Push-present

Även om push presenter Ă€r en ganska ny trend, har de faktiskt en lĂ„ng historia. IdĂ©n om en push-present har funnits i hundra Ă„r i Indien och Storbritannien. Det finns till och med nĂ„gra pĂ„stĂ„enden att det har funnits push-presenter sedan 1700-talet. 

En push-present Àr en gÄva som ges till mödrar efter förlossningen, som ett sÀtt att fÄ dem att kÀnna sig speciella och belönade. 

PÄ 1700-talet köpte mÀn ett litet smycke för mammorna till sina nya barn och kvinnorna skulle bÀra det som en pÄminnelse om det lyckliga tillfÀllet.

Vad Àr en bra push-present?
Vad Àr en bra push-present?

Vad Àr en push-present?

Push present Àr en typ av present som har funnits sedan 1700-talet, och den har varit ganska populÀr i Indien och Storbritannien under de senaste 100 Ären. Push-present gavs till nya mödrar efter förlossningen, frÀmst av deras mÀn, som ett sÀtt att belöna dem för att de gjort ett bra jobb. De fick vanligtvis smycken som en pÄminnelse om deras barns födelse. 

Det Àr konstigt hur push-presenter sedan början av Internet bara blev mer populÀrt i USA nyligen. Vissa teorier sÀger att det beror pÄ att USA tenderar att materialisera allt, frÄn massmarknadsföring av jul till att skapa försÀljning för presidentens födelsedagar.

Det Ă€r inget bestĂ€mt datum nĂ€r de första push-presenterna började dyka upp i amerikanska presenttrender för barn, men vi vet att frĂ„n 2010 till 2012 har idĂ©n om en push-present, Ă€ven kĂ€nd som en “baby bauble”, vunnit mark. 

Vissa mÀnniskor hÀvdar att idén med push-presenter kom frÄn juvelerare, som försökte sÀlja mer varor. 

Det fanns inga fasta traditioner för att ge push-presenter, förutom att gÄvan skulle komma frÄn nÄgon nÀra den nya mamman, som vanligtvis Àr barnets far eller moderns partner. Men nuförtiden Àr fler och fler mÀnniskor involverade i att ge push-presenter, som mormor, pappor, bröder och vÀnner.

Det har blivit mer och mer vanligt att push-presenter Àr dyra, till exempel diamantringar och designvÀskor. Varför Àr det sÄ? Det antas att det finns tre faktorer som bidrar till det. 

  • De tvĂ„ första Ă€r ungefĂ€r lika, med den första eftersom rika och berömda, som ofta tas som förebilder, gör det. Mariah Carey fick en diamant pĂ„ 12 000 dollar och ett rosa safirhalsband med sina tvillingars namn efter att ha fött dem. BeyoncĂ© födde Blue Ivy Carter och efter det gav Jay-Z henne en fĂ€rgad 10-karat blĂ„ tanzanitring, som berĂ€knas kosta cirka 35 000 dollar. 
  • Den andra anledningen skulle vara att vi lever i en konsumentkultur. Vi försöker stĂ€ndigt hĂ„lla jĂ€mna steg med nĂ„got form av ideal. Det drivs sedan en form av grupptryck, familjetryck eller bara samhĂ€llspress för att upprĂ€tthĂ„lla den perfekta fasaden.
  • Den sista anledningen Ă€r att mĂ€n pĂ„ 2000-talet kanske Ă€r mer medvetna och medkĂ€nnande för vad deras fruar gĂ„r igenom under graviditet och förlossning. Detta kan bero pĂ„ deras stöd i förlossningskurser eller i förlossningsrummet. Numera Ă€r mĂ€n mer involverade i barnafödandet. Medan kvinnor gĂ„r igenom ryggsmĂ€rtor, morgonsjuka, stress och sĂ„ vidare, sitter mĂ€n bara och tar emot allt beröm. Kanske Ă€r mĂ€nnen pĂ„ 2000-talet lite mer medvetna om det. Vissa mĂ€n sĂ€ger att att ge sina fruar en gĂ„va efter födseln inte hade nĂ„got att göra med smyckesindustrin, men de trodde snarare att det var ett sĂ€tt att visa medkĂ€nsla för allt deras fruar hade gĂ„tt igenom. 

Som redan nÀmnts finns det inga faststÀllda regler för att ge push-presenter. Du bör dock vara medveten om nÀr och var du ger dem, eftersom det Àr en intim upplevelse. Du kan ge gÄvan före eller efter förlossningen. Om du valde att ge gÄvan efter födseln Àr det bÀst att vÀnta tills spÀnningen har lugnat och din partner vilar bekvÀmt. Försök att ge din gÄva medan du Àr ensam. VÀnta pÄ ett tillfÀlle mellan besök frÄn sjuksköterskor, lÀkare, vÀnner och andra familjemedlemmar eller nÀr besökstiden Àr över. Anledningen bakom det Àr att du vill undvika ett besvÀrligt presentgivande ögonblick framför vÀnner och familj sÄ mycket du kan, och istÀllet lÀgga fokus pÄ henne och den kÀrlek ni delar.

Vem fÄr en push-present?

Tidigare gavs push-presenter bara kvinnor efter att de fött barn. Numera ges dessa gÄvor ofta Àven till mÀn vars fruar föder, som ett sÀtt att fÄ dem att kÀnna sig mer inkluderade.  

Forskning under 2019 visade att cirka 83% av de nya mammorna förvÀntar sig nÄgon form av gÄva frÄn sin partner. Det visade ocksÄ att cirka 70% av dem faktiskt fick en push-present efter att barnet var fött.

Om du inte vet om du ska ge din partner en push-present, ha en öppen konversation om hennes förvÀntningar. NÀr det gÀller att vÀlja en gÄva, kom ihÄg att gÄvan ska vara till kvinnan och inte till barnet. Om du inte Àr sÀker pÄ vad din partner vill ha som en push-present, frÄga henne. De kan berÀtta exakt vad de vill, eller ge dig nÄgra förslag i rÀtt riktning.

Vem ger push-presenter?

Först gavs push-presenter bara av fÀder till mammorna efter förlossningen. Eftersom trenden med att ge push-presenter har ökat började pappor ocksÄ fÄ push-presenter. 

Push-presenter ges nu inte bara av barnets far utan ocksÄ far-och farförÀldrar, bröder och systrar och vÀnner.

Vilka Àr de vanligaste push-presenterna?

NÀr du ger en push-present mÄste du komma ihÄg att den ska vara bÄde lÀmplig och prisvÀrd. Du mÄste kÀnna din partners smak och personlighet tillrÀckligt bra för att hitta den rÀtta push-presenten.

Om din partner Àr praktisk, övervÀga att ge henne nÄgot som hon verkligen skulle uppskatta och vill ha nÀr barnet föds, som massage, stÀdhjÀlp, barnvakt eller en ny bekvÀm hemmaklÀdsel.  

Smycken

Om din partner förvÀntar dig att du ger smycken, kom ihÄg vilken fÀrg pÄ smycken hon föredrar. Det Àr det mest populÀra valet för en push-present, och mÄnga gÄnger Àr det den push-present som uppskattas mest. Du kan fÄ dem ett charmarmband eller armband med barnets namn eller födelsedatum, som du kan lÀgga till med varje efterföljande barns födelse. Du kan ocksÄ fÄ en anpassad ring med barnets fingeravtryck eller en medaljong med ett speciellt meddelande eller ett foto till din partner. Kanske skulle den nyblivna mamman vilja fÄ ett hÀngsmycke som ett sÀtt att fira ert barns födelse. 

Vilstol

Du kan ocksÄ fÄ din partner en bekvÀm vilstol eftersom alla nya förÀldrar utan tvekan kommer att tillbringa mycket tid i vilstolen, oavsett om de matar barnet mitt pÄ natten eller tar en tupplur nÀr de fÄr en chans. Dagens vilstolar Àr utformade för maximal komfort, och ibland har de har till och med nÄgra specialfunktioner, som en inbyggd USB-port eller tyst liggande funktion. En annan idé att tÀnka pÄ Àr en massagestol. 

Digitalkamera

Om din partner Àlskar att ta foton, bör du övervÀga att ge henne en digitalkamera som Polaroid eller Kodak Printomatic. Dessa typer av kameror lagrar foton digitalt och skriver ut bilder direkt. PÄ sÄ sÀtt behöver inte nyblivna förÀldrar oroa sig för att fÄ tid att skriva ut foton, och de kan enkelt fÄnga spontana stunder. 

Kaffemaskin

Gillar din andra hÀlft kaffe? Om svaret Àr ja, kanske du bör övervÀga att skaffa henne en helt ny kaffemaskin. Efter att ha tillbringat de senaste nio mÄnaderna koffeinfritt kommer en kaffeÀlskande mamma sÀkert uppskatta denna gÄva. Se till att fÄ en kaffemaskin som har en mycket enkel tillverkningsprocess. VÀlj gÀrna en kaffemaskin som snabbt kan brygga enstaka koppar med tillrÀckligt med styrka och fÀrsk smak.

BĂ€rbar dator

En bÀrbar dator Àr en bra present till en ny mamma som vill arbeta hemifrÄn. Det gör att hon kan arbeta bekvÀmt frÄn soffan med barnet i nÀrheten eller i barnkammaren under nattetid. Om din partner Àlskar att lÀsa e-böcker, kanske en surfplatta skulle vara en bÀttre lösning, eftersom det ger mer flexibilitet. 

Babybok

En babybok Àr en unik gÄva, en hÀrlig fototidning som Àr ett utmÀrkt sÀtt att fÄnga ett barns första Är av livet. Barnet sjÀlv kommer att Àlska att lÀsa den och titta pÄ foton av sig sjÀlv.

Babys hjÀrtkonst

NÄgot Ànnu mer sentimentalt Àr ett barns hjÀrtkonst. För att göra det mÄste du hitta en konstnÀr och skicka dem en spÄrning av ditt barns hjÀrtslag i livmodern. De förvandlar sedan ljudvÄgorna till ett vackert konstverk i akvarell.

SÀngklÀder i satin

Även om ingen av er kommer att fĂ„ sĂ„ mycket sömn pĂ„ ett tag, kan en sĂ€ngklĂ€der i förbĂ€ttra sömnkvaliteten. Det Ă€r kĂ€nt för sina svala egenskaper och Ă€r skonsamt mot hĂ„r och hud. Även om silke kan verka som ett mer lyxigt alternativ Ă€r det ett ganska ömtĂ„ligt material som förmodligen inte kommer att hĂ„lla lĂ€nge.  

LÀs mer och bestÀll

Lyxig morgonrock

Om du vill ge en nybliven mamma en gÄva som fÄr henne att kÀnna sig bekvÀm men ÀndÄ elegant medan hon tar hand om barnet hemma, övervÀga att fÄ henne en lyxig morgonrock, en som Àr superbekvÀm men ÀndÄ ser bra ut.

LÀs mer och bestÀll

Smartwatch

En smartwatch Àr en present som den nya mamman sÀkert kommer att anvÀnda mycket. Eftersom det Àr svÄrt att ta hand om en bebis och vara pÄ din telefon hjÀlper en smartwatch henne att kontrollera texter, samtal, vÀder och kalender med ett enda handgrepp. Det innehÄller ocksÄ hÀlsospÄrningsdata, som sömnmönster och trÀning. 

LÀs mer och bestÀll

Prenumeration pÄ ljudböcker

Om din partner Àlskar att lÀsa men du vet att hon inte kommer att ha mycket tid att lÀsa, kan du övervÀga att fÄ henne en prenumeration pÄ ljudböcker. Det ger den nyblivna mamman tillgÄng till tusentals ljudböcker.

LÀs mer och bestÀll

Spa presentkort

Eftersom graviditet och förlossning Àr pÄfrestande för hennes kropp, skaffa din partner ett presentkort pÄ spa, dÀr hon kan bli bortskÀmd med ett massage-, ansikts- eller fullstÀndigt spa-paket. Det ger din partner en chans till ÄterhÀmtning.

LÀs mer och bestÀll

Presenter med eftertanke

För att visa henne att du bryr dig och uppskattar henne kan du fÄ henne en stor present fylld med saker som passar en nybliven mamma. 

Mysiga tofflor

Du kan fÄ den nya mamman nÄgra mysiga tofflor, eftersom hon kommer att vara pÄ fötterna mycket. VÀlj de som ger mest stöd, kÀnns mysiga och ser snygga ut. 

Eterisk oljediffusor

Om den nybörjade mamman Àr intresserad av eteriska oljor kanske du bör övervÀga att ge henne en eterisk oljediffusor som en push-present. Se till att vÀlja en som passar inredningen i ditt hem sÄ att den inte sticker ut för mycket. LÄt henne slappna av och kÀnna zen. 

LÀs mer och bestÀll

Push-present till en nybliven pappa

Numera Àr push-presenter inte bara för mammor lÀngre. Pappor vill ocksÄ vara med pÄ det roliga med att fÄ gÄvor och vill kÀnna sig speciella nÀr den stora dagen kommer. 

Fotoram

Du kan skaffa honom en fotoram dÀr du kan rama in foton med din nya bebis eller foton under graviditeten.

LÀs mer och bestÀll

Graverad klocka

En annan fantastisk men mycket dyrare push-present till en ny pappa Àr en graverad klocka. Du kan gravera ett speciellt meddelande till pappan eller barnets födelsedatum. 

LÀs mer och bestÀll

Graverade ringar

Mammor Àr inte de enda som Àlskar ringar. Om din partner gillar ringar, varför inte unna honom med en ny ring som en push-present. För att göra det Ànnu mer speciellt kan du gravera det med namnet pÄ ditt barn och dess födelsedag.

LÀs mer och bestÀll 

Alkohol frÄn barnets födelseÄr

Kanske skulle den nyblivna fadern uppskatta alkohol som tappats samma Är som barnets födelse. Denna typ av gÄva Àr mycket sentimental, men kom ihÄg att vÀlja rÀtt alkohol sÄ att den kan förvaras tills barnet kan hjÀlpa till att dricka det, eller tills de gifter sig. 

BĂ€rsele

En bÀrsele Àr en bra push-gÄva för pappor, eftersom att bÀra barnet Àr ett sÀtt för dem att knyta kontakt med barnet. Se till att fÄ en bÀrsele med ryggstöd, eftersom nÀr barnet blir Àldre kan det leda till ryggsmÀrta nÀr du bÀr dem runt. 

LÀs mer och bestÀll

Mugg med eget tryck

En annan billig present till en ny pappa Àr en egen mugg. Tryck nÄgot roligt pÄ det, som ett pappaskÀmt eller ett skÀmt om att vara pappa, sÄ dricker gÀrna ur den varje dag. 

LÀs mer och bestÀll

Överlevnadskit

Överlevnadskit lĂ„ter inte sĂ„ allvarligt som du kanske tror. Det Ă€r en liten vĂ€ska fylld med saker som du kan behöva som ny pappa, sĂ€rskilt nĂ€r du lĂ€mnar huset med den lilla. Du kan köpa en matchande uppsĂ€ttning till bĂ„da förĂ€ldrarna.

Kaffebryggare

Nya pappor behöver ocksÄ sitt kaffe, sÄ det Àr en bra idé att ge dem en kaffebryggare. NÀr den nya bebisen anlÀnder kommer sömnen snart att glömmas bort, och den hÀr gÄvan hjÀlper honom att klara sig igenom genom de lÄnga nÀtterna.

Barnets fotavtryck

Du kan göra en mÄlning med ditt barns fotavtryck och lÄta honom fÄ en inramad bild att hÀnga pÄ sitt kontor.

Tatuering

Om pappa gillar tatueringar kan du erbjuda att betala en tatuering till honom. En tatuering som har nÄgot att göra med barnets födelse, till exempel initialerna pÄ ditt barns namn, eller datumet för ditt barns födelse, eller en symbol för ditt barns namn.

Relaterade frÄgor

Vad Àr en bra present att ge till en nybliven mamma? Bra presenter till en nybliven mamma Àr ett guldsmycke, presentkort pÄ klÀder, en ljudboksprenumeration eller lyxiga krÀmer. Fler presenter till en nybliven mamma kan du hitta hÀr.

Vad kan man ge i present till en nybliven pappa? Bra presenter till en nybliven pappa Àr en cigarr, whisky, champagne, en fin kaffebryggare eller hembakt bröd. Fler presenttips till en nybliven pappa hittar du hÀr.

Vad Àr en bra baby-shower-present? Bra presenter att ge pÄ en babyshower Àr en bÀrsele, babyklÀder, babybok, nappflaska, tallrik till babyn, snuttefilt och annat som en nyfött kan tÀnkas behöva. HÀr kan du hitta fler presenter till babyshowern.

Vad kan man ge i present till en nyfödd bebis? Till en nyfödd bebis kan du till exempel köpa klÀder, en snuttefilt med babyns namn broderat, nÄgon liten leksak, en babyfilt, bitring eller namnnappar. HÀr hittar du fler presenter till en nyfödd baby.

Tips pÄ fortsatt lÀsning