Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Vad kan man göra om man får något i present som man redan har?

Att ge presenter är en konstform som verkligen behövs idag. Tyvärr är inte alla skickliga i konsten att ge bort presenter. Ett av de mest besvärliga ögonblicken kanske är när du får en gåva som du redan har eller inte ens ville ha. Du vet inte vad du ska göra med den! En av de största utmaningarna är kanske att tolka avsikten bakom gåvan.

När någon ger dig en gåva du redan har, är det bästa sättet att vänligt tacka och ta emot den. Den som gav dig gåvan ville väl. Senare kan du donera din gåva till välgörenhet eller ge den till någon som verkligen vill ha den.

När du får en gåva du inte önskar dig finns det mycket spelrum.

VAD DU SKA GÖRA OM NÅGON GER DIG EN PRESENT SOM DU REDAN HAR?

Att ge och ta emot presenter är en konstform som ofta kräver eftertanke och omtanke. Men vad gör man när man får en present som man redan har eller inte önskar sig? Här är några tips och tankar kring hur man kan hantera sådana situationer på ett bra sätt.

Tacka och ta emot

Det viktigaste när du får en gåva, oavsett om du redan har den eller inte, är att visa tacksamhet. Den som gav dig gåvan gjorde det med goda avsikter. Här är några sätt att tacka:

 • ”Tack så mycket för den fina gåvan!”
 • ”Jag uppskattar verkligen din omtanke.”
 • ”Din gåva betyder mycket för mig.”

Vad ska man göra med en oönskad gåva?

När du får en gåva som du inte vill ha eller redan har, finns det flera alternativ att överväga:

Donera

Ett sätt att hantera en dubblett eller oönskad gåva är att donera den till välgörenhet. På så sätt kan din gåva komma till nytta för någon annan.

Ge presenten till någon annan

Om gåvan är något som någon annan i din vänkrets eller familj skulle uppskatta, kan du ge den vidare till dem. Detta kallas ofta för ”regifting”.

Behålla eller byta

Du kan också välja att behålla gåvan och kanske använda den vid ett senare tillfälle, eller undersöka möjligheten att byta den i affären där den köptes.

Sälja

Om gåvan har ett betydande värde, kan du överväga att sälja den online eller i en secondhand-butik.

Att hantera situationen med omtanke

När du vill byta eller returnera en gåva, är det viktigt att göra det på ett sätt som inte sårar givarens känslor. Här är några tips:

 • Om du känner givaren väl, kan du försiktigt förklara situationen och fråga om det finns möjlighet att byta gåvan.
 • Var alltid tacksam och visa uppskattning för tanken bakom gåvan, även om du inte vill behålla den.

Tre typer av oönskade gåvor

Oönskade gåvor faller i tre kategorier:

 1. Ogenomtänkta gåvor från vänner
 2. Skämtgåvor från familjemedlemmar
 3. Farliga gåvor från affärspartners (mer om det senare)

Det är sällsynt att få en gåva från en total främling. Människorna som ger dig en present känner dig till viss del. De vet antagligen en hel del om vad du vill och inte vill ha.

Om personen ger dig en omtänksam gåva (som beskrivs ovan), vet du redan vad du ska göra med den. Det är din uppgift att tacka dem och i vissa fall kan det även vara passande att ge en present tillbaka. Du behöver inte alltid returnera gåvan, vilket kommer att klargöras senare.

Den andra kategorin är när personen står dig nära. Kanske en familjemedlem. I så fall vet de att du redan har den saken.

Men får du ändå en till av samma sak uppstår en knivig situation, särskilt när du är omtänksam med dina presenter till dem. Men du har lite spelrum. Tacka dem, och låtsas att du älskade gåvan.

Skicka inte en tackpresent när…

Som en allmän etikettsregel vill du kanske ge en tackgåva tillbaka när du får något. När någon ger dig en gåva kan du tacka genom att ge dem något de vill ha. Det behöver inte vara något komplicerat. Ett tackmeddelande är mer än tillräckligt, särskilt när du inte kan köpa något med samma monetära värde.

Försök att tacka för presenten kan du säga något i stil med:

 • Jag uppskattar din gåva.
 • Tack för din gåva.
 • Din gåva gjorde min dag.
 • Din gåva betyder mycket för mig.
 • Jag önskar att jag kunde återgälda gåvan.
 • Tidpunkten kunde inte vara mer perfekt.
 • Det är så omtänksamt av dig.

Om du väljer att ge dem något tillbaka, se till att fundera ut något riktigt bra. Presenten du fick (som du redan hade) kanske kom från någon som inte var medveten om det.

Det finns en chans att berätta, utan att såra givarens känslor. Allt är inte förlorat. Om du spelar dina kort väl får du en bättre gåva nästa gång. Kanske kan du få byta den oönskade gåvan. De kommer förmodligen att vara försiktigare i framtiden.

Om det inte fungerade kan du lika gärna släppa problemet helt. Det är inte ett problem som är värt varken förlorad nattsömn eller en god vän. Men vill du byta ut en gåva måste du vara lyhörd, så att du inte sårar dem. Förutsatt att de är en viktig del i ditt liv, vill du inte förlora dem på grund av en oönskad gåva.

Även om du inte har en så nära relation med dem är det värt att vara försiktig. Det är alltid bäst att avsluta saker på ett positivt sätt. Det var ett misstag och du bör undvika att föra det på tal igen.

Förresten, det finns också frågan om stora gåvor som kräver stora åtaganden – saker som möbler, biljetter till resor eller husdjur. Tyvärr måste du lita på din sunda förnuft i dessa fall.

Till exempel inbjuder släktingar dig att tillbringa din smekmånad på sitt hotell, men du har redan bokat ett annat hotell på din favoritplats. Eller en familjevän gjorde det mycket vackra och tunga köksskåpet åt dig. En vän ger dig en kanin på påsk.

Alla dessa scenarier innebär att du behöver lägga ner både i tid och pengar eller så upptar gåvan en stor plats i ditt hem. Så det finns ingen utväg förutom att avvisa dem så artigt som möjligt. Givaren kanske blir sårad, men sånt är livet!

När kan man vägra ta emot en oönskad gåva?

Det finns inget enkelt sätt att tacka nej till en gåva utan att riskera att såra givarens känslor. Att avvisa en gåva kan leda till att relationen skadas, och därför måste man noga överväga vad som är bäst att göra.

Överväg riskerna

Du står inför två alternativ: riskera att såra givarens känslor genom att vägra ta emot gåvan eller acceptera den och hantera den på något annat sätt. I vissa fall är det bäst att vara ärlig, särskilt när det gäller gåvor från affärsföretag eller i professionella sammanhang.

Professionella gåvor

Om du är offentliganställd, entreprenör eller statlig tjänsteman bör du vara särskilt försiktig med att ta emot gåvor från personer du inte har en personlig relation med. Dessa gåvor kan ibland vara försök till mutor, och det är bäst att avvisa dem direkt.

Om du får en gåva som du misstänker har en dold agenda, bör du omedelbart returnera den utan att känna någon skuld. Dessa gåvor kan vara tidsbomber som kan skada din karriär och ditt rykte om de accepteras.

Många har förlorat sina jobb och sitt anseende för att de har tagit emot sådana ”oskyldiga” gåvor. Att vara medveten om riskerna och agera med integritet är avgörande för att undvika kostsamma misstag.

Liknande inlägg

Vad kan man göra om man får något i present som man redan har?
Rulla till toppen