Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Ska du ta emot en present från ditt ex

Ett förhållande med ett ex är vad det är, ex, det är över och ligger i det förflutna. Oavsett om det är tillfälligt eller permanent, närheten och intimiteten mellan dig och personen finns inte längre. Efter att ett förhållande tar slut önskar man fred och skulle vilja få grepp om livet igen. Men det finns många ex som inte låter dig vara och fortsätter att skicka presenter till dig. Men ska du verkligen ta emot en present från ditt ex?

Det är olämpligt att ta emot en gåva från ditt ex. Oavsett om saker och ting slutade lugnt mellan er eller inte, eller om ni förblev vänner efter att ha brutit upp, borde det inte finnas något utrymme för dig att ta emot presenter från ditt ex. 

 Ska du ta emot en present från ditt ex?
Ska man ta emot en present från sitt ex?

Gåvor har betydelse. Med en gåva följer ofta villkor och förväntningar. Storleken på gåvan spelar inte någon roll i det här fallet, inte när den vägs mot tanken bakom den. Även om en gåva kan verka omtänksam, men att ta emot presenter från ett ex kan göra att ert förhållande blir fram och tillbaka under lång tid, utan att du kan gå vidare i livet. Den här artikeln sätter detta i perspektiv och förklarar hur du ska svara om ditt ex ändå skickar en gåva till dig. Ska du ta emot en present från ditt ex?

Vad betyder det när ditt ex ger dig en gåva?

För många år sedan var jag mitt i en separation. Det slutade med förolämpningar och förbannelser. Man kan undra om vi en gång hade varit kära alls. Efter upplösningen var det en lång tystnad mellan mitt ex och mig i flera månader fram till min födelsedag. 

Den kvällen fick jag en gåva med ett kort från honom. Du vet vad som hände. Varje känsla förknippad med honom kom rusande tillbaka. Jag ska berätta vad jag gjorde med gåvan. Men innan det, varför skickade han gåvan? 

Det finns skäl till varför ditt ex skulle ge dig en present, oavsett det är en speciell dag eller någon annan dag. 

De vill väcka dina känslor igen och komma tillbaka till dig

Gåvor har ett sentimentalt värde, så om de vill ha dig tillbaka, kan de hitta en present som de vet kommer göra dig rörd och påverka dig. Det kanske inte ens behöver förklara så mycket, gåvan kan räcka för att förmedla budskapet.

De hade köpt gåvan innan du bröt upp

Kanske får du gåvan tillsammans med ett meddelande ”Jag hade köpt den till din födelsedag” och presenten skickas några dagar efter att du brutit relationen. Vid den här tidpunkten kan känslorna efter uppbrottet fortfarande vara stormiga och de vill försöka hitta ett sätt att lösa saker.

De vill använda gåvan för att manipulera dig

Presenter har visat sig vara ett utmärkt sätt att få människor att vara tacksamma. Ett ex med själviska skäl kan fortsätta att ge dig presenter för att du på något sätt ska finnas kvar hos dem. Du är ett medel för dem att uppnå sina mål. Det är kanske inte så snällt att se det i det här ljuset, men det är en möjlighet.

Ska du ta emot en gåva från ditt ex?

Den stora frågan är ska du ta emot en present från ditt ex? Jag accepterade inte gåvan från mitt ex. Jag skrev en liten anteckning med leendeemojis på sidan och skickade tillbaka den. Meddelandet löd, ”vi borde inte ge varandra presenter längre” och lämnade tillbaka den.

Att jag inte ville ha presenten kan bero på att vi avslutade förhållandet på ett väldigt obehagligt sätt, och att jag efter det inte ville ha något mer med honom att göra. Men jag tror att när ett förhållande är över så finns det ingen anledning att fortsätta skada sig själv och bli påmind om det som varit genom att ta emot presenter.

Mitt beslut var definitivt, men du kanske överväger att ta emot presenten? Så låt oss prata om hur du kan svara om ditt ex ger dig en present. 

Tänk på vilken typ av gåva och tillfället

Om du får blommor på Alla hjärtans dag ger det ett helt annat budskap än om du jämför med en bok från din favoritförfattare. Det är vanligare att vänner skickar en present till din födelsedag än på någon annan dag.

Om du överväger omständigheterna och typen av gåva och du känner att det inte är något konstigt kan du ta emot gåvan. Du bör dock veta att ta emot gåvan lämnar dörren öppen för fler gåvor och mer kontakt. 

Var öppen och ställa frågor

Om du helt avvisar gåvan behöver du inte ställa några frågor. Men om du funderar på att behålla presenten är det okej att fråga varför de skickade det till dig. Du behöver inte vara så formell om det. Du kan säga ”Tack. Vad är det för?” Svaret du får hjälper dig att förstå hans eller hennes motiv. Du har också lätt att bestämma om du ska behålla den här presenten och uppmuntra liknande handlingar från honom eller henne i framtiden. 

Om gåvan gjorde dig obekväm, är det här du öppnar dig och låter honom veta hur du känner för det och att du vill gå vidare. Gåvorna kan vara en ständig påminnelse om ditt förhållande, de kan hindra ett själsligt läkande och göra att ni inte kan gå vidare.

Ta emot gåvan och låt det sedan vara

Jag kan inte besluta åt dig, och du måste göra det som i det långa loppet blir bäst för dig. Kanske är det att tacka och ta emot gåvan. Gör det artigt och gå vidare om du inte vill att förhållandet ska fortsätta. Att fortsätta berömma presenten och att tacka för den ger bara en desperat bild av dig.

Om du inte hoppas på att återuppta relationen är det viktigast att behålla din värdighet och respekt. Hantera därför situationen vuxet och låt det vara. 

Är det oförskämt att returnera en gåva från ett ex?

Du har egentligen ingen orsak att ta emot presenter från ditt ex. Så det är okej att säga nej till gåvan och skicka tillbaka den. Men gör det artigt. Du gör bara bort dig om du lämnar tillbaka den på ett taskigt sätt, eller om du kastar den på honom.

Ett uppbrott är känslomässigt ansträngande och känslorna kan dröja kvar länge. En gåva från ditt ex kommer sannolikt att utlösa ytterligare känslostormar och orsaka att du reagerar med obehag. Det är viktigt att vara lugn och reagera på ett kontrollerat sätt.

Detta gäller gåvor som skickas efter det faktiska upplösningen och inte gåvor som ges under förhållandet. 

Dilemmat uppstår när det handlar om att returnera gåvor som du redan hade fått innan upplösningen. Ska du returnera dem? Sådana föremål har sentimentalt värde och att behålla dem kan väcka känslor från det förflutna. 

En målning i ditt rum som var en gåva från ditt ex kan vara en ständig påminnelse om den goda tiden ni hade tillsammans och hur omtänksam han var mot dig. Att ha kvar den där kommer att ständigt få dig att tänka det förflutna. 

Det bästa du kan göra är att tacka nej till presenten eller ge den till någon annan. Det kanske visserligen känns lockande att kasta den tillbaka på ditt ex, men kanske någon som behöver den skulle uppskatta om du gav den till dem. Att välja den positiva vägen framför den negativa, kommer att ge dig mer lugn. 

För att vara tydlig är det inget fel med att returnera gåvorna. Du kan samla ihop alla presenter du fått och lämna tillbaka dem om du vill det. Du kan inkludera en anteckning som förklarar dina handlingar, så att de förstår dina skäl för att returnera sakerna. 

Innan du bestämmer dig för vad du ska behålla, sälja vidare, ge bort eller skicka tillbaka, ta dig tid att kategorisera dem som dina, deras och vad som tillhör er båda. Du kan faktiskt också fråga för att få reda på om det är saker som ditt ex vill få tillbaka. Målet är att bli av med saker som påminner dig om relationen, samtidigt som respekterar ditt ex känslor.

Vissa gåvor måste returneras eftersom deras värde är kopplat till er relation. Det kan vara saker som har betydelse för familjen och som överförs från en generation till en annan. De är saker som en förlovningsring eller ett halsband som tillhört mormor och ges till dig. En sådan gåva skulle inte ha någon mening efter att relationen är bruten, så där för är det bättre att lämna tillbaka dem.

Ska du tacka ditt ex för en gåva?

Att säga ”tack” när någon gör något omtänksamt för dig är vanligt artighet. Så oavsett om du vill ta emot gåvan eller inte, säg alltid tack. 

Att vara tacksam betyder inte att du tar emot gåvan. Du kan skicka tillbaka gåvan med ett tackmeddelande och din anledning till att tacka nej till gåvan. Om du väljer att behålla gåvan kan du bara skicka ett tackbrev och lämna det. 

Om du hoppas på att saker och ting ska bli bättre mellan er efter presenten kan du skicka ett tackmeddelande där du också förklarar dina tankar. Det är viktigt först att ta reda på vad som har hänt med personen efter uppbrottet. Hon eller han kanske redan har gått vidare till ett annat förhållande, och gåvan var bara för tillfället och inte för att föreslå en återförening. 

Slutsats

En gåva ges eller tas emot frivilligt, och ingen ska tvinga dig att ta emot den. Om du är obekväm med att ta emot gåvor från ditt ex, var tydlig om det och lämna inget utrymme för antagande. Ditt förnuft och din sinnesfrid kommer att göra dig gladare än en gåva någonsin skulle göra. 

Tips på fortsatt läsning

Ska du ta emot en present från ditt ex
Rulla till toppen