Vad är en bra STUDENTPRESENT? Många roliga och unika idéer

Att ta studenten är kanske den mest betydelsefulla dagen i livet. Självklart vill du dela den glädjen och fira studenten tillsammans med honom eller henne. Men vad ska man ge i studentpresent?

Vad är en bra studentpresent? En bra studentpresent är beständig. En studentpresent brukar vara ett smycke, en fin klocka, en tavla, böcker, aktier, designföremål eller något till det framtida hemmet. Man brukar också ge blommor, champagne eller en nalle som man hänger om halsen på studenten.

Här får du tips på fina studentpresenter som alla vill ha. Studentpresenten är ju ett fint minne som hon eller han har med sig genom livet.

Vad är bra studentpresenter?

alkohol i studentpresent

När det gäller att ge bort alkohol i studentpresent bör man kanske vara restriktiv. När man går ut gymnasiet har man som regel fyllt 19 år. Nu inbillar jag mig inte att hon eller han aldrig druckit alkohol tidigare. Men när det gäller alkohol har ju den som köper ut ett stort ansvar. En liten flaska champagne kan kanske inte verka så farligt…men om det är flera som tänker samma sak så kan de bli en ansenlig mängd alkohol som hon eller han konsumerar den kvällen. Att vara den som gett bort alkohol i present till studenten som slutar kvällen på sjukhuset är inte så kul. Så för att slippa brottas med skuldkänslor för att ha handlat alkohol till minderåriga är det bättre att ge honom eller henne en annan present.

En rolig examenspresent

En rolig examenspresent som jag själv gav bort en gång var till min plastbror. När man frågade vad han önskade sig i present när han tog studenten så var en bärbar dator det givna svaret. Jag pluggade själv på den tiden och att kunna köpa en bärbar dator till någon, inte ens till mig själv, var helt uteslutet. Men min dåvarande man hittade en riktigt gammal dator i soprummet som han tog med sig hem. Den var uttjänt och någon hade kastat bort den. Men vi satte handtag på datorn. Nu blev datorn per definition bärbar. 😉 Vi slog in den i present och gav honom på studenten. Han förstod direkt att det var ett bus vi hade på gång. Den “nya bärbara datorn” blev i alla fall festens höjdpunkt. (Förutom den här buspresenten fick han en riktig present också.)

smycken i STUDENTPRESENT

En mycket trevligare studentpresent är det att ge bort smycken. Att ge ett smycke i studentpresent till en tjej är väldigt vanligt och en väldigt trevlig tradition. Ett smycke är en bra studentpresent för det är något som man har kvar hela livet och minns den här speciella dagen med glädje. Men det är inte bara tjejer som har glädje av en sådan studentpresent. Att ge bort smycken i studentpresent till en kille går också bra. Det finns både halsband, armband, manschettknappar osv som passar att ge en kille i studentpresent.

Köpa en ring i studentpresent kan vara svårt. För att göra det behöver du ta med studenten till en guldsmed för att mäta hur stor ringen ska vara eller jämföra med en ni redan har. Om du inte köper en öppen ring förstås. Den går att anpassa efter hur brett fingret är. En ring är annars en väldigt fin studentpresent!

En  klackring i silver  är en bra studentpresent till en kille
En klackring i silver är en bra studentpresent till en kille
Ring Drakenberg Sjölin rosenkvarts
Ring Drakenberg Sjölin rosenkvarts 

En fin studentpresent är armband eftersom de är något som man har glädje av hela livet. Det finns fina armband att ge en tjej i studentpresent. Men det finns faktiskt fina armband som passar att ge en kille som tar studenten också.

Ett slätt armband som kan graveras är en fin studentpresent att ge en tjej
Armbandet Edblad Eternity  är en väldigt vacker studentpresent till en tjej
Thomas Sabo - Armband
Thomas Sabo – Armband
Armband som graveras är en väldigt fin studentpresent till en kille
Det finns faktiskt väldigt måna armband som passar även män
Det brukar också vara uppskattat att få en lite grövre länk att ha om armen.

Örhängen i studentpresent brukar också bli uppskattat om du hittar något speciellt till tjejen. Är det en kille som har hål i öronen så är det lite svårare. Då bör du kanske fråga honom vad han gillar för örhängen och om han önskar sig det i studentpresent. Örhängen är inte en modeaccessoar för män på det sättet som det är för kvinnor.

Diamantörhängen i guld är en klassisk studentpresent lyxig, dyr tyvärr
Letar du efter en studentpresent som är lagom dyr? Dessa örhängen är lagom dyra – 400kr.
Letar du efter exklusiva studentpresenter till henne så är dessa örhängen nog det du söker.
Även till killar finns det örhängen förstås. De säljs i 1-pack.
Det finns även örhängen med en vit sten att ge killar i studentpresent.

En fin studentpresent är manschettknappar till killar. Det är en fin grej som de har glädje av hela livet. Kanske du kan välja ett par som du kan låta gravera in med en personlig hälsning.

Vill du hitta en exklusiv studentpresent till en kille så kanske ett par manschettknappar i guld är ett bra tips?
Det finns även manschettknappar som går att få graverade för att ge honom en personlig studentpresent.

Ett extra fint halsband är ju förstås även det en fin studentpresent. Även här finns det fina smycken från t.ex. Get personal som du kan låta gravera. Ett smycke är en bra studentpresent även till en kille!

Vill du hitta en personlig studentpresent? Varför inte välja ett smycke som du kan gravera?
En snygg dogtag som du graverar med datumet då han tog studenten blir en minnesvärd studentpresent.
E bricka med lite mer färg på infästningen passar att ge en kille i studentpresent också.
Till en tjej vill du kanske hitta ett fint halsband som du graverar.
Kanske datumet då hon tog studenten är en passande text?
Ett smycke med gravyr blir en fin och personlig studentpresent till henne.
En guldros är förstås bättre present att ge än riktiga rosor. Den här kan hon behålla hela livet.

Parfym i studentpresent

Som student har man sällan råd att unna sig lyxvaror som parfym eller någon dyrare whiskey. Så sådana presenter kommer garanterat bli uppskattade också.

Pengar och aktier

Vill du ge studenten en väldigt bra present som hon eller han har mycket glädje av tycker jag att du ska ge bort aktier. Värdet på dem kommer förhoppningsvis att stiga med åren. Om man äger aktier är det också roligt att följa hur det egna bolaget utvecklas på börsen. Att få ett belopp placerat i aktier är en bra studentpresent. Kanske kommer hon eller han att bli intresserad och fortsätta placera pengar i aktier för att få ett bättre liv. Pengar är också en bra present, där hon eller han själv väljer vad de ska användas till.

Öppna en aktiekonto och sätt in lite pengar i aktier till honom eller henne.
Eller varför inte ge honom eller henne pengar till något speciellt och viktigt?

Bidrag till körkort

Pengar i studentpresent är inte fel, men däremot riktigt tråkigt. Att bara ge pengar känns inte som om givaren har orkat tänka ut något alls. Om du inte har något speciellt ändamål med pengarna du ger i studentpresent förstås. Sådana speciella ändamål kan vara bidrag till körkort, bidrag till elgitarren som hon eller han önskar sig eller kanske ett bidrag till en resa som du vet att hon eller han vill åka på. Då kan det tvärtom vara väldigt fint att få pengar i studentpresent.

Läs mer och beställ ett startpaket

Att få bidrag till körkortet är en väldigt bra studentpresent.

Fin examenspresent med gravyr

Vill du ge bort en fin examenspresent med gravyr finns det mycket fint att välja mellan förutom smyckena. En sedelkämma, smyckeskrin, , klocklåda, rakset eller ett multiverktyg med gravyr. Det kommer att bli fina personliga presenter, som mottagaren kommer glädjas åt länge.

Dyr examenspresent

Vill du hitta en dyr examenspresent kanske det är kul att få en resa, en resa på Göta Kanal, en lyxbehandling special på ett spa, en dyr klocka eller diamantörhängen.

En resa på Göta Kanal

Lyxbehandling på spa
Spa på Yaseragi

Studentpresent Design

Att köpa designföremål i studentpresent är en riktigt bra idé. Men välj gärna något som inte är alltför skrymmande eller som är alldeles för stort. Designföremål går aldrig ur tiden och de tappar heller inte i värde. Ett designföremål är en fin gåva till någon som tar studenten.

Studentpresent i glas från Orrefors brukar bli väldigt uppskattat. Ett fint glasföremål som hon eller han tar med sig till det egna hemmet sedan. Välj gärna en studentpresent från Orrefors som man kan låta gravera in. Det blir en fin och personlig studentpresent.

En vacker Orrefors studentpresent är den här skålen.
Carat ljusstakar är en fin studentpresent från Orrefors.
Whiskyglas  från Orrefors
Vacker skål i glas från orrefors

Välj en studentpresent av någon känd designer och gärna någon klassisk design också. Det är sådana saker som man med glädje pryder sitt egna hem sedan också.

Ljusstaken Liljan från Skultuna
Skålen Bloom från Georg Jensen är trevlig design att ge bort i studentpresent

Kanske en hemtrevlig ljusstake är en studentpresent som hon eller han kommer att tycka om.

Ljusstake Nordic Light Design House Stockholm 
Georg Jensen Season Ljusstake 
Georg Jensen ljusstakar Cobra 3 st är riktigt fina studentpresenter

En snygg vas kan också bli en mysig studentpresent att ha i det egna hemmet sedan. Det är en studentpresent som är väldigt minnesvärd.

Vas äng från Klong 
Omaggios vaser
En enkel vas från Ernst design kan också bli en fin studentpresent

Hur mycket får studentpresenten kosta

Hur mycket studentpresenten får kosta beror på vem du är och vad du har för relation till studenten. Den ska inte vara så dyr att du känner att du inte har råd och hellre avstår från att gå på studentmottagningen!

Om du står i nära relation till studenten kan du förväntas ge en något dyrare present än om du inte alls känner honom eller henne. Föräldrar och vuxna (arbetande) släktingar ger något dyrare studentpresenter. Kompisar, bekanta eller de som inte känner studenten så väl ger billigare presenter.

Hur mycket pengar ska man då ge för när man ger en studentpresent. Beroende på vem du ger presenten till och hur nära ni står varandra skulle jag säga mellan 200-2000 kr eller kanske ännu mer. Det är då främst föräldrar och släktingar som ger dyrare presenter. Kanske öronmärkta pengar för t.ex. körkort, aktier eller en upplevelse i studentpresent.

Jobbar du inte så förväntas du heller inte ge dyra studentpresenter. Om du köper något fint som du faktiskt har råd med och behöver inte ha dåligt samvete för att du inte ger en dyrare present. Eller kanske kan du tillverka en fin studentpresent själv? Kostnaden för studentpresenten ska aldrig bli mer än du faktiskt har råd med!

Studentpresent med gravyr

Det finns mycket fina studentpresenter som kan graveras. Det finns både smycken, glasföremål, grillset, fickpluntor, klocklådor och fina föremål för det egna hemmet som du kan låta gravera i studentpresent. Det finns också lyxiga pennor som man kan gravera och ge bort i studentpresent.

En exklusiv studentpresent är den här pennan med gravyr
En fin låda för skoputsarsaker. Lådan kan även graveras
En powerbank som graveras är en bra studentpresent
En powerbank som graveras är en bra studentpresent
Vill du hitta en billig och personlig studentpresent så finns den här nyckelringen med gravyr.
Korthållare med gravyr
Om studenten i fråga snusar kan en graverad snusdosa i silver bli en uppskattad studentpresent.
Om studenten i fråga snusar kan en graverad snusdosa i silver bli en uppskattad studentpresent.
Kanske ett par snygga Whisky glas på fot med gravyr  blir en omtyckt studentpresent?
Klocklåda Stackers Brown är en exklusiv och fin studentpresent.

En studentpresent med gravyr är en väldigt personlig studentpresent som hon eller han kommer behålla hela livet och glädjas åt. Studenten är en stor dag i livet, verkligen värd att minnas.

Studentpresent något till hemmet

Vet du att studentpresenten är på väg att flytta hemifrån kan det vara fint att ge honom eller henne en studentpresent som hon eller han kan ta med sig till sin nya bostad.

En vanlig kokbok med olika sorters recept för att klara sig bra i köket är en bra studentpresent.
Kokbok för gamers som inte orkar är en rolig studentpresent till gamern
Om han eller hon läste Harry Potter som ung kan detta vara en kul studentpresent!

Presenter till det egna hemmet som passar att ge i studentpresent är t.e.x presentkort på Ikea, fina glas eller bestick. Att få fina glas i en serie man gillar är en rolig studentpresent att få.

Ittala Essence Vattenglas 

En annan bra studentpresent är porslin. Kanske är ni några stycken som kommer på studentmottagningen som kan ge några tallrikar var, så att hon eller han får ihop till en servis till sitt kommande hem. En servis är en riktigt bra studentpresent till någon som man vet snart kommer att flytta hemifrån.

En servis till det egna hemmet är en bra studentpresent
En servis till det egna hemmet är en bra studentpresent
Kaffebryggare
Helt vanliga kaffemuggar kan bli bra studentpresenter om han eller hon är på väg att flytta hemifrån

Vad ska man önska sig i studentpresent

Det är alltid lite svårt att önska sig saker i present. Det uppfattas lätt som att man är fräck och krävande. Men det är kanske bättre ändå att önska sig en studentpresent som man verkligen behöver och vill ha än att familj och vänner lägger pengar på sådant man inte har nytta av. Så är det något du verkligen önskar dig så be att få bidrag till den presenten.

Det kan t.ex. vara pengar till körkort, en ny telefon, bidrag till en resa osv. Men ge givarna möjligheten att vara anonyma. Det finns kanske någon annan i din bekantskapskrets som kan hjälpa till här. Ha också förståelse för att många föredrar att inte ge pengar alls som studentpresent, utan vill ge ett föremål.

Önska dig ett bidrag till körkortet i studentpresent!
Att önska sig bidrag till en ny telefon är kanske en god idé.
En ny dator är en bra studentpresent att önska sig bidrag ill.
En ny dator är en bra studentpresent att önska sig bidrag ill.

Så skriv gärna en önskelista med studentpresenter, men se till att det inte upplevs som en beställningssedel!

Presentkort som studentpresent

Om du verkligen inte vet vad du ska ge i studentpresent kan ett presentkort vara en bra lösning. Det som kan vara bra att få när man tar studenten kan vara presentkort på Ikea eller ett på Åhléns. Åhléns är ett bra ställe att hitta studentpresenter. De har både designföremål, böcker och i nödfall kan hon eller han även köpa kläder för pengarna på Åhléns. Läs mer om varför presentkorten är så populära här!

Studentpresent från Åhléns är en bra idé!

Studentpresent sista minuten

Är det en studentpresent i sista minuten? Då är mitt tips att du köper studentpresent online och att du ger bort en upplevelse i present. De kan beställas online och skrivas ut direkt på din skrivare eller skickas till mottagarens e-post. På 10 minuter så kan du ha studentpresenten fixad. Det finns många bra upplevelser att ge i studentpresent i sista minuten. Det kan kanske vara en unik och ovanlig studentpresent, så som övernattning i ufo, boende på varghotellet eller en korvkurs.

Övernattning i ufo är en unik studentpresent att ge sina barn eller till en vän.
Att få uppleva norrskenet är en fin studentpresent.
Att övernatta på varghotellet är en spännande upplevelse.
Vill du hitta en unik studentpresent så är en barista kurs en fin present.
Kanske kan en kurs i att stoppa korv vara en rolig studentpresent?
En annorlunda studentpresent är att ge bort en helikoptertur.

beställ Studentpresenter online

Ska du inte vara med på studentmottagningen, men ändå vill skicka något till honom eller henne som tagit studenten så kan kanske en presentbox, blommor eller chokladogram vara bra presenter i sista minuten. De kan levereras direkt hem till studenten med en personlig hälsning från dig.

Ge bort en bukett nallar istället för den klassiska blomsterkvasten
Beställ blommor i present till studenten!
En fin presentbox med både godis, <a class=te och strumpor är den här toppenboxen.” class=”wp-image-85299″/>
En fin presentbox med både godis, te och strumpor är den här toppenboxen.

Roliga studentpresenter

Du kanske även kan hitta en rolig studentpresent till just den personen du ska fira. Den roligaste presenten jag själv gett bort var när brorsan tog studenten. Ingen av oss hade några pengar att tala om på den tiden. Men han önskade sig en bärbar dator i studentpresent. Det visste han ju var helt oupnåeligt, ingen skulle ha råd att ge honom den. Men vi hittade en gammal bortkastad dator i soprummet. En stationär som var uråldrig redan då. Vi borrade fast två handtag på den…vips så var den ju bärbar. Men när man ger bort buspresenter så får man ju inte vara allt för seriös i inslagningen, om man väntar sig något stort och fint men får upp skräp blir det ju till en besvikelse istället. Så vi slog in det lite halvdåligt, så han skulle försåtå att det var något lurt. Men hans “nya bärbara dator” blev en succé den kvällen. Vi lyckades till och med komma på ett rim till den… “vare sig i Stockholm eller Ulambator kan man alltid surfa med en bärbar ….” Det var den rorligaste studentpresenten jag har kommit på.

Kanske kan du också hitta på en ovanlig studentpresent, en rolig studentpresent eller någon present som kommer bli en annorlunda och minnesvärd studentpresent om du funderar lite.

Studentpresenter till hans eller hennes egna hem

Det finns många roliga studentpresenter att köpa för det kommande hemmet.

Självklart behöver hon eller han en popcornmaskin. Fin studentpresent till någon som snart flyttar hemifrån.
Självklart behöver hon eller han en popcornmaskin. Fin studentpresent till någon som snart flyttar hemifrån.
Till honom eller henne som snart flyttar hemifrån är hot dog makern en rolig studentpresent.
En fin temugg med olika känslouttryck är en fin och personlig studentpresent.
En sodastreamer är en bra present till studenten
En sodastreamer är en bra present till studenten
Det är kul att ge sin kompis en annorlunda studentpresent. Vad sägs om en bibel innehållandes en fickplunta?
 Till pizzaälskaren är pizzaugnen den givna studentpresenten.
Till pizzaälskaren är pizzaugnen den givna studentpresenten.
En sushibazoka kan också komma väl till pass i det nya hemmet.

Unik studentpresent

Vill du vara den man minns hela livet? Det finns en del udda studentpresenter som kommer att göras att det är dig som hon eller han minns bäst från sin student. Att hitta roliga och unika studentpresenter till en kompis är lätt.

VR-glasögon kan vara en fin studentpresent till en kompis.
VR-glasögon kan vara en fin studentpresent till en kompis.
Ett par roliga enhörningstofflor är en bra studentpresent som kommer glädja din kompis länge.
En riktigt stor Toblerone kan vara en annorlunda och rolig studentpresent till en kompis.
En fin bokstavstavla där du skriver något fint till kompisen blir en perfekt studentpresent till en kompis. Den kostar inte så mycket. Men kan bli personlig när du väljer ett bra budskap.
Kanske kommer din kompis nu att gå ut i arbetslivet? Då är det bra med en väckarklocka som man garanterat vaknar av. En studentpresent som är väldigt användbar.
Vill du hitta en unik studentpresent? Då kanske en lina är ett kul presenttips till din vän?

Studentpresent att hänga runt halsen

På examensdagen brukar de blivande studenterna först samlas i skolan för att ta farväl av varandra och lärare. Förr i tiden var det ett examensprov som skulle avläggas för att avgöra vem som fick studenten eller ej. Misslyckades man fick man ta bakvägen ut. Gick examensprovet bra kom man ut på framsidan av byggnaden. Traditionen ser lite annorlunda ut idag Men utspringet lever kvar. Så efter att först ha samlats i skolan kommer studenterna ut och där ute väntar släkt och vänner för att ta emot dem.

Vid utspringet brukar man ge dem små gåvor som man hänger runt halsen på dem. Det kan dels vara blommor förstås. Men idag ser du även studentpresent nallar, små leksaker och visselpipor. Det händer också att studenterna får en liten flaska champagne runt halsen.

En kapsylöppnare som ser ut som en medalj att hänga om halsen på studenten.
En kapsylöppnare som ser ut som en medalj att hänga om halsen på studenten.
Kanske hon eller han kan behöva en bra tuta under kvällen?
Varför ska man bara ge vanliga gosedjur i studentpresent? En enhörning är också väldig gullig att hänga om halsen på studenten.

Relaterade frågor

Vad är en bra examenspresent att ge barn? Vad som är en bra examenspresent till barn beror på hur gamla de är, men det kan vara allt från biobiljetter, studsmatta, klocka en resa. Fler tips på examenspresenter kan du hitta här.

Varför är det så viktigt med presenter? Att ge gåvor hjälper till att stärka mänskliga relationer genom att vi visar uppskattning för de människor vi älskar och får dem att känna sig älskade. Fortsätt läsa om varför det är så viktigt med presenter här!