Recept på Trolldeg

Vill du göra något roligt tillsammans med barnen, då kan trolldeg vara en aktivitet som de kommer gilla. Här hittar du två recept på trolldeg, ett recept utan alun och ett trolldegsrecept med alun. Receptet med alun ger en smidigare och mer lättarbetad trolldeg, men det är inget måste. Receptet på trolldeg, utan alun fungerar det också om du inte vill ta dig till apoteket för att köpa alun.

Men här kommer recepten på trolldeg!

Recept på trolldeg – det är ett kul sätt att sysselsätta barnen en stund.

Ingredienser till trolldeg (utan alun)

 • 4 dl vetemjöl
 • 2 dl salt
 • 2 dl vatten
 • 2 msk rapsolja
 • karamellfärg

Ingredienser till trolldeg med alun

 • 5 dl vetemjöl
 • 2 dl salt
 • 2 msk alun
 • 5 dl kokande vatten
 • 1,5 msk matolja
 • karamellfärg

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll i det kokade vattnet och oljan. Tillsätt sedan några droppar karamellfärg. Ju mer karamellfärg ju mer intensiv färg. Känns degen för torr så tillsätt några droppar vatten. Blir degen för lös, tillsätt lite mer mjöl.

Vill du behålla figurerna kan du torka dem i ugnen i 100°C i 2-4 timmar eller tills de är helt torra. Figurerna går att måla med hobbyfärger. Det är viktigt att se till att figurerna är helt genomtorra, annars möglar de lätt.

Är alun farligt?

Alun är farligt, men enligt giftinformationscentralen är halten av alun så pass låg i trolldeg att det inte innebär någon risk. Om ditt barn skulle få i sig stora mängder och drabbas av törst, kräkningar, diarré så ska du ge vätska. Ring Giftinformationcentralen vid symtom.

Hur förvarar man trolldeg?

Lägg trolldegen i en plastpåse och stäng till. Sedan lägger du påsen i kylskåpet. Trolldegen håller flera veckor i kylskåpet.

Hur får man trolldegsfigurerna att hålla?

Bakar man stor gubbar av trolldegen kan det vara svårt att få dem att hålla ihop. Men du kan faktiskt förstärka trolldegsfigurerna genom att köra en grillpinne eller tandpetare igenom dem. Då brukar de hålla även om det är stora föremål man bakat.

Hur gör man om trolldegen börjar torka?

Om trolldegen börjar torka kan man fukta händerna lite och sedan knåda trolldegen. Det brukar räcka med väldigt lite fukt för att den ska bli mjuk och smidig igen.

Vad kan man göra av trolldeg?

Trolldegen kan användas att leka med, precis som Play-Doh lera. Men man kan även göra små prydnadssaker och dekorationsföremål. Det kan till exempel vara skyltar att hänga på dörren. små gubbar, hjärtan, konstverk, djur, små tavlor och figurer föreställande verkliga människor. Vill du inte torka den kan du bara använda den som leklera och stoppa tillbaka i påsen när du är klar med den.

Liknande presenter

Köp gärna till lite bakredskap också! Det kommer garanterat att bli uppskatat.

Relaterade inlägg

Hur lång tid tar det för trolldeg att torka? Torktiden för trolldeg varierar, beroende på hur tjocka föremål man gör. Men 2-4 timmar i hundra grader brukar räcka.

Varför har man alun i trolldeg? En trolldeg med alun blir annorlunda i konsistensen. Den känns lite mjukare och torkar inte lika lätt. Vill du ha alun i ditt trolldegsrecept finns det att köpa på apoteket.

Kan barn äta trolldeg? Trots att en av ingredienserna i trolldeg ofta är alun är risken väldigt liten, eftersom det är en låg koncentration. Men däremot är det mycket salt i trolldeg. Det innebär en risk om barnet äter stora mänger. Om barnet får i sig för mycket salt blir det törstigt, kräks och kan få diarréer.

Hur länge håller Trolldegsfigurer? Trolldegsfigurer håller i många år om man torkat dem tillräckligt länge.

 • Hur gör jag om jag inte har råd att köpa en present?

  Hur gör jag om jag inte har råd att köpa en present?

  Vad gör du när ditt hjärta vill visa uppskattning, men din plånbok säger nej? Frågan ”Hur gör jag om jag inte har råd att köpa present?” är en alltför vanlig oro. Men oroa dig inte mer! Här presenterar vi innovativa och kreativa sätt att visa din uppskattning utan att göra ett stort hål i plånboken.…

  Läs mer..


 • 142 Presenter under 50 kr

  142 Presenter under 50 kr

  Vill du hitta många bra presenter under 50 kr, ja eller julklappar under 50 kr också för den delen. Det här en bra sida att starta på. Här finns billiga presenter både för barnkalas, klapplekar osv. Så vad finns det då för presenter max 50 kr? Du hittar många bra presenter under 50 kr. Det…

  Läs mer..


 • Presenter Under 200 Kr

  Presenter Under 200 Kr

  Letar du efter en fin present för under 200 kr har du hittat helt rätt! Här har jag försökt samla fina presenter som går att hitta för en liten budget, så fortsätt läsa så ska du få fler tips på presenter under 200 kr. Vad finns det för presenter som kostar under 200kr? Bra presenter…

  Läs mer..


Recept på Trolldeg
Rulla till toppen