Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Brandkårskalas Kanske det hetaste kalastemat!

Det är kul att ha lite olika teman på barnkalasen. Barn brukar ju tycka det är spännande med brandbilar och utryckningar, så varför inte anordna ett brandkårskalas också?

Hur ordnar man ett brandkårskalas? Skriv ut bilder på brandbilar och skriv inbjudningar på baksidan av bilderna. Bra kläder på ett brandkårskalas och ett par stövlar. Dekorera med vattenslangar och stegar. Baka en brandbilstårta och bjud på. Roliga lekar är stafett, släcka eld och bära vatten.

Hur ordnar man ett brandkårskalas?

Låt mig berätta mer!

Hur anordnar man ett Brandkårskalas?

Inbjudningskort till ett brandkårskalas

Skriv ut brandbilar på ett lite tjockare papper, klipp ut dem och skriv sedan inbjudan på baksidan.

Eller klipp ut fyrkantiga kort i orange och fäst sedan silkespapper i gult, orange och röd formade som flammor.

Kläder på ett brandkårskalas

Bra kläder är en brandkårshjälm och ett par stövlar.

Dekorationer

Dekorera hemmet med stegar och vattenslangar. Ta fram alla brandbilar och andra leksaker som passar. Det kan också vara roligt att göra en egen brandbil av en stor kartong. Skär ut brandbilen och måla den. Dekorera med saker du har hemma. Kanske kan det vara en rolig aktivitet på kalaset om barnen får dekorera brandbilen.

Självklart är det bra med en liten brand också på ett brandkårskalas. Det fixar du enkelt med en fakeeld.

Vad kan man bjuda på för något?

Baka en tårta i form av en brandbil. Sockerkaksbotten gör du i långpannan och skär ut avlånga bitar som du staplar på varandra. Avsluta med att breda ut röd grädde överst. För hjulen på brandbilen använder du oreo kex. Gör en stege med saltapinnar och hallonsnören eller lakritsremmar som vattenslang. För fönster, sirener osv kan du använda kex, godis osv.

Vad kan man stoppa i godispåsen?

Visselpipor och små brandbilar är bra saker att stoppa i godispåsen.

Kul lekar på ett brandkårskalas

På kalas är det vanligt att ha olika stafetter. På ett brandkårskalas finns det flera roliga stafetter att välja mellan. Här är några förslag:

Alternativ 1 – Alla barn tar på sig stövlar, hjälm, handskar och regnkappa och springer sedan en hinderbana. Hinderbanan kan ha inslag av att gå på plankan, krypa och klättra. Målet för stafetten kan vara att rädda livet på ett gosedjur och ta sig tillbaka till sitt lag och det blir nästa barns tur.

Alternativ 2 – Bygg en hinderbana som barnen måste ta sig igenom för att ta sig ur det brinnande huset. Här kan du till exempel hänga upp spetsgardiner eller organza på linor över rummet. Barnen måste krypa under dem för att undvika röken. De kanske också måste rulla runt för att släcka bränder i sina kläder osv.

Släck elden – Ge barnen varsin vattenpistol eller ketchupflaska fylld med vatten. Deras uppgift är nu att ”släcka elden”. Bestäm innan vart det ”brinner” så att ni inte får vattnet på fel ställe.

Brandbilen – Barnen sitter i en ring på golvet och skickar runt en brandbil medan musiken spelar. När musiken tystnar åker barnet som håller i brandbilen ut ur leken.

Sätt hjälmen på brandmannen – Rita upp en brandman (utan hjälm) och fäst upp på väggen. Du behöver även en hjälm som du klippt ut av rött papper. Nu ska barnen ett i taget komma fram, få förbundna ögon och snurras runt. Sedan ska de försöka sätta hjälmen på brandmannen. Det barn som kommer närmast vinner och får något litet pris.

Hämta vattnen – Detta är en kul lek om man kan ha kalaset utomhus. Dela upp barnen i olika lag. Ställ en stor badbalja med vatten mitt emellan lagen. Var och ett av lagen ska sedan ha en egen badbalja. Varje lag ska ha en hink och när stafetten drar igång ska de springa fram till baljan i mitten och fylla sin hink. De springer sedan och tömmer vattnet i lagets egna balja. Därefter tar nästa barn hinken och springer efter vatten. Det lag som har mest vatten i sin balja vinner stafetten.

Släck elden – Rita upp ett hus på en stor tomkartong. Tomkartongen fylls med röda, gula och orangea ballonger som är uppblåsta. Det ska vara en ballong för varje barn. Varje lag ska ha en färg. Ballongerna är eldsflammor. Ett lag ska släcka de röda ballongerna, ett lag gula och ett lag orangea ballongerna. Varje lag får varsin filt. Det första barnet i varje lag tar sin filt och springer fram till huset, hämnar en ballong och lägger filten över ballongen tills den går sönder. Då har man släckt elden. Sedan tar man med filten och springer tillbaka till sitt lag. Vinner gör laget som först släcker sin eld.

Vad kan man ha för aktiviteter på ett brandkårskalas?

Kolla med branstationen om ni kan få göra ett studebesök och prata med barnen om vad man ska göra om det börjar brinna.

Rita eldsflammor på garageuppfarten med gatukritor och låt barnen spruta vatten på dem med vattenpistoler eller vattenfyllda ketchupflaskor.

Relaterade frågor

Vad kan man ha för tema på barnkalaset? Bra teman på kalaset är sjöjungfrukalas, konstnärskalas, dinosauriekalas och riddarkalas. Fler teman på barnkalaset kan du hitta här.

Hur ordnar man ett campingkalas? Skicka ett inbjudningskort som ser ut som ett tält, ordna en lägereld och filtar. På ett campingkalas är det grillat och campingtårta som gäller. Kul lekar är vem är apan och myggbett. Läs mer om campingkalas här.

Vad kan man ge barnets kompisar på barnkalaset? Bra presenter på barnkalas brukar vara små spel, pruttkuddar och tatueringspennor. Fler presenter till barnkalaset hittar du här.

Brandkårskalas Kanske det hetaste kalastemat!
Rulla till toppen