Examenspresenter

När någon klarat sig igenom sina studier är det trevligt att fira det hela med en mottagning och med att ge honom eller henne en present. Vad som är en bra examenspresent beror förstås på vem det är som tagit examen och hur gammal han eller hon är. Men här är några förslag på bra examenspresenter!

Även om han eller hon inte har tagit studenten, är det ändå trevligt att fira examen med att ge en liten sommarpresent till de mindre barnen, och om det är någon som har tagit examen på universitet eller högskola så krävs det så klart att det uppmärksammas lite mer ändå!

Vad är en bra examenspresent?

Examenspresent till barn

Även barn vill ju gärna ha examenspresenter. Det behöver ju inte vara något jättedyrt heller. Det viktiga är att man uppmärksammar hans eller hennes prestation att ta sig igenom ytterligare ett skolår. Examenspresent när man slutar årskurs 9 kanske är lite större än när man slutar någon av de yngre årskurserna. En examenspresent till barn kan vara något efterlängtat eller något som de inte ens kan gissa. Exempel på examenspresenter är: Hjärthalsband till barn, en bra bok, en ny cykel, sparkcykel, en studsmatta, biobiljetter eller ett besök på ett äventyrsbad tillsammans med familjen. Besök gärna sidan med sommarpresenter också, där hittar du massor av presenter som lämpar sig för yngre barn.

Examenspresent i nian

När hon eller han slutar 9an är det kul att ge någon större present. Det kanske kan vara ett fint smycke eller en minnessak. Det kan vara kul att ge en present som hon eller han har kvar hela livet. Att sluta nian är ju trots allt ett stort steg i livet. När man slutar högstadiet är skolan är inte längre obligatorisk och det är dags för gymnasievalet. Det är ett stort och spännande steg i livet. Några presenttips för den som slutat 9an är smycken, klocka eller ett par snygga manschettknappar. Det är viktigt med en fin examenspresent när någon slutar högstadiet!

Examenspresent vuxen

När du köper en examenspresent till en vuxen är det kul att satsa på ett föremål av högre kvalité. Ett prydnadsföremål av någon känd designer eller en fin personlig gåva som kommer glädja mottagaren länge.

Examenspresent kille

Fina examenspresenter till killar är t.ex. en fin läderväska, en graverad penna, armband eller halsband med gravyr, en klocka eller en snygg necessär i skinn med gravyr eller en exklusiv skoputslåda. Eller kanske vet du att han önskar sig något väldigt speciellt, även om det inte är en traditionell examenspresent som man ger en kille så kanske han blir extra glad för den där prylen som t.ex. ett speciellt fiskespö, ny racercykel eller ett par nya löparskor.

Examenspresent kille universitet

Det spelar ingen roll om det är gymnasiet eller om killen har tagit universitetsexamen. Det gäller att hitta en fin och personlig present som han verkligen önskar sig. Gärna något som är beständigt och som han har glädje av hela livet.

Smycken i examenspresent till kille

Att få ett fint smycke, gärna med någon personlig gravyr kommer bli en fin skatt och ett minne av examensdagen. Det kan t.ex. vara armband, halsband eller en snygg fickplunta. Att ge bort en ring i examenspresent kan vara svårare, eftersom man då måste veta exakt rätt storlek. Här är några smycken som passar att ge i examenspresent till killar:

Examenspresent tjej

Vill du istället hitta en examenspresent till en tjej och hitta någon typiskt “tjejig” pryl kanske ett halsband eller armband med personlig gravyr är något för henne. Eller ett smyckeskrin med gravyr eller en fin klocka. Kanske önskar hon sig något speciellt i present, även om det inte är någon traditionell examenspresent så kan det t.ex. vara trevligt att få en ny dator, telefon, symaskin eller någon annan fin pryl som hon längtat länge efter.

Examenspresent tjej universitet

Oavsett om hon tar universitetsexamen eller slutar hon gymnasiet är det ungefär samma typer av presenter som gäller. Försök hitta något personligt som hon kan ha glädje av resten av livet. Att ha tagit sig igenom gymnasiet eller universitetet är båda väldigt stora bedrifter och hon förtjänar att uppmärksammas och få en riktigt fin present.

Smycken i examenspresent till tjejer

Ett fint smycke, gärna med någon personlig gravyr kommer bli en fin skatt och ett minne av den här dagen. Det kan t.ex. vara armband, halsband och klockor. Att ge bort ringar som examenspresent är svårare, eftersom storleken måste vara exakt. Här är några fina smycken som passar att ge en tjej i examenspresent:

Annorlunda examenspresent

När någon du känner bra och som du tycker mycket om har gått i skolan i många långa år på högskola eller universitet kan det vara kul att ge honom eller henne en examenspresent som är både fin och annorlunda. En vanlig present är förstås blommor. En examenspresent måste inte vara jättedyr. Men den får gärna vara en minnessak, som hon eller han har kvar resten av livet. Blommor är faktiskt inte särskiljt originellt eller finns kvar så värst länge. Upplevelser är också väldigt bra och annorlunda examenspresenter. Vilken upplevelse som passar är förstås beroende på hur gammal mottagaren av examenspresenten är, men här är några idéer:

Ridweekend för två personer
Åre gastronomivandring
Utforska en grotta med hjälp av en van guide

Inspiration examenspresent

Några fina examenspresenter som jag hoppas att du ska få inspiration av:

George Jensen skål eller ljusstake kommer att pryda sin plats i hemmet. Eller kanske passar det mottagaren bättre med en fin och stilren klocka. Kanske även ett par snygga champagne glas och en flaska bubbel kommer vara till stor glädje!

Examenspresent upplevelse

Att ge bort en upplevelse i examenspresent måste inte innebära att du köper en dyr present. Det är bara viktigt att du väljer något som passar mottagaren. Något som du tror att hon eller han verkligen skulle gilla, men kanske något som personen aldrig provat på. Upplevelsen kan vara allt från fallskärmshoppning, en spaweekend, köra supersportbil eller prova på silversmide.

Spaweekend
Prova på silversmide
en tur i drömbilen

En rolig examenspresent

En rolig examenspresent som jag själv gav bort en gång var till min plastbror. När man frågade vad han önskade sig i present när han tog studenten så var en bärbar dator det givna svaret. Jag pluggade själv på den tiden och att kunna köpa en bärbar dator till någon, inte ens till mig själv, var helt uteslutet. Men min dåvarande man hittade en riktigt gammal dator i soprummet som han tog med sig hem. Den var uttjänt och någon hade kastat bort den. Men vi satte handtag på datorn. Nu blev datorn per definition bärbar. 😉 Vi slog in den i present och gav honom på studenten. Han förstod direkt att det var ett bus vi hade på gång. Den “nya bärbara datorn” blev i alla fall festens höjdpunkt. (Förutom den här buspresenten fick han en riktig present också.)

Jag gav även en kul examenspresent till min syster när hon blev färdig tandläkare. Det var en stor tavla med texten “Drill, Fill, Bill” och en bild på en stor kindtand.

Billig examenspresent

Även om du inte hittar presenten i soprummet så finns det ändå billiga examenspresenter du kan köpa:

Vad sägs om de här snygga randiga vaserna från Kährler? Vita med en silverrand. De är lättplacerade i de flesta hem och de är dessutom väldigt trendiga. Vaserna är handmålad keramik av hög kvalité. De är snygga både med och utan växter. Det här är en riktigt bra examenspresent till någon som är intresserad av inredning och design. Vaserna finns i olika storlek och färg. Här kan du få en riktigt billig examenspresent med en dyr look.
En bokstavstavla där du berättar hur imponerad du är av honom eller henne. Den är verkligen inte dyr, men med rätt text kommer det här bli den mest uppskattade examenspresenten.

Köpa presentkort i examenspresent

Att köpa ett presentkort kan vara en bra examenspresent också. Det kan t.ex. vara presentkort på IKEA, ÅHLENS eller liknande om den som tar examen nu kommer att flytta hemifrån och skaffa en egen bostad. Då är det bättre att få ett presentkort på möbler eller sådant man behöver till det nya hemmet.

Som student har hon eller han förmodligen levt ganska fattigt under många år. Det kan därför också vara välkommet med ett presentkort både på kläder och roliga saker från Coolstuff.

Som student har man sällan råd att unna sig lyxvaror som parfym eller någon dyrare whiskey. Så sådana presenter kommer garanterat bli uppskattade också.

Examenspresent dotter

Examen är den viktigaste dagen i livet. Just den dagen är viktigare än dagen då ditt barn föds eller dagen då du träffar någon att älska. Examensdagen är nämligen den dagen som kommer ha störst inverkan på resten av ditt liv. Med en examen i handen kommer ditt liv bli väldigt mycket annorlunda än utan. Nya möjligheter kommer att öppnas för dig!

När min dotter tog examen från sin sjuksköterskeutbildning gav jag henne ett diamanthalsband. Det var en av de dyraste presenterna jag gett bort i livet. Men det är ett tillfälle som jag verkligen ville fira. Jag är mycket stolt över henne och är förstås superglad att hon tagit sig igen skolan och fått så bra betyg.

Examenspresent son

Min son har ännu inte avslutat sina studier. Vad han får i examenspresent har jag inte bestämt ännu. Något fint ska det bli förstås. Han fick en fin klocka i present när han tog studenten, så det blir det i alla fall inte. Det är några år kvar tills dess, så det är gott om tid att bestämma vad sonen ska få i examenspresent. Det gäller ju att hitta något riktigt bra.

Fin examenspresent med gravyr

Vill du ge bort en fin examenspresent med gravyr finns det mycket fint att välja mellan förutom smyckena. En sedelkämma, smyckeskrin, champagne sabel, klocklåda, rakset eller ett multiverktyg med gravyr. Det kommer att bli fina personliga presenter, som mottagaren kommer glädjas åt länge.

Dyr examenspresent

Vill du hitta en dyr examenspresent kanske det är kul att få en resa, en resa på Göta Kanal, en lyxbehandling special på ett spa, en dyr klocka eller diamantörhängen.

En resa på Göta Kanal

Lyxbehandling på spa
Spa på Yaseragi

Relaterade frågor

Vad är en bra studentpresent? En bra studentpresent är något beständigt, det kan vara designföremål, smycken och graverade presenter. Eller varför inte ge bort ett bidrag till något speciellt som hon eller han behöver. Det kan t.ex. vara körkort, telefon eller en dyrare dator som hon eller han inte har möjlighet att köpa själv. Fler bra tips på studentpresent hittar du här.