Svenska presenter

Letar du efter svenska presenter? Kanske har du en vän utomlands som du vill ge ett speciellt minne av Sverige? Här ska du få några förslag på typiskt svenska presenter.

Vad är egentligen svenska presenter? Vad är typiskt just för Sverige? Det är väl dalahästen, snapsen och de vackra landskapen. Det finns också många duktiga kända designers. Jag har även plockat fram några fler godbitar som kan passa bra att ge i present från Sverige.

Vad är bra svenska presenter?

Dalahästar är typiskt svenska presenter

Dalahästen är ju förstås en riktigt svensk present. De flesta av oss är kanske inte så förtjusta i den kurbitsmålade trägrejen, men en förändring som gör att den passar bättre in i de moderna hemmen. En svart dalahäst är en bra svensk present.

Svart dalahäst

Här ser du vår klassiska dalahäst i ny tappning. Istället för den vanliga kurbits målningen har dalahästen blivit helt svart. En inredningsdetalj som mycket lättare smälter in i ett vanligt hem. Trots att det är samma svenska häst ger den ett helt annat intryck nu.

Läs mer och beställ

Snapsglas

En riktigt svensk present är i alla fall dalahästen, här placerad snapsglas. Även snapsen är ju en gammal svensk tradition. Nästan alla våra högtider firas med snaps, sill och köttbullar. Så när det ska firas är det kul att kunna plocka fram en riktigt svensk present som snapsglasen med dalahästar på.

Läs mer och beställ

Gör det själv kit

Vill du ge bort en svensk present som är riktigt oväntad? Då tycker jag att du ska köpa ett kit för att tälja sig sin egen dalahäst. Här ger du bort två typiskt svenska presenter i samma låda: dalahästen och morakniven. En kul och annorlunda gå bort present!

Läs mer och beställ

Dalahästskål i rött

Vill du ge bort en svensk present som kommer att användas? Då kan du kanske köpa en mer praktisk sak som en skål att lägga upp snacksen i. Det är i alla fall en kul present från Sverige.

Läs mer och beställ

Dalahästskål i blått

Dalahästskålen finns även i blått om du tycker att den färgen passar bättre. Kanske kan bli en extra fin svensk present om du fyller dalahästen med äkta polkagrisar från Gränna.

Läs mer och beställ

Kaffemugg med dalahästar

Vill du ge bort mer praktiska svenska presenter så kanske den här muggen kan vara en god idé. Muggen är försedd med ett ziplock, så den går lätt att ta med sig i bilen, bussen eller på tåget utan att man riskerar att spilla. En riktigt svensk present som mottagaren garanterat kommer ha mycket glädje och nytta av.

Läs mer och beställ

Temugg med dalahäst

Det är många som föredrar att dricka te istället för kaffe. Speciellt på kvällen innan man ska gå och lägga sig brukar många vilja dricka en mugg hett te. Kanske hon eller han skulle tycka om att få den här fina temuggen med dalahästar. Köp gärna till ett gott te också när du ger bort den här presenten. Kanske kan du hitta Söderblandning, som är en av de mer kända tesorterna.

Läs mer och beställ

Handduk med dalahäst på

För den som önskar en svensk present av det diskretare slaget är en frottéhandduk med en dalahäst på en bra idé. Handduken är designad av Erika Tubbin, som brukar designa med humor. Den här handduken är inget undantag, utan den har trycket ”Swedish horsepower”. Den här handduken är en rolig svensk present att ge sina utländska gäster.

Läs mer och beställ

Den svenska flaggan

Bordsflagga

Svenska flaggan är något som vi brukar plocka fram vid många högtider. Vi har allmänna flaggdagar som beslutats av regeringen.

Vi brukar ta vi fram en sån här bordsflagga och placerar på bordet eller på frukostbrickan när vi uppvaktar någon som fyller år. En flagga är förstås en väldigt svensk present att ge bort.

Läs mer och beställ

Slipsnål och manschettknappar

Vill du ge en mer personlig svensk present skulle en slipsnål och manschettknappar kunna vara en god idé. Om du själv åker utomlands kan det också vara kul att visa upp att du kommer från Sverige.

Läs mer och beställ

Bra svenska presenter från kända designers

Det kan också vara roligt att ge bort något som någon känd svensk designer har formgett. Några designers som jag själv gillar är dessa. Självklart finns det många fler som egentligen borde nämnas i samma andetag. Men här är i alla fall några av mina favoriter:

Lena Bergström

Det finns också svenska designers och formgivare som förtjänas att lyftas fram när man letar efter svenska presenter. Lena Bergström är en av dessa. Här ser du hennes omåttligt populära ljusstakar Carat. Det finns knappast en inredningstidning där dessa inte finns med.

Inspirationen för just dessa ljusstakar har konstnären fått från ädelstenar och juveler. Visst är de vackra?

Läs mer och beställ

Marianne Westman

En regnig midsommarafton i slutet av 40-talet satt designern Marianne Westman och målade en vit blomma, skvattram närmare bestämt. Lite svårt att tro när man ser de blå blommorna. Marianne gjorde inte färdigt skissen förrän efter hon hade tagit sin examen på Konstfack. Den här blomman blev staren på hennes fantastiska karriär.

Rörstrands porslin Mon Amie är idag en svensk klassiker. En väldigt fin svensk present att ge bort till utländska vänner.

Läs mer och beställ

Stig Lindberg & Elin Sigrén

Känner du igen det här lövet så är det inte så konstigt. Det är hämtat från ett av Gustavsbergs serviser som designades av Stig Lindberg redan 1961. Nu har smyckedesignern Elin Sigrén gjort lövet i ny tappning. En väldigt vacker present och det är extra kul tycker jag att designen från ett gammalt porslin kommit tillbaka.

Läs mer och beställ

Ivar Ålenius Björk

Ivar Ålenius Björk arbetade som skulptör och gjorde en serie ljusstakar åt YstadMetall. Den klassiska liljan som du ser är en av dessa också en väldigt vackra svenska presenter. Produktionen är nu mera återupptagen i samarbete med Skultuna. Det här är ett typiskt svenskt designföremål som finns i väldigt många svenska hem.

Kombinera med fler eller ha den för sig själv. Liljan har blivit en modern designklassiker och har förekommit i många internationella inredningar. 

Läs mer och beställ

Den svenska fikan är unik

Sverige är ju inte bara känt för sina designers utan även för det omtyckta fikat.

Brickor är väldigt bra presenter att ge bort. De tar inte mycket plats och det inkräktar inte så mycket på mottagarens egen stil. Varför inte ge bort en fikabricka, kaffe och bullar?

Läs mer och beställ

Svenska traditioner

Kanske en kopia av det (mer eller mindre) svenska luciatåget kan bli en bra present från Sverige?

Vårt luciatåg är i alla fall unikt och en unik svensk present att ge bort. Det här är en ljusstake som är trevligt att plocka fram i advent.

Läs mer och beställ

Godis är en svensk present som många tycker om

Mjölkchoklad

Vill du ge bort något av det bästa från Sverige? Då kommer jag automatiskt att tänka på mjölkchoklad från Marabou. Varför inte ge bort en gigantisk chokladkaka till dina utländska vänner? Den här kommer de att sluka snabbt!

Läs mer och beställ

Polkagrisar

Polkagrisar är en annan favorit bland svenskt godis. Helst bör du försöka få tag på äkta polkagrisar från Gränna förstås!

Läs mer och beställ

Gelégodis

Ta med en bit av Sverige vart du än tar vägen! Den här vackra plåtasken är en del i Underlandet Designs Sverige serie. Den här fylld med svenskt gelégodis i både lakrits- och fruktsmaker. Det här är den perfekta Svenska presenten att ge både utlandssvensken eller till någon som turistar i landet.

Läs mer och beställ

Böcker

Det finns även böcker för att man ska kunna lära sig att förstå Sverige och svenskarna.

Svensk kokbok

Mycket av vårt svenska kulturarv ligger i maten och i användandet av våra unika råvaror. Här finns de svenskaste recepten! det är rustika maträtter som älskas av alla. Recepten är lättlagade och passar både för vardag en och till fest. I kokboken hittar du allt från svenska köttbullar till kanelbullarna till fikat.

Som en extra bonus får man också lära sig en del om de svenska högtiderna.

Den perfekta presenten till den som vill lära känna Sverige genom maten. Och till alla andra som bara råkar älska vällagad svensk husmanskost.

Läs mer och beställ

Sweden for beginners

Det här är en riktigt rolig bok för den som vill lära känna Sverige och svenskarna. Boken är skriven på engelska. Här får läsaren stifta bekantskap med viktiga aspekter i den svenska kulturen, så som punktlighet, köande, väder och konflikter. De får också lära sig mer om svenska traditioner så som surströmming, ficka och fredagsmys. Gunnar Jägberg är författaren som står bakom Sweden for beginners.

Läs mer och beställ

Bok om svenska kungafamiljen

Vill du hitta en riktigt svensk present så passar även böcker om vår Sveriges kungafamilj bra att ge bort. Kungafamiljen är både älskad och hatad, men ändå en del av den svenska folksjälen och vårt lands representanter i många sammanhang.

Läs mer och beställ

Fler svenska presenter

Svensk glaskonst

En vacker svensk skål med svenska symboler. Skålen är producerad av Orrefors och formgiven av Emma Ekberg. Här finns kända profiler från våra större svenska städer. Bland skålens etsningar hittar du kändisar som dalahästen, älgen, midsommarstången osv.

Utmärkt till godis och desserter. Perfekta svenska presenten till utländska vänner. Fyll gärna skålen med polkagrisar innan du lämnar över den!

Läs mer och beställ

Bälte av svenskt läder

Ett bälte av hög kvalité, svensktillverkat förstås! Svensk present som är lite personligare och som mottagaren kommer att ha nytta och glädje av väldigt länge.

Läs mer och beställ

Kapsylöppnare älg

Älgen är en uppskattad svensk present både bland till svenska turister och bland svenskar utomlands. Varför inte ge bort en kapsylöppnare till din vän?

Läs mer och beställ

Relaterade frågor

Vad finns det för kända svenska saker? De saker som vi är kända för utomlands är fika, allemansrätten och den svenska naturen, svensk design, ishotellet, midsommar, vår produktion av musik, knäckebröd, Kalles Kaviar och norrskenet.

Vad kan man skicka för svenska presenter till Japan? Kul presenter att skicka till Japan är Absolut Vodka, foto av kungafamiljen, choklad, souvenir ifrån Göta Kanal, en grankotte, foto av älg, eller en Svensk Kaffemugg,

Vad ska man ge för svenska presenter till kineser? Bra svenska presenter att ge kineser är konstglas eller finare bruksglas. Europeiska lyxvaror är status i Kina så de brukar uppskatta lite traditionellt svenskt glashantverk. Marabou chokladkakor, en ask Aladdin och kanske en flaska Absolut Vodka.

Vad kan man ge för svensk present till en tysk? En bra svensk present till en tysk är egenplockade lingon, blåbär eller andra bär eller sylt. Det brukar vara väldigt uppskattat. Om du kan få tag på rådjur- eller älgkött är det också en väldigt bra present till en tysk. Punsch eller en påse polkagrisar är också bra present till en tysk.

Jag hoppas att du hittat en riktigt bra svensk present på den här sidan som passar din vän.

Tips på fortsatt läsning

Dela gärna sidan!

Svenska presenter
Rulla till toppen