Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Tidlösa Svenska presenter – klassiker som aldrig går ur stil

Letar du efter svenska presenter och typiska svenska saker? Kanske har du en vän utomlands som du vill ge ett speciellt minne av Sverige? Här ska du få några förslag på typiskt svensk present.

Vad är egentligen en svensk present? Vad är typiskt just för Sverige? Det är väl dalahästen, snapsen och de vackra landskapen. Det finns också många duktiga kända designers. Jag har även plockat fram några fler godbitar som kan passa bra att ge i present från Sverige.

Vad är bra en bra svensk present?

Typiskt svenska presenter

När det gäller att ge presenter kan pressen att hitta något unikt och tankeväckande vara överväldigande. Men frukta inte – vi är här för att hjälpa till! I den här guiden kommer vi att utforska världen av presentidéer i Sverige, ett land känt för sin design, hantverk och kreativitet.

Hjortronsylt

Att ge bort hjortronsylt som present är en klassisk svensk gest och kan vara en mycket uppskattad gåva.

Dalahästar

Dessa vackra örhängen med en dalahäst-design är en perfekt gåva för att visa din uppskattning. Den kombinerar svensk tradition med modern stil och kommer säkert att glädja mottagaren.

Svart dalahäst en unik svensk present

Dalahästen är ju förstås en riktigt svensk present. De flesta av oss är kanske inte så förtjusta i den kurbitsmålade trägrejen, men en förändring som gör att den passar bättre in i de moderna hemmen. En svart dalahäst är en bra svensk present.

Svart dalahäst en unik svensk present

Dalahäst bitring

Pufz Dalahäst Bitring är en vacker och funktionell svensk leksak som passar perfekt för små barn och spädbarn.

Örhängen dalahästar av tumstockar

Dala hästen är en klassisk svensk souvenir som har blivit en älskad symbol för landets traditionella kultur. Dessa trähästar är handskurna och målade i en mängd olika färger och designer, vilket gör varje häst unik.

Bok om svenska hjältinnor

”Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor” är en fantastisk present för alla som vill lära sig mer om svenska kvinnor som har kämpat för sina rättigheter och förändrat historien.

Fikakorg

Fika är en svensk tradition som innebär att ta en paus från vardagen för att dricka kaffe eller te och äta något sött. En fika korg kan innehålla allt från goda kakor och bullar till ett set av kaffekoppar och en termos.

Gör det själv kit svensk dalahäst

Vill du ge bort en svensk present som är riktigt oväntad? Då tycker jag att du ska köpa ett kit för att tälja sig sin egen dalahäst. Här ger du bort två typiskt svenska presenter i samma låda: dalahästen och morakniven. En kul och annorlunda gå bort present!

en svensk present Gör det själv kit svensk dalahäst

Näver är ett svenskt material som har använts i århundraden för att tillverka allt från böcker och hattar till korgar och skor.

Temugg med dalahäst

Det är många som föredrar att dricka te istället för kaffe. Speciellt på kvällen innan man ska gå och lägga sig brukar många vilja dricka en mugg hett te.

Temugg med dalahäst svenska presenter

Tors hammare en kul svensk present

Många är intresserade av de urgamla berättelserna om asagudarna. Tors hammare, i form av en verktygslåda en rolig svensk present.

Handduk med dalahäst på

För den som önskar en svensk present av det diskretare slaget är en frottéhandduk med en dalahäst på en bra idé. Handduken är designad av Erika Tubbin, som brukar designa med humor.

Handduk med dalahäst på en svensk present

Bordsflagga

Kanke en av de mest typiska svenska saker du kan ge någon är den svenska flaggan. Här är några flaggor i behändig storlek och som passar att ge bort i present.

Den svenska flaggan svenska presenter

Bricka Mistel-Lingonoxbär

Dessa vackra brickor med motiv av mistel och lingon är en perfekt present till den som älskar svensk design och naturinspiration.

Lena Bergström Carat

Det finns också svenska designers och formgivare som förtjänas att lyftas fram när man letar efter presenter. Lena Bergström är en av dessa.

Lena Bergström Carat

Lyocell morgonrock tillverkad av svensk skogsråvara

Den lyocell-morgonrock kan vara en utmärkt present till någon som uppskattar mjuka och sköna kläder för hemmet.

Marianne Westman Mon Amie

En regnig midsommarafton i slutet av 40-talet satt designern Marianne Westman och målade en vit blomma, skvattram närmare bestämt.

Marianne Westman Mon Amie en svensk present svenska presenter

Norrskenstur till häst

Norrsken är en fantastisk upplevelse som svenska landskap kan erbjuda. Varför inte kombinera denna natursköna syn med en ridtur på hästryggen? dsd

Res med mamma och titta på norrskenet. Det är kanske den vackraste delen av Sverige. En fin resa att göra tillsammans. Ni tar er själva till Föraå gruva, där möts ni upp av en van guide.

Svensk hemslöjd

Landvanten är en svensk present som är idealisk för alla som vill prova på att göra egna vantar. Materialpaketet innehåller allt som behövs för att sticka ett par varma och bekväma vantar: garn, mönster och stickor.

Stig Lindberg & Elin Sigrén

Känner du igen det här lövet så är det inte så konstigt. Det är hämtat från ett av Gustavsbergs serviser som designades av Stig Lindberg redan 1961. Nu har smyckedesignern Elin Sigrén gjort lövet i ny tappning.

Stig Lindberg & Elin Sigrén

Ivar Ålenius Björk Liljan

Ivar Ålenius Björk arbetade som skulptör och gjorde en serie ljusstakar åt YstadMetall. Den klassiska liljan som du ser är en av dessa också en väldigt vackra svenska presenter.

Ivar Ålenius Björk Liljan en svensk present svenska presenter

Keramikskål med björkrot

Svensk keramik är känd för sin enkla, eleganta design och höga kvalitet. Det finns en mängd olika keramikprodukter att välja mellan, som tallrikar, skålar, koppar och vaser.

Köttfärssås Svensk kokbok

Köttfärssås är en av de mest klassiska rätterna i det svenska köket och kan vara en passande present för någon som uppskattar matlagning eller mat i allmänhet.

Träprodukter

Sverige är känt för sitt högkvalitativa trä och dess användning inom design och hantverk. Det finns en mängd olika träprodukter att välja mellan, som skärbrädor, trämöbler och träleksaker.

Kurbitsmålade träskor

Kurbitsmålade träskor är en fantastiskt vacker och unik svensk present som fångar essensen av den svenska kulturen och traditionen.

Åka stridsbåt upplevelse till militärö

”Åka Stridsbåt till Militäranläggning” som du hittar på upplevelse.com kan vara en spännande present till någon som gillar äventyr och spänning.

Kalsonger och strumpor med kanelbullar

En riktigt bra svensk present är också att ge bort kalsonger och strumpor med dessa nationalklenoder.

Snus!

En bok om snus kan vara en intressant och annorlunda present till någon som är intresserad av detta svenska snusfenomen. Landshopping.se erbjuder en bok som tar upp ämnen såsom snusets historia, olika varianter av snus och dess kulturella betydelse i Sverige.

Gotlands lammskinn

Gotlands lamm är kända för att ha ett mjukt och värmande pälsverk, och en klippt lammfäll från Gotland kan vara en unik och välkomnad present.

Dammsugarstrumpor

Självklart måste man berätta om får nationalskatt på den här sidan. Dammsugare, eller Punschrullar som de också kallas är typiska svenska saker. De har en självklar plats på den här sidan. En present kan knappast bli mycket svenskare än så här!

Bok Svenska nationalparker

”Södra Sveriges nationalparker: Åtta skyddade naturpärlor för framtiden” är en bok som presenterar de vackraste och mest skyddade naturområdena i södra Sverige.

Polkagrisar

Polkagrisar är en annan favorit bland svenskt godis. Helst bör du försöka få tag på äkta polkagrisar från Gränna förstås!

Lakrits Haupt Svenskjävlar

Det är få länder i världen som har lakrits. Det är en smak som många tycker är fruktansvärd, medan andra älskar den. Svenskjävlar är extra stark lakrits. Det här är verkligen en svensk present i kubik.

lakrits svenskjävlar

Svensk kokbok

Mycket av vårt svenska kulturarv ligger i maten och i användandet av våra unika råvaror. Här finns de svenskaste recepten! Det är rustika maträtter som älskas av alla. Recepten är lättlagade och passar både för vardag en och till fest. I kokboken hittar du allt från svenska köttbullar till kanelbullarna till fikat.

Svensk kokbok svenska presenter

Sweden for beginners en kul svensk present

Det här är en riktigt rolig bok för den som vill lära känna Sverige och svenskarna. Boken är skriven på engelska. Här får läsaren stifta bekantskap med viktiga aspekter i den svenska kulturen, så som punktlighet, köande, väder och konflikter.

Sweden for beginners svensk present

Baka polkagrisar

”Baka polkagrisar” är en rolig och kreativ upplevelsepresent som kan vara passande för någon som gillar bakning och sötsaker.

Med Volvo i fokus : fotografen Bernt Lindström

”Med Volvo i fokus” är en bok av fotografen Bernt Lindström som porträtterar det svenska bilmärket Volvo i olika situationer och sammanhang.

Skärgårdssegling en fin svensk present

Skärgårdssegling i Stockholms skärgård är kanske att föredra om du vill bjuda på en lite lugnare svensk naturupplevelse.

Skärgårdssegling  svensk present

Besök vikinga staden Birka

Det kan också vara en spännande svensk present att få besöka vikingastaden Birka. Birka grundades på 750-talet och är känt som Sveriges första stad.

Besök vikinga staden Birka svenska presenter

North Viking – Personlig Tavla

Kanske ett porträtt av honom eller henne avbildad som viking skulle vara en rolig svensk present att få?

Tips på fortsatt läsning

Tidlösa Svenska presenter – klassiker som aldrig går ur stil
Rulla till toppen