Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Vad kan man göra om man får något i present som man redan har?

Senast updaterad 21 december, 2023

Att ge presenter är en konstform som verkligen behövs idag. Tyvärr är inte alla skickliga i konsten att ge bort presenter. Ett av de mest besvärliga ögonblicken kanske är när du får en gåva som du redan har eller inte ens ville ha. Du vet inte vad du ska göra med den! En av de största utmaningarna är kanske att tolka avsikten bakom gåvan.

När någon ger dig en gåva du redan har, är det bästa sättet att vänligt tacka och ta emot den. Den som gav dig gåvan ville väl. Senare kan du donera din gåva till välgörenhet eller ge den till någon som verkligen vill ha den.

När du får en gåva du inte önskar dig finns det mycket spelrum.

VAD DU SKA GÖRA OM NÅGON GER DIG EN PRESENT SOM DU REDAN HAR?

Vad ska man ska göra med en oönskad gåva?

Kort sagt, att ge en gåva kräver mycket eftertanke. Innan du ger en gåva måste du tänka på mottagaren först. En gåva handlar om mottagaren.

Det minsta du kan göra är att ”undersöka” personen på sociala medier. Känn deras personlighet, vad hon eller han gillar och ogillar, personlig smak. Kanske har de en önskelista som kan inspirera dig… Det är i alla fall inte ditt fel om du får en gåva du redan har. Även om givaren inte tog sig tid att fundera över gåvan så måste du fortfarande uttrycka tacksamhet som presentmottagare.

Du får helt enkelt hantera situationen så bra du kan i det här fallet. Du får behålla, returnera eller donera din gåva.

När det är en liten present, förvara den bara någonstans och glöm den. När du vill returnera den, se till att du inte framstår som en otacksam person. När du vill donera den, välj någon som verkligen behöver det, som en välgörenhetsorganisation.

Alternativt kan du bli av med den gamla saken du har och som du fick en dubblett av, och använda din nya gåva. När du älskar ditt gamla föremål kanske du istället vill sälja din gåva på nätet.

Ska du returnera en gåva, eftersom du redan har föremålet i fråga hur gör du då? Etikettexpert Albert Gilbert rekommenderar inte att du returnerar en gåva som du redan har. I så fall blir du den omtänksamma. Men när du känner till presentgivaren väl kan du fråga artigt om att få att returnera gåvan och få något du verkligen vill ha.

Även om givaren är en släkting eller bästa vän kan de bli sårade om du inte vill ha deras gåva. ”Att returnera gåvan kommer att göra mer skada än nytta även när du känner personen väl”, enligt Albert.

Tre typer av oönskade gåvor

Oönskade gåvor faller i tre kategorier:

 1. Ogenomtänkta gåvor från vänner
 2. Skämtgåvor från familjemedlemmar
 3. Farliga gåvor från affärspartners (mer om det senare)

Det är sällsynt att få en gåva från en total främling. Människorna som ger dig en present känner dig till viss del. De vet antagligen en hel del om vad du vill och inte vill ha.

Om personen ger dig en omtänksam gåva (som beskrivs ovan), vet du redan vad du ska göra med den. Det är din uppgift att tacka dem och i vissa fall kan det även vara passande att ge en present tillbaka. Du behöver inte alltid returnera gåvan, vilket kommer att klargöras senare.

Den andra kategorin är när personen står dig nära. Kanske en familjemedlem. I så fall vet de att du redan har den saken.

Men får du ändå en till av samma sak uppstår en knivig situation, särskilt när du är omtänksam med dina presenter till dem. Men du har lite spelrum. Tacka dem, och låtsas att du älskade gåvan.

Skicka inte en tackpresent när …

Som en allmän etikettsregel vill du kanske ge en gåva tillbaka när du får något. När någon ger dig en gåva du redan har kan du svara genom att ge dem något de vill ha. Det behöver inte vara något komplicerat. Ett tackmeddelande är mer än tillräckligt, särskilt när du inte kan köpa något med samma monetära värde. Försök att säga något i stil med:

 • Jag uppskattar din gåva.
 • Tack för din gåva.
 • Din gåva gjorde min dag.
 • Din gåva betyder mycket för mig.
 • Jag önskar att jag kunde återgälda gåvan.
 • Tidpunkten kunde inte vara mer perfekt.
 • Det är så omtänksamt av dig.

Om du väljer att ge dem något tillbaka, se till att fundera ut något riktigt bra. Presenten du fick (som du redan hade) kanske kom från någon som inte var medveten om det.

Det finns en chans att berätta, utan att såra givarens känslor. Allt är inte förlorat. Om du spelar dina kort väl får du en bättre gåva nästa gång. Kanske kan du få byta den oönskade gåvan. De kommer förmodligen att vara försiktigare i framtiden.

Om det inte fungerade kan du lika gärna släppa problemet helt. Det är inte ett problem som är värt varken förlorad nattsömn eller en god vän. Men vill du byta ut en gåva måste du vara lyhörd, så att du inte sårar dem. Förutsatt att de är en viktig i ditt liv, vill du inte förlora dem på grund av en oönskad gåva.

Även om du inte har en så nära relation med dem är det värt att vara försiktig. Det är alltid bäst att avsluta saker på ett positivt sätt. Det var ett misstag och du bör undvika att föra det på tal igen.

Förresten, det finns också frågan om stora gåvor som kräver stora åtaganden – saker som möbler, resebiljetter eller husdjur. Tyvärr måste du lita på din sunt förnuft i dessa fall.

Till exempel inbjuder släktingar dig att tillbringa din smekmånad på sitt hotell, men du har redan bokat ett annat hotell på din favoritplats. Eller en familjevän gjorde det mycket vackra och tunga köksskåpet åt dig. En vän ger dig en kanin på påsk.

Alla dessa scenarier innebär att du behöver lägga ner både i tid och pengar eller så upptar gåvan en stor plats i ditt hem. Så det finns ingen väg förutom att avvisa dem så artigt som möjligt. Givaren kanske blir sårad, men sånt är livet!

Ibland får du inte vad du vill!

När kan man vägra ta emot en oönskad gåva

Oavsett hur man uttrycker det finns det inget säkert sätt att tacka nej till en gåva. Hur som helst kommer du att såra deras stolthet. Och det kanske alltid kommer sitta som en tagg. Så vad väljer du?

Risken att såra dem och vägra gåvan och skada förhållandet, eller att leva med en oönskad gåva?

Som sagt, det finns fall där behöver vara ärlig och vägra ta emot en gåva. Den sista och farligaste presenten är den du får från affärsföretag. Om du är en offentliganställd, entreprenör eller statlig tjänsteman bör du vara försiktig med att ta emot gåvor från främlingar.

Vanligtvis kommer dessa gåvor med en viss baktanke. Faktum är att de är mutor förklädda som gåvor. Och det är bäst att vägra dessa gåvor från början.

Den som ger dig en gåva baserad på din anställningsförbindelse har kanske en baktanke. Det är inte värt besväret. Du ska returnera presenten omedelbart.

Dessa gåvor är tidsbomber som du inte vill hantera. Ge det tillbaka utan att ställa frågor eller känna dig skyldig.

Många förlorade sin karriär och rykte för att ha accepterat dessa ”oskyldiga gåvor”. De visste inte bättre och betalade dyrt för detta misstag.

Liknande inlägg

 • Vad säger man när någon tackar för en present?

  Vad säger man när någon tackar för en present?

  Senast updaterad 20 februari, 2024 Tänk dig att du står där med en perfekt inslagen gåva i dina händer, hjärtat fullt av förväntan, när du ser ditt väns ansikte lysa upp av glädje. Det är din bästa väns födelsedag, och du har lagt ner tid och tanke på att hitta den perfekta presenten. När hon…

  Läs mer…


 • 30 Konstigaste sakerna på Amazon

  30 Konstigaste sakerna på Amazon

  Senast updaterad 17 februari, 2024 Vilka är de mest bisarra fynden på Amazon? Ibland, under min jakt på presenter, råkar jag på några riktigt udda artiklar på Amazon. För att göra det enklare har jag sammanställt en lista med dessa originella fynd på ett och samma ställe. Här presenteras de mest unika och märkvärdiga produkterna…

  Läs mer…


 • Vad betyder presenter undanbedes?

  Vad betyder presenter undanbedes?

  Senast updaterad 16 februari, 2024 Att ”presenter undanbedes” innebär att man inte vill ta emot presenter vid en speciell tillställning, som ett bröllop, födelsedag eller examen. Detta meddelas vanligtvis på inbjudningar för att informera gästerna om den önskade presentpolicyn. Det finns flera skäl till varför man kan välja att undanbedja sig presenter. Det kan vara…

  Läs mer…


Vad kan man göra om man får något i present som man redan har?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen