Svenska presenter

Letar du efter svenska presenter? Kanske har du en vÀn utomlands som du vill ge ett speciellt minne av Sverige? HÀr ska du fÄ nÄgra förslag pÄ typiskt svenska presenter.

Vad Àr egentligen svenska presenter? Vad Àr typiskt just för Sverige? Det Àr vÀl dalahÀsten, snapsen och de vackra landskapen. Det finns ocksÄ mÄnga duktiga kÀnda designers. Jag har Àven plockat fram nÄgra fler godbitar som kan passa bra att ge i present frÄn Sverige.

Vad Àr bra svenska presenter?

DalahÀstar Àr typiskt svenska presenter

DalahÀsten Àr ju förstÄs en riktigt svensk present. De flesta av oss Àr kanske inte sÄ förtjusta i den kurbitsmÄlade trÀgrejen, men en förÀndring som gör att den passar bÀttre in i de moderna hemmen. En svart dalahÀst Àr en bra svensk present.

Svart dalahÀst

HÀr ser du vÄr klassiska dalahÀst i ny tappning. IstÀllet för den vanliga kurbits mÄlningen har dalahÀsten blivit helt svart. En inredningsdetalj som mycket lÀttare smÀlter in i ett vanligt hem. Trots att det Àr samma svenska hÀst ger den ett helt annat intryck nu.

LÀs mer och bestÀll

Snapsglas

En riktigt svensk present Ă€r i alla fall dalahĂ€sten, hĂ€r placerad snapsglas. Även snapsen Ă€r ju en gammal svensk tradition. NĂ€stan alla vĂ„ra högtider firas med snaps, sill och köttbullar. SĂ„ nĂ€r det ska firas Ă€r det kul att kunna plocka fram en riktigt svensk present som snapsglasen med dalahĂ€star pĂ„.

LÀs mer och bestÀll

Gör det sjÀlv kit

Vill du ge bort en svensk present som Àr riktigt ovÀntad? DÄ tycker jag att du ska köpa ett kit för att tÀlja sig sin egen dalahÀst. HÀr ger du bort tvÄ typiskt svenska presenter i samma lÄda: dalahÀsten och morakniven. En kul och annorlunda gÄ bort present!

LÀs mer och bestÀll

DalahÀstskÄl i rött

Vill du ge bort en svensk present som kommer att anvÀndas? DÄ kan du kanske köpa en mer praktisk sak som en skÄl att lÀgga upp snacksen i. Det Àr i alla fall en kul present frÄn Sverige.

LÀs mer och bestÀll

DalahÀstskÄl i blÄtt

DalahÀstskÄlen finns Àven i blÄtt om du tycker att den fÀrgen passar bÀttre. Kanske kan bli en extra fin svensk present om du fyller dalahÀsten med Àkta polkagrisar frÄn GrÀnna.

LÀs mer och bestÀll

Kaffemugg med dalahÀstar

Vill du ge bort mer praktiska svenska presenter sÄ kanske den hÀr muggen kan vara en god idé. Muggen Àr försedd med ett ziplock, sÄ den gÄr lÀtt att ta med sig i bilen, bussen eller pÄ tÄget utan att man riskerar att spilla. En riktigt svensk present som mottagaren garanterat kommer ha mycket glÀdje och nytta av.

LÀs mer och bestÀll

Temugg med dalahÀst

Det Àr mÄnga som föredrar att dricka te istÀllet för kaffe. Speciellt pÄ kvÀllen innan man ska gÄ och lÀgga sig brukar mÄnga vilja dricka en mugg hett te. Kanske hon eller han skulle tycka om att fÄ den hÀr fina temuggen med dalahÀstar. Köp gÀrna till ett gott te ocksÄ nÀr du ger bort den hÀr presenten. Kanske kan du hitta Söderblandning, som Àr en av de mer kÀnda tesorterna.

LÀs mer och bestÀll

Handduk med dalahÀst pÄ

För den som önskar en svensk present av det diskretare slaget Ă€r en frottĂ©handduk med en dalahĂ€st pĂ„ en bra idĂ©. Handduken Ă€r designad av Erika Tubbin, som brukar designa med humor. Den hĂ€r handduken Ă€r inget undantag, utan den har trycket “Swedish horsepower”. Den hĂ€r handduken Ă€r en rolig svensk present att ge sina utlĂ€ndska gĂ€ster.

LÀs mer och bestÀll

Den svenska flaggan

Bordsflagga

Svenska flaggan Àr nÄgot som vi brukar plocka fram vid mÄnga högtider. Vi har allmÀnna flaggdagar som beslutats av regeringen.

Vi brukar ta vi fram en sÄn hÀr bordsflagga och placerar pÄ bordet eller pÄ frukostbrickan nÀr vi uppvaktar nÄgon som fyller Är. En flagga Àr förstÄs en vÀldigt svensk present att ge bort.

LÀs mer och bestÀll

SlipsnÄl och manschettknappar

Vill du ge en mer personlig svensk present skulle en slipsnÄl och manschettknappar kunna vara en god idé. Om du sjÀlv Äker utomlands kan det ocksÄ vara kul att visa upp att du kommer frÄn Sverige.

LÀs mer och bestÀll

Bra svenska presenter frÄn kÀnda designers

Det kan ocksÄ vara roligt att ge bort nÄgot som nÄgon kÀnd svensk designer har formgett. NÄgra designers som jag sjÀlv gillar Àr dessa. SjÀlvklart finns det mÄnga fler som egentligen borde nÀmnas i samma andetag. Men hÀr Àr i alla fall nÄgra av mina favoriter:

Lena Bergström

Det finns ocksÄ svenska designers och formgivare som förtjÀnas att lyftas fram nÀr man letar efter svenska presenter. Lena Bergström Àr en av dessa. HÀr ser du hennes omÄttligt populÀra ljusstakar Carat. Det finns knappast en inredningstidning dÀr dessa inte finns med.

Inspirationen för just dessa ljusstakar har konstnÀren fÄtt frÄn Àdelstenar och juveler. Visst Àr de vackra?

LÀs mer och bestÀll

Marianne Westman

En regnig midsommarafton i slutet av 40-talet satt designern Marianne Westman och mÄlade en vit blomma, skvattram nÀrmare bestÀmt. Lite svÄrt att tro nÀr man ser de blÄ blommorna. Marianne gjorde inte fÀrdigt skissen förrÀn efter hon hade tagit sin examen pÄ Konstfack. Den hÀr blomman blev staren pÄ hennes fantastiska karriÀr.

Rörstrands porslin Mon Amie Àr idag en svensk klassiker. En vÀldigt fin svensk present att ge bort till utlÀndska vÀnner.

LÀs mer och bestÀll

Stig Lindberg & Elin Sigrén

KÀnner du igen det hÀr lövet sÄ Àr det inte sÄ konstigt. Det Àr hÀmtat frÄn ett av Gustavsbergs serviser som designades av Stig Lindberg redan 1961. Nu har smyckedesignern Elin Sigrén gjort lövet i ny tappning. En vÀldigt vacker present och det Àr extra kul tycker jag att designen frÄn ett gammalt porslin kommit tillbaka.

LÀs mer och bestÀll

Ivar Ålenius Björk

Ivar Ålenius Björk arbetade som skulptör och gjorde en serie ljusstakar Ă„t YstadMetall. Den klassiska liljan som du ser Ă€r en av dessa ocksĂ„ en vĂ€ldigt vackra svenska presenter. Produktionen Ă€r nu mera Ă„terupptagen i samarbete med Skultuna. Det hĂ€r Ă€r ett typiskt svenskt designföremĂ„l som finns i vĂ€ldigt mĂ„nga svenska hem.

Kombinera med fler eller ha den för sig sjÀlv. Liljan har blivit en modern designklassiker och har förekommit i mÄnga internationella inredningar. 

LÀs mer och bestÀll

Den svenska fikan Àr unik

Sverige Àr ju inte bara kÀnt för sina designers utan Àven för det omtyckta fikat.

Brickor Àr vÀldigt bra presenter att ge bort. De tar inte mycket plats och det inkrÀktar inte sÄ mycket pÄ mottagarens egen stil. Varför inte ge bort en fikabricka, kaffe och bullar?

LÀs mer och bestÀll

Svenska traditioner

Kanske en kopia av det (mer eller mindre) svenska luciatÄget kan bli en bra present frÄn Sverige?

VÄrt luciatÄg Àr i alla fall unikt och en unik svensk present att ge bort. Det hÀr Àr en ljusstake som Àr trevligt att plocka fram i advent.

LÀs mer och bestÀll

Godis Àr en svensk present som mÄnga tycker om

Mjölkchoklad

Vill du ge bort nÄgot av det bÀsta frÄn Sverige? DÄ kommer jag automatiskt att tÀnka pÄ mjölkchoklad frÄn Marabou. Varför inte ge bort en gigantisk chokladkaka till dina utlÀndska vÀnner? Den hÀr kommer de att sluka snabbt!

LÀs mer och bestÀll

Polkagrisar

Polkagrisar Àr en annan favorit bland svenskt godis. Helst bör du försöka fÄ tag pÄ Àkta polkagrisar frÄn GrÀnna förstÄs!

LÀs mer och bestÀll

Gelégodis

Ta med en bit av Sverige vart du Àn tar vÀgen! Den hÀr vackra plÄtasken Àr en del i Underlandet Designs Sverige serie. Den hÀr fylld med svenskt gelégodis i bÄde lakrits- och fruktsmaker. Det hÀr Àr den perfekta Svenska presenten att ge bÄde utlandssvensken eller till nÄgon som turistar i landet.

LÀs mer och bestÀll

Böcker

Det finns Àven böcker för att man ska kunna lÀra sig att förstÄ Sverige och svenskarna.

Svensk kokbok

Mycket av vÄrt svenska kulturarv ligger i maten och i anvÀndandet av vÄra unika rÄvaror. HÀr finns de svenskaste recepten! det Àr rustika matrÀtter som Àlskas av alla. Recepten Àr lÀttlagade och passar bÄde för vardag en och till fest. I kokboken hittar du allt frÄn svenska köttbullar till kanelbullarna till fikat.

Som en extra bonus fÄr man ocksÄ lÀra sig en del om de svenska högtiderna.

Den perfekta presenten till den som vill lÀra kÀnna Sverige genom maten. Och till alla andra som bara rÄkar Àlska vÀllagad svensk husmanskost.

LÀs mer och bestÀll

Sweden for beginners

Det hÀr Àr en riktigt rolig bok för den som vill lÀra kÀnna Sverige och svenskarna. Boken Àr skriven pÄ engelska. HÀr fÄr lÀsaren stifta bekantskap med viktiga aspekter i den svenska kulturen, sÄ som punktlighet, köande, vÀder och konflikter. De fÄr ocksÄ lÀra sig mer om svenska traditioner sÄ som surströmming, ficka och fredagsmys. Gunnar JÀgberg Àr författaren som stÄr bakom Sweden for beginners.

LÀs mer och bestÀll

Bok om svenska kungafamiljen

Vill du hitta en riktigt svensk present sÄ passar Àven böcker om vÄr Sveriges kungafamilj bra att ge bort. Kungafamiljen Àr bÄde Àlskad och hatad, men ÀndÄ en del av den svenska folksjÀlen och vÄrt lands representanter i mÄnga sammanhang.

LÀs mer och bestÀll

Fler svenska presenter

Svensk glaskonst

En vacker svensk skÄl med svenska symboler. SkÄlen Àr producerad av Orrefors och formgiven av Emma Ekberg. HÀr finns kÀnda profiler frÄn vÄra större svenska stÀder. Bland skÄlens etsningar hittar du kÀndisar som dalahÀsten, Àlgen, midsommarstÄngen osv.

UtmÀrkt till godis och desserter. Perfekta svenska presenten till utlÀndska vÀnner. Fyll gÀrna skÄlen med polkagrisar innan du lÀmnar över den!

LÀs mer och bestÀll

BÀlte av svenskt lÀder

Ett bÀlte av hög kvalité, svensktillverkat förstÄs! Svensk present som Àr lite personligare och som mottagaren kommer att ha nytta och glÀdje av vÀldigt lÀnge.

LÀs mer och bestÀll

Kapsylöppnare Àlg

Älgen Ă€r en uppskattad svensk present bĂ„de bland till svenska turister och bland svenskar utomlands. Varför inte ge bort en kapsylöppnare till din vĂ€n?

LÀs mer och bestÀll

Relaterade frÄgor

Vad finns det för kÀnda svenska saker? De saker som vi Àr kÀnda för utomlands Àr fika, allemansrÀtten och den svenska naturen, svensk design, ishotellet, midsommar, vÄr produktion av musik, knÀckebröd, Kalles Kaviar och norrskenet.

Vad kan man skicka för svenska presenter till Japan? Kul presenter att skicka till Japan Àr Absolut Vodka, foto av kungafamiljen, choklad, souvenir ifrÄn Göta Kanal, en grankotte, foto av Àlg, eller en Svensk Kaffemugg,

Vad ska man ge för svenska presenter till kineser? Bra svenska presenter att ge kineser Àr konstglas eller finare bruksglas. Europeiska lyxvaror Àr status i Kina sÄ de brukar uppskatta lite traditionellt svenskt glashantverk. Marabou chokladkakor, en ask Aladdin och kanske en flaska Absolut Vodka.

Vad kan man ge för svensk present till en tysk? En bra svensk present till en tysk Àr egenplockade lingon, blÄbÀr eller andra bÀr eller sylt. Det brukar vara vÀldigt uppskattat. Om du kan fÄ tag pÄ rÄdjur- eller Àlgkött Àr det ocksÄ en vÀldigt bra present till en tysk. Punsch eller en pÄse polkagrisar Àr ocksÄ bra present till en tysk.

Jag hoppas att du hittat en riktigt bra svensk present pÄ den hÀr sidan som passar din vÀn.

Tips pÄ fortsatt lÀsning

Dela gÀrna sidan!