4 Sätt att be om pengar istället för presenter på födelsedagen

Din födelsedag är ett par veckor borta, och du vet att dina vänner och nära och kära håller på att förbereda din födelsedag och lägger ner mycket kärlek och omtanke på det. Någonstans längs vägen insåg du att du inte är så förtjust i födelsedagspresenter längre, eftersom de antingen ger dig saker du aldrig använder eller så kommer du att få några motiverande böcker, köksredskap eller apparater du redan har. 

Jag vet att dina nära och kära betyder så mycket för dig, och du vill inte göra någonting som kan förarga dem på något sätt. Som att berätta för dem att gåvorna de gav dig till din sista födelsedag hamnade i någon främlings hus. Jag vet verkligen att du skulle uppskatta en gåva mer om det är något du vill, behöver eller har längtat efter. 

Hur ber man om pengar istället för presenter på födelsedagen?

Din födelsedag närmar sig med stormsteg och du vill kanske göra något för att vända detta presentproblem. Jag kallar det ett problem eftersom jag förstår oro som följer med att räkna ut vad du ska göra med alla dessa födelsedagspresenter du inte behöver. 

Du, jag och flera miljoner människor föredrar att få kontanter på födelsedagen istället för gåvor som de knappt gillar. Finns det ett artigt sätt att be om pengar? Vilka är sätten att be om pengar istället för gåvor till din födelsedag? 

Hur kan man be pengar på födelsedagen istället för presenter

Skriv det i inbjudan

Det populära uttrycket, ”om du vill ha något, fråga bara; det värsta som kan hända är att du får ett nej,” gäller för denna punkt. Om du föredrar pengar som present på din födelsedag istället för saker, skriv det i inbjudan på ett artigt sätt. 

Med denna strategi går alla nöjda hem. Dina vänner och nära och kära skulle inte behöva spendera timmar på att leta efter den perfekta presenten bara för att du ska få den med ett falskt leende och sedan göra dig av med den efter några veckor. Du behöver inte nödvändigtvis ljuga om att älska gåvan. 

För att denna plan ska vara perfekt bör du ge en övertygande bakgrundshistoria som visar varför du bara vill få kontanter istället för presenter. På det här sättet blir du inte okänslig och oförskämd. En bakgrundshistoria kan vara väldigt kort och detaljerad. Du kan berätta för dem hur speciellt dina födelsedagspresenter alltid har gjort att du känner dig, men nu när du är äldre, skulle du uppskatta pengar mer. 

Glöm inte att berätta för dem hur mycket du uppskattar deras närvaro på din födelsedagsfest. Du skulle definitivt inte vilja få en födelsedagsinbjudan som lyder: ”Du är välkommen till min födelsedagsfest; kom bara med kontanta gåvor. ” Det blir oförskämt. Så nyckeln är att vara artig och vänlig. 

Kom också ihåg att en present är ett alternativ. Det är inte något du tvingar människor att ge. Du kan behöva lägga det i inbjudan innan du ber om pengar istället. Om dina gäster känner att de inte kan delta i din födelsedagsfest utan att komma med gåvor, sätter det dig på en hemsk sits. 

Prata om det

Dina vänner och nära och kära är säkert noga med att lyssna på vad du pratar om, eftersom de vill identifiera den där perfekta födelsedagspresenten, saken som du längtat efter i flera månader. Varför inte ge dem en enkel väg ut? När möjligheten uppstår, prata om hur du föredrar kontanter framför födelsedagspresenter den här gången eftersom du skulle uppskatta det mer. 

Du kan behöva prata om att du vill ha kontanter till din födelsedag flera gånger innan de förstår budskapet. Jag vet verkligen att det till slut skulle vara värt det. Min rekommendation är att du bara pratar om detta när det kommer upp. Att prata om att du inte vill ha presenter till din födelsedag utan att det passar in i sammanhanget skulle kunna skicka fel budskap.

Som jag nämnde tidigare är det inte obligatoriskt att ge gåvor. Tvinga inte dina nära och kära till något.

Vänta tills de frågar dig

Denna punkt är svår. Varför? De flesta gånger vill folk alltid överraska dig på din födelsedag, och det är bra. Gesten visar hur mycket de bryr sig om dig och vill göra din födelsedag speciell. Tänk om de skaffar dig något du redan har? Som en låda med grytor, böcker eller heminredning. 

Du kan spara dem en besvikelse genom att direkt berätta för dem vad du vill ha på din födelsedag om och när de frågar dig. Men gör bara detta om du är säker på att de vill fira dig med en present. Att berätta för en helt främling att du vill ha kontantpresenter till din födelsedag blir både konstigt och väldigt fel.

Erbjud dem ett smidigt sätt att ge dig kontanter

Ett mycket effektivt sätt att framgångsrikt begära kontanter istället för en födelsedagspresent är att tillhandahålla ett sätt för dem att göra det. Människor har svårt att ge kontantpresenter inte för att de inte har råd med dem eller för att dina krav är upprörande. De kanske drar sig för att göra det eftersom de inte vet hur mycket de ska ge.

Att köpa dig en present kan vara lättare för dem. De vet vad de ska köpa, var de får och hur mycket det kostar. Det sparar dem huvudvärken med att fundera över om det är perfekt eller inte. Å andra sidan tar en kontantgåva bort alla skyddande lager av sekretess. Varje belopp kan verka för litet. Om du vill göra det lättare för dem, ge dem ett sätt att ge dig kontanter utan några problem. 

Smidigast är om du har swish och delar ut ditt nummer. De behöver då bara ange ditt telefonnummer, och skriva ett meddelande till dig tillsammans med kontanterna. 

Till slut kan du sammanfatta vad du tänker använda kontanterna till och hur mycket du uppskattar dem för att hjälpa dig att uppnå detta mål. Detta ger dem en anledning att faktiskt ge dig pengar och inget annat.

Nu när vi har pratat om de olika sätten att begära kontanter istället för presenter, måste vissa faktorer beaktas innan vi hoppar in i kontantförfrågan för att undvika att förstöra dina relationer. 

Vissa människor tycker att det är mycket stötande när du säger till dem att du skulle uppskatta kontanter istället för presenter. Jag ser särskilt inget fel, men det är bara mitt perspektiv på situationen. 

Att tänka på innan du ber om pengar

Känn av stämningen innan du ber om en sådan sak

Om dina vänner och nära och kära går igenom en svår tid bör du inte försöka vara smart med att göra födelsedagsförfrågningar. Det bästa att göra är att låta dem ge dig vad deras känslor tillåter. 

Om du har försökt föra födelsedagskonversationen med dem, och svaret du får tydligt säger att de inte är mentalt och känslomässigt utrustade för att ha sådana diskussioner, är ditt bästa drag att inte ta upp det igen. Din födelsedag borde inte vara den enda anledningen till konflikter med någon du älskar. 

Välj dina ord noggrant

De ord du använder för att förmedla ditt budskap kan avgöra människors reaktioner. Om du skickar ditt meddelande med en aggressiv ton kommer människor omedelbart bli kränkta av det, oavsett hur bra din poäng kan vara. 

Det är bäst om du överväger att använda enkla uttryck för att förmedla ditt budskap, istället för att försöka uttrycka din litterära skicklighet.

 1. Var noga med att de inte måste ge en gåva för att få vara en del av din speciella dag

Ett misstag du måste undvika är att ge dina vänner, nära och kära intrycket att om de inte ger dig kontanter på din födelsedag, kan de inte få vara en del av din speciella dag. 

Gör det klart att alla som väljer att vara en del av din speciella dag är älskade och uppskattade för att göra det eftersom deras närvaro är det som betyder något för dig. Då kan du inkludera förslaget om kontantgåva någonstans som inte är så uppenbart. 

 1. Tänk på att inte alla är öppna för tanken att ge dig kontanter istället för presenter

Oavsett hur bra du förmedlar ditt budskap så är inte alla öppna för tanken på att ge kontanter. Vissa kanske tycker att det är konstigt och stötande, medan andra kanske är så glada över att de inte behöver oroa sig för vilken gåva som de ska ge dig på din födelsedag.

Jag föredrar kontanter framför presenter. Det ger mig friheten att köpa något jag älskar. På grund av denna känslan har jag börjat ge människor kontanter när de fyller år. Det ger mig mycket mindre stress och jag behöver inte tänka på att hitta den där perfekta presenten.

Men vi är inte alla lika dana, även om vi kanske skulle vilja. Föredrar du att få pengar när du fyller år, be om det.

Slutsats

Med stegen i den här artikeln kan du strategiskt göra din kontantförfrågan utan att ge dina vänner och nära och kära ett felaktigt intryck av dig. Innan du sätter igång något av stegen, se till att du förstår mottagarna tillräckligt bra för att veta vad som fungerar bäst. 

Liknande inlägg

 • Billig 50 Års Present: Skapa Minnen, inte Hål i Plånboken

  Billig 50 Års Present: Skapa Minnen, inte Hål i Plånboken

  Letar du efter en perfekta, men billig 50 års present till någon speciell? Vi har alla varit där, kämpande med att hitta den perfekta gåvan som inte kommer att tömma vår plånbok. I denna artikel ska vi gå igenom några fantastiska idéer för budgetvänliga 50-årsdagspresenter som visar både tänksamhet och omtanke. Att välja den rätta […]

  Läs mer…


 • Hur gör jag om jag inte har råd att köpa en present?

  Hur gör jag om jag inte har råd att köpa en present?

  Vad gör du när ditt hjärta vill visa uppskattning, men din plånbok säger nej? Frågan ”Hur gör jag om jag inte har råd att köpa present?” är en alltför vanlig oro. Men oroa dig inte mer! Här presenterar vi innovativa och kreativa sätt att visa din uppskattning utan att göra ett stort hål i plånboken. […]

  Läs mer…


 • 142 Presenter under 50 kr

  142 Presenter under 50 kr

  Vill du hitta många bra presenter under 50 kr, ja eller julklappar under 50 kr också för den delen. Det här en bra sida att starta på. Här finns billiga presenter både för barnkalas, klapplekar osv. Så vad finns det då för presenter max 50 kr? Du hittar många bra presenter under 50 kr. Det […]

  Läs mer…


4 Sätt att be om pengar istället för presenter på födelsedagen
Rulla till toppen