Doppresent kostnad

Dop är ett av de tillfällen som bara händer en gång i livet. Tillfället kommer med mycket spänning och viss social ångest. Det är en av de äldsta traditionerna i kristen historia, det finns normer och etikett knutna till den, inklusive gåvor, hitta faddrar, ett förväntat sätt att bete sig och en klädkod för att bara nämna några detaljer. Man kan bli orolig, särskilt om man är nära den som blir döpt. Oroa dig inte, jag är här för att ge insikter och svar på några av de vanligaste frågorna om dop och gåvor.

Allt mellan 100 och 1000 kr är generöst. Om du är nära barnet, sikta på den högre delen av skalan. Det är en vänlig gest att ge pengar i gåva, men du behöver veta hur mycket du förväntas ge.

HUR MYCKET SKA MAN LÄGGA PÅ EN DOPPRESENT?

Oavsett om du är fadder, kusin, farförälder, moster, farbror, far- eller morförälder, bör du hitta svar i de efterföljande avsnitten. Barnet döps bara en gång i livet, så se till att du stöder dem som du borde. Det är en glädje att vara en del av deras liv och dopet är ett viktigt ögonblick av deras liv, det är det som gör det så vackert.

Hur mycket pengar ska en gudförälder lägga på doppresenter?

Att vara barnets gudförälder är en av de största utmärkelser som någon kan få. Som en del av dopetiketten måste du erbjuda rätt gåva för tillfället. Fadern är lika ansvarig för planeringen av ceremonin som föräldrarna, så du kommer att bidra på ett vackert sätt för att stödja föräldrarna och gärna hjälpa till att ta en del ekonomiskt ansvar för ceremonin.

Helst kan du sikta på en gåva från 500 och 1500. Men straffa inte dig själv om du inte kan bidra med så mycket. Det finns flera faktorer du bör tänka på innan du bestämmer dig för hur mycket pengar du ska ge i dopet som fadder.

Din ekonomiska situation

Även om du vill vara snäll och har ett hjärta som svämmar över av kärlek för ditt gudbarn kan din ekonomiska situation göra att du har svårt ge mycket pengar. Föräldrarna till ditt gudbarn känner redan till din ekonomiska situation och de väljer dig gärna som gudförälder ändå. Det handlar inte alltid om pengarna utan att ge av kärlek. Du behöver inte ge det du inte har råd eller så mycket att det kan orsaka dig en ekonomisk kris.

Det finns ändå fantastiska presentidéer för att få din gåva att se speciell och unik ut. Som gudförälder förväntas du vägleda barnet genom hela livet och hjälpa barnets föräldrar. Du kan till exempel ge dop-pengar i en spargris för att vara en trygghet för ditt gudbarn.

Ditt förhållande till barnet

Att vara gudförälder till ett barn är inte begränsat till någon person. Du kan vara släkting och även gudförälder. Din relation med barnet påverkar hur vänner och föräldrar förväntar dig att du ska ge till barnet. Om du är en nära släkting kommer du antagligen att fortsätta bidra till barnet resten av ditt liv. Detta innebär att du kan ge ett belopp mellan 500 och 1000 eller mer, beroende på dina möjligheter. Om du inte är så nära barnet kan du bekvämt ge ett mindre belopp.

Du borde slappna av. Föräldrarna förväntar sig förmodligen inte att du ska använda hela din förmögenhet. Ge bara så mycket du vill och kan ge.

Ditt mål för gåvor

Om du är den typ av gudförälder som blir orolig för barnets framtid, vill du definitivt inte att barnets föräldrar spenderar alla pengar på mat och dryck vid barndopet, eftersom barnet som knappt kan få lika kul. Du kan ge pengarna i form av sparande eller en investering som kan hjälpa barnet resten av livet. Du kan sätta in dina presentpengar direkt på ett framtidskonto för barnet.

Sparobligationer är en annan stor present från en gudförälder till ett gudbarn. Det ursprungliga beloppet fördubblas efter 20 år. Den ränta på ränta som ackumulerats under 20 år kan vara en bra start för barnets karriär och vuxenliv när de behöver det mest.

Hur mycket pengar ska far- och morföräldrar ge vid ett dop?

Om du läser inlägget som morförälder är du definitivt intresserad av att ge till dina barnbarn. Du borde inte bli orolig för det. Du har antagligen gett många gåvor till dina nära och kära under födelsedagar, jubileer och andra tillfällen. Det är samma sak med dopet.

Varje belopp är acceptabelt, och med tanke på att du kommer att vara runt barnet vid flera viktiga tillfällen behöver du inte oroa dig om du känner att din gåva inte är så rejäl. Ge så mycket du har råd och är villig att ge.

Så som mor-eller farförälder vill du inte favorisera något barnbarn. Du har antagligen många av dem och bör försöka göra det rättvist mellan dem. Här är ett par saker som far- och morföräldrar bör tänka på när de ger sitt barnbarn gåvor vid dopet.

Hur många barnbarn har du?

Om du har flera barnbarn kanske du vill spendera med det numret i åtanke. Kom ihåg att var och en av dem behöver en gåva, om inte på sin dopdag, då på sin födelsedag eller andra händelser i livet. Spendera klokt för att undvika att behandla något av dem orättvist. Alla behöver dig och förväntar dig att du ska skämma bort dem. Å andra sidan, om du har ett eller några barnbarn kan du bli generös. När allt kommer omkring är de allt du har.

Ditt förhållande till barnen

Om du bor nära dina barnbarn bör 100 till 500 kr vara mer än tillräckligt. Du är aktivt involverad i deras dagliga liv, och de har dig i närheten är det en gåva i sig. Om dina barnbarn bor långt ifrån dig kanske du vill skaffa dem något över 500 kr. Men håll din inom din budget och inom dina ekonomiska ramar.

Barnets ålder

Du kan inte ge litet barn samma summa som ditt tonåriga barnbarn. Ett äldre barn har större behov av kontanter än de yngre. Äldre barnbarn kan behöva pengarna till kläder, hyra eller andra utgifter, och det brukar vara mycket uppskattat när de får en större summa.

Relaterade inlägg

 • Doppresent Pojke

  Doppresent Pojke

  Letar du efter en doppresent till en pojke? När det är dags för barndop kan det vara lite klurigt att hitta en riktigt bra doppresent. Visst kan man ge leksaker, sparbössa eller en doptavla av något slag. Men när det är barndop vill man ju gärna hitta något extra fint och personligt som pojken kan […]

  Läs mer…


 • Vad ska man ha på sig på ett dop? Förslag & idéer

  Vad ska man ha på sig på ett dop? Förslag & idéer

  Dop är en vacker, och viktig del av alla religiösa kristnas liv. Det är ett av de heliga sakramenten, vilket betyder att det är ett mycket formellt tillfälle, och du bör vara klädd för det. Ibland kan det dock vara svårt att välja rätt outfit, särskilt för barn. Jag ger dig några fantastiska outfitidéer som […]

  Läs mer…


 • Doppresent kostnad

  Doppresent kostnad

  Dop är ett av de tillfällen som bara händer en gång i livet. Tillfället kommer med mycket spänning och viss social ångest. Det är en av de äldsta traditionerna i kristen historia, det finns normer och etikett knutna till den, inklusive gåvor, hitta faddrar, ett förväntat sätt att bete sig och en klädkod för att […]

  Läs mer…


Doppresent kostnad
Rulla till toppen