Bra svenska presenter

Svenska presenter

Letar du efter svenska presenter? Kanske har du en vän utomlands som du vill ge ett speciellt minne av Sverige? Här ska du få några förslag på typiskt svenska presenter.

Vad är egentligen svenska presenter? Vad är typiskt just för Sverige? Det är väl dalahästen, snapsen och de vackra landskapen. Men jag har även plockat fram några fler godbitar som kan passa bra att ge i present från Sverige.

Dalahästar

Dalahästen är ju förstås en riktigt svensk present. Här ser du vår klassiska dalahäst i ny tappning. Istället för den vanliga kurbits målningen har dalahästen blivit helt svart. En förändring som gör att den passar bättre in i de moderna hemmen. En svart dalahäst är en bra svensk present.

Snaps

Alla svenska högtider kommer snapsen fram, så den kan man väl säga att den är typiskt svensk. En riktigt svensk present är i alla fall dalahästen, här placerad på snapskaraff och snapsglasen.

Den svenska flaggan

Svenska flaggan är något som vi brukar plocka fram vid många högtider. Vi har allmänna flaggdagar som beslutats av regeringen och vi brukar flagga då en familjemedlem fyller år.

I hemmet tar vi fram en sån här bordsflagga och placerar på bordet eller på frukostbrickan när vi uppvaktar någon som fyller år. En flagga är förstås en väldigt svensk present att ge bort.

Storslagna vyer från vårt vackra land

Det kan också vara kul att ge bort en present med fina bilder över Sverige. Här som almanacka. Vad kan vara en bättre present från Sverige än storslagna bilder på vårt vackra land?

Bra svenska presenter från kända designers

Det kan också vara roligt att ge bort något som någon känd svensk designer har formgett. Några designers som jag själv gillar är dessa. Självklart finns det många fler som egentligen borde nämnas i samma andetag. Men är är i alla fall några av mina favoriter:

Lena Bergström

Det finns också svenska designers och formgivare som förtjänas att lyftas fram när man letar efter svenska presenter. Lena Bergström är en av dessa. Här ser du hennes omåttligt populära ljusstakar Carat. Inspirationen för just dessa ljusstakar har konstnären fått från ädelstenar och juveler. Visst är de vackra?

Marianne Westman

Rörstrands porslin Mon Amie är ju en svensk klassiker designad av Marianne Westman. Nu har den även kommit som paraply. En väldigt fin svensk present.

Ivar Ålenius Björk

Ivar Ålenius Björk arbetade som skulptör och gjorde en serie ljusstakar åt YstadMetall. Den klassiska liljan som du ser är en av dessa också en väldigt vackra svenska presenter.

Einar Nerman

Bricka med det klassiska mönstret av pojken från solstickorna som skapades av Einar Nerman 1936.

Svenska traditioner

Kanske en kopia av det (mer eller mindre) svenska luciatåget kan bli en bra present från Sverige?

Svenskt godis

En chokladkaka är även den en väldigt bra present från Sverige. Polkagrisar är en annan favorit.

Svenska presenter som är lite personligare

Vill du ge en mer personlig svensk present skulle en slipsnål och manschettknappar kunna vara en god idé. Eller ett bälte av hög kvalité, svensktillverkat förstås.

Jag hoppas att du hittat en riktigt bra svensk present på den här sidan som passar din vän. Annars kanske du skulle kunna hitta present på någon av dessa sidor:

Leave a Comment