Ska du ta emot en Present frÄn ditt ex

Ett förhÄllande med ett ex Àr vad det Àr, ex, det Àr över och ligger i det förflutna. Oavsett om det Àr tillfÀlligt eller permanent, nÀrheten och intimiteten mellan dig och personen finns inte lÀngre. Efter att ett förhÄllande tar slut önskar man fred och skulle vilja fÄ grepp om livet igen. Men det finns mÄnga ex som inte lÄter dig vara och fortsÀtter att skicka presenter till dig. Men ska du verkligen ta emot en present frÄn ditt ex?

Det Àr olÀmpligt att ta emot en gÄva frÄn ditt ex. Oavsett om saker och ting slutade lugnt mellan er eller inte, eller om ni förblev vÀnner efter att ha brutit upp, borde det inte finnas nÄgot utrymme för dig att ta emot presenter frÄn ditt ex. 

Ska man ta emot en present frÄn sitt ex?

GĂ„vor har betydelse. Med en gĂ„va följer ofta villkor och förvĂ€ntningar. Storleken pĂ„ gĂ„van spelar inte nĂ„gon roll i det hĂ€r fallet, inte nĂ€r den vĂ€gs mot tanken bakom den. Även om en gĂ„va kan verka omtĂ€nksam, men att ta emot presenter frĂ„n ett ex kan göra att ert förhĂ„llande blir fram och tillbaka under lĂ„ng tid, utan att du kan gĂ„ vidare i livet. Den hĂ€r artikeln sĂ€tter detta i perspektiv och förklarar hur du ska svara om ditt ex Ă€ndĂ„ skickar en gĂ„va till dig. 

Vad betyder det nÀr ditt ex ger dig en gÄva? 

För mÄnga Är sedan var jag mitt i en separation. Det slutade med förolÀmpningar och förbannelser. Man kan undra om vi en gÄng hade varit kÀra alls. Efter upplösningen var det en lÄng tystnad mellan mitt ex och mig i flera mÄnader fram till min födelsedag. 

Den kvÀllen fick jag en gÄva med ett kort frÄn honom. Du vet vad som hÀnde. Varje kÀnsla förknippad med honom kom rusande tillbaka. Jag ska berÀtta vad jag gjorde med gÄvan. Men innan det, varför skickade han gÄvan? 

Det finns skÀl till varför ditt ex skulle ge dig en present, oavsett det Àr en speciell dag eller nÄgon annan dag. 

De vill vÀcka saker igen och komma tillbaka till dig

GÄvor har ett sentimentalt vÀrde, sÄ om de vill ha dig tillbaka, kan de hitta en present som de vet kommer göra dig rörd och pÄverka dig. Det kanske inte ens behöver förklara sÄ mycket, gÄvan kan rÀcka för att förmedla budskapet.

De hade köpt gÄvan innan du bröt upp

Kanske fĂ„r du gĂ„van tillsammans med ett meddelande “Jag hade köpt den till din födelsedag” och presenten skickas nĂ„gra dagar efter att du brutit relationen. Vid den hĂ€r tidpunkten kan kĂ€nslorna efter uppbrottet fortfarande vara stormiga och de vill försöka hitta ett sĂ€tt att lösa saker.

De vill anvÀnda gÄvan för att manipulera dig

Presenter har visat sig vara ett utmÀrkt sÀtt att fÄ mÀnniskor att vara tacksamma. Ett ex med sjÀlviska skÀl kan fortsÀtta att ge dig presenter för att du pÄ nÄgot sÀtt ska finnas kvar hos dem. Du Àr ett medel för dem att uppnÄ sina mÄl. Det Àr kanske inte sÄ snÀllt att se det i det hÀr ljuset, men det Àr en möjlighet.

Ska du ta emot en gÄva frÄn ditt ex?

Jag accepterade inte gĂ„van frĂ„n mitt ex. Jag skrev en liten anteckning med leendeemojis pĂ„ sidan och skickade tillbaka den. Meddelandet löd, “vi borde inte ge varandra presenter lĂ€ngre” och lĂ€mnade tillbaka den.

Att jag inte ville ha presenten kan bero pÄ att vi avslutade förhÄllandet pÄ ett vÀldigt obehagligt sÀtt, och att jag efter det inte ville ha nÄgot mer med honom att göra. Men jag tror att nÀr ett förhÄllande Àr över sÄ finns det ingen anledning att fortsÀtta skada sig sjÀlv och bli pÄmind om det som varit genom att ta emot presenter.

Mitt beslut var definitivt, men du kanske övervÀger att ta emot presenten? SÄ lÄt oss prata om hur du kan svara om ditt ex ger dig en present. 

TÀnk pÄ vilken typ av gÄva och tillfÀllet

Om du fÄr blommor pÄ Alla hjÀrtans dag ger det ett helt annat budskap Àn om du jÀmför med en bok frÄn din favoritförfattare. Det Àr vanligare att vÀnner skickar en present till din födelsedag Àn pÄ nÄgon annan dag.

Om du övervÀger omstÀndigheterna och typen av gÄva och du kÀnner att det inte Àr nÄgot konstigt kan du ta emot gÄvan. Du bör dock veta att ta emot gÄvan lÀmnar dörren öppen för fler gÄvor och mer kontakt. 

Var öppen och stÀlla frÄgor

Om du helt avvisar gĂ„van behöver du inte stĂ€lla nĂ„gra frĂ„gor. Men om du funderar pĂ„ att behĂ„lla presenten Ă€r det okej att frĂ„ga varför de skickade det till dig. Du behöver inte vara sĂ„ formell om det. Du kan sĂ€ga ”Tack. Vad Ă€r det för?” Svaret du fĂ„r hjĂ€lper dig att förstĂ„ hans eller hennes motiv. Du har ocksĂ„ lĂ€tt att bestĂ€mma om du ska behĂ„lla den hĂ€r presenten och uppmuntra liknande handlingar frĂ„n honom eller henne i framtiden. 

Om gÄvan gjorde dig obekvÀm, Àr det hÀr du öppnar dig och lÄter honom veta hur du kÀnner för det och att du vill gÄ vidare. GÄvorna kan vara en stÀndig pÄminnelse om ditt förhÄllande, de kan hindra ett sjÀlsligt lÀkande och göra att ni inte kan gÄ vidare.

Ta emot gÄvan och lÄt det sedan vara

Jag kan inte besluta Ät dig, och du mÄste göra det som i det lÄnga loppet blir bÀst för dig. Kanske Àr det att tacka och ta emot gÄvan. Gör det artigt och gÄ vidare om du inte vill att förhÄllandet ska fortsÀtta. Att fortsÀtta berömma presenten och att tacka för den ger bara en desperat bild av dig.

Om du inte hoppas pÄ att Äteruppta relationen Àr det viktigast att behÄlla din vÀrdighet och respekt. Hantera dÀrför situationen vuxet och lÄt det vara. 

Är det oförskĂ€mt att returnera en gĂ„va frĂ„n ett ex?

Du har egentligen ingen orsak att ta emot presenter frÄn ditt ex. SÄ det Àr okej att sÀga nej till gÄvan och skicka tillbaka den. Men gör det artigt. Du gör bara bort dig om du lÀmnar tillbaka den pÄ ett taskigt sÀtt, eller om du kastar den pÄ honom.

Ett uppbrott Àr kÀnslomÀssigt anstrÀngande och kÀnslorna kan dröja kvar lÀnge. En gÄva frÄn ditt ex kommer sannolikt att utlösa ytterligare kÀnslostormar och orsaka att du reagerar med obehag. Det Àr viktigt att vara lugn och reagera pÄ ett kontrollerat sÀtt.

Detta gÀller gÄvor som skickas efter det faktiska upplösningen och inte gÄvor som ges under förhÄllandet. 

Dilemmat uppstÄr nÀr det handlar om att returnera gÄvor som du redan hade fÄtt innan upplösningen. Ska du returnera dem? SÄdana föremÄl har sentimentalt vÀrde och att behÄlla dem kan vÀcka kÀnslor frÄn det förflutna. 

En mÄlning i ditt rum som var en gÄva frÄn ditt ex kan vara en stÀndig pÄminnelse om den goda tiden ni hade tillsammans och hur omtÀnksam han var mot dig. Att ha kvar den dÀr kommer att stÀndigt fÄ dig att tÀnka det förflutna. 

Det bÀsta du kan göra Àr att tacka nej till presenten eller ge den till nÄgon annan. Det kanske visserligen kÀnns lockande att kasta den tillbaka pÄ ditt ex, men kanske nÄgon som behöver den skulle uppskatta om du gav den till dem. Att vÀlja den positiva vÀgen framför den negativa, kommer att ge dig mer lugn. 

För att vara tydlig Àr det inget fel med att returnera gÄvorna. Du kan samla ihop alla presenter du fÄtt och lÀmna tillbaka dem om du vill det. Du kan inkludera en anteckning som förklarar dina handlingar, sÄ att de förstÄr dina skÀl för att returnera sakerna. 

Innan du bestÀmmer dig för vad du ska behÄlla, sÀlja vidare, ge bort eller skicka tillbaka, ta dig tid att kategorisera dem som dina, deras och vad som tillhör er bÄda. Du kan faktiskt ocksÄ frÄga för att fÄ reda pÄ om det Àr saker som ditt ex vill fÄ tillbaka. MÄlet Àr att bli av med saker som pÄminner dig om relationen, samtidigt som respekterar ditt ex kÀnslor.

Vissa gÄvor mÄste returneras eftersom deras vÀrde Àr kopplat till er relation. Det kan vara saker som har betydelse för familjen och som överförs frÄn en generation till en annan. De Àr saker som en förlovningsring eller ett halsband som tillhört mormor och ges till dig. En sÄdan gÄva skulle inte ha nÄgon mening efter att relationen Àr bruten, sÄ dÀr för Àr det bÀttre att lÀmna tillbaka dem.

Ska du tacka ditt ex för en gÄva?

Att sĂ€ga “tack” nĂ€r nĂ„gon gör nĂ„got omtĂ€nksamt för dig Ă€r vanligt artighet. SĂ„ oavsett om du vill ta emot gĂ„van eller inte, sĂ€g alltid tack. 

Att vara tacksam betyder inte att du tar emot gÄvan. Du kan skicka tillbaka gÄvan med ett tackmeddelande och din anledning till att tacka nej till gÄvan. Om du vÀljer att behÄlla gÄvan kan du bara skicka ett tackbrev och lÀmna det. 

Om du hoppas pÄ att saker och ting ska bli bÀttre mellan er efter presenten kan du skicka ett tackmeddelande dÀr du ocksÄ förklarar dina tankar. Det Àr viktigt först att ta reda pÄ vad som har hÀnt med personen efter uppbrottet. Hon eller han kanske redan har gÄtt vidare till ett annat förhÄllande, och gÄvan var bara för tillfÀllet och inte för att föreslÄ en Äterförening. 

Slutsats

En gÄva ges eller tas emot frivilligt, och ingen ska tvinga dig att ta emot den. Om du Àr obekvÀm med att ta emot gÄvor frÄn ditt ex, var tydlig om det och lÀmna inget utrymme för antagande. Ditt förnuft och din sinnesfrid kommer att göra dig gladare Àn en gÄva nÄgonsin skulle göra. 

Tips pÄ fortsatt lÀsning