Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

4 Sätt att be om pengar istället för presenter på födelsedagen

Din födelsedag närmar sig, och du känner att du hellre skulle vilja ha pengar istället för traditionella presenter. Det kan vara känsligt att framföra detta till familj och vänner. Här är några artiga sätt att göra din önskan känd.

Jag vet att dina nära och kära betyder så mycket för dig, och du vill inte göra någonting som kan förarga dem på något sätt. Som att berätta för dem att gåvorna de gav dig till din sista födelsedag hamnade i någon främlings hus. Jag vet verkligen att du skulle uppskatta en gåva mer om det är något du vill, behöver eller har längtat efter. 

Hur ber man om pengar istället för presenter på födelsedagen?

Din födelsedag närmar sig med stormsteg och du vill kanske göra något för att vända detta presentproblem. Jag kallar det ett problem eftersom jag förstår oro som följer med att räkna ut vad du ska göra med alla dessa födelsedagspresenter du inte behöver. 

Du, jag och flera miljoner människor föredrar att få kontanter på födelsedagen istället för gåvor som de knappt gillar. Finns det ett artigt sätt att be om pengar? Vilka är sätten att be om pengar istället för gåvor till din födelsedag? 

Hur kan man be pengar på födelsedagen istället för presenter

Skriv det i inbjudan

Det populära uttrycket, ”om du vill ha något, fråga bara; det värsta som kan hända är att du får ett nej,” gäller för denna punkt. Om du föredrar pengar som present på din födelsedag istället för saker, skriv det i inbjudan på ett artigt sätt. 

 • Var artig och diskret: När du skriver din inbjudan, infoga en vänlig kommentar om att du skulle uppskatta ekonomiska bidrag.
 • Ge en övertygande anledning: Berätta kort varför du föredrar pengar, som att du sparar till något speciellt.
 • Påminn om att närvaron är viktigast: Betona att deras närvaro på din fest är det som räknas mest.

Glöm inte att berätta för dem hur mycket du uppskattar deras närvaro på din födelsedagsfest. Du skulle definitivt inte vilja få en födelsedagsinbjudan som lyder: ”Du är välkommen till min födelsedagsfest; kom bara med kontanta gåvor. ” Det blir oförskämt. Så nyckeln är att vara artig och vänlig. 

Kom också ihåg att en present är ett alternativ. Det är inte något du tvingar människor att ge. Du kan behöva lägga det i inbjudan innan du ber om pengar istället. Om dina gäster känner att de inte kan delta i din födelsedagsfest utan att komma med gåvor, sätter det dig på en hemsk sits. 

Prata om det

Dina vänner och nära och kära är säkert noga med att lyssna på vad du pratar om, eftersom de vill identifiera den där perfekta födelsedagspresenten, saken som du längtat efter i flera månader. Varför inte ge dem en enkel väg ut? När möjligheten uppstår, prata om hur du föredrar kontanter framför födelsedagspresenter den här gången eftersom du skulle uppskatta det mer. 

 • Välj rätt tillfälle: När du diskuterar födelsedagsplaner med vänner och familj, nämn att du föredrar pengar detta år.
 • Upprepa budskapet vid behov: Ibland kan du behöva påminna dem några gånger för att budskapet ska sjunka in.

Du kan behöva prata om att du vill ha kontanter till din födelsedag flera gånger innan de förstår budskapet. Jag vet verkligen att det till slut skulle vara värt det. Min rekommendation är att du bara pratar om detta när det kommer upp. Att prata om att du inte vill ha presenter till din födelsedag utan att det passar in i sammanhanget skulle kunna skicka fel budskap.

Som jag nämnde tidigare är det inte obligatoriskt att ge gåvor. Tvinga inte dina nära och kära till något.

Vänta tills de frågar dig

Denna punkt är svår. Varför? De flesta gånger vill folk alltid överraska dig på din födelsedag, och det är bra. Gesten visar hur mycket de bryr sig om dig och vill göra din födelsedag speciell. Tänk om de skaffar dig något du redan har? Som en låda med grytor, böcker eller heminredning. 

 • Var ärlig vid förfrågan: Om någon frågar vad du önskar dig, var öppen med att du skulle föredra pengar.
 • Undvik att vara direkt: Var försiktig så att det inte uppfattas som att du förväntar dig en gåva.

Du kan spara dem en besvikelse genom att direkt berätta för dem vad du vill ha på din födelsedag om och när de frågar dig. Men gör bara detta om du är säker på att de vill fira dig med en present. Att berätta för en helt främling att du vill ha kontantpresenter till din födelsedag blir både konstigt och väldigt fel.

Erbjud dem ett smidigt sätt att ge dig kontanter

Ett mycket effektivt sätt att framgångsrikt begära kontanter istället för en födelsedagspresent är att tillhandahålla ett sätt för dem att göra det. Människor har svårt att ge kontantpresenter inte för att de inte har råd med dem eller för att dina krav är upprörande. De kanske drar sig för att göra det eftersom de inte vet hur mycket de ska ge.

 • Använd Swish: Dela ditt Swish-nummer för att underlätta för gästerna.
 • Var transparent: Berätta vad du planerar att använda pengarna till för att ge dem en känsla av delaktighet.

Vissa människor tycker att det är mycket stötande när du säger till dem att du skulle uppskatta kontanter istället för presenter. Jag ser särskilt inget fel, men det är bara mitt perspektiv på situationen. 

Att tänka på innan du ber om pengar

Viktiga Punkter att Tänka på

 • Anpassa efter situationen: Var uppmärksam på dina gästers ekonomiska situation och var känslig för detta.
 • Välj dina ord noggrant: Se till att din ton är vänlig och inte krävande.
 • Respektera olika åsikter: Var beredd på att alla inte kan vara bekväma med att ge pengar.

Tänk på att inte alla är öppna för tanken att ge dig kontanter istället för presenter

Oavsett hur bra du förmedlar ditt budskap så är inte alla öppna för tanken på att ge kontanter. Vissa kanske tycker att det är konstigt och stötande, medan andra kanske är så glada över att de inte behöver oroa sig för vilken gåva som de ska ge dig på din födelsedag.

Jag föredrar kontanter framför presenter. Det ger mig friheten att köpa något jag älskar. På grund av denna känslan har jag börjat ge människor kontanter när de fyller år. Det ger mig mycket mindre stress och jag behöver inte tänka på att hitta den där perfekta presenten.

Men vi är inte alla lika dana, även om vi kanske skulle vilja. Föredrar du att få pengar när du fyller år, be om det.

Slutsats

Att be om pengar istället för presenter kan vara en utmaning, men genom att följa dessa steg kan du göra din önskan på ett artigt och hänsynsfullt sätt. Kom ihåg att det viktigaste är firandet och tiden tillsammans med nära och kära.

Liknande inlägg

4 Sätt att be om pengar istället för presenter på födelsedagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen