Är det bättre att ge bort kontanter än presentkort?

Vi vill alla ge den perfekta presenten. Med den önskan kommer rädslan för att få fel storlek eller att ge bort något som mottagaren redan har. Hur undviker vi allt detta? Kontanter och presentkort är ofta de bästa alternativen. Men är det bättre att ge kontanter än ett presentkort?

Även om presentkort har ökat i popularitet de senaste åren är kontanter fortfarande ett bättre presentalternativ. En kontantgåva ger mottagaren friheten att använda den var som helst och få vad de vill. Kontanter ger också möjligheten att spara för senare användning eller investera för få en ytterligare vinst.

Är det bättre att ge bort kontanter än presentkort
Är det bättre att ge bort kontanter än presentkort?

I den här artikeln kommer vi att diskutera varför det är bättre att ge kontanter än presentkort. Vi ska titta på varför presentkort är bättre i vissa situationer och de problem som ofta följer med dem. Låt oss gå in i det!

Är det bättre att ge pengar än ett presentkort?

Innan vi ens börjar svara på frågan, låt oss få en sak ur vägen. Både kontanter och presentkort är fantastiska och bra gåvor.

Presentkort har blivit ett alternativ till andra presentidéer. Det beror till stor del på att många tycker att de redan har så många saker. Det är nästan den bästa lösningen för det vanliga dilemmat att ge presentartiklar. Du kan bara undvika risken med att ge en dålig present med att istället ge ett presentkort.

Medan presentkort är oerhört användbara är pengar mer idealiska i de flesta situationer. 

Varför pengar eller presentkort?

I flera generationer har den perfekta idén med en gåva varit konkreta föremål. Det finns denna oslagbara storm av adrenalin som följer med att öppna en presentförpackning för att ta reda på vad som finns inuti. Att öppna presenter är både en jultradition och något vi gör på våra födelsedagar.

Många tror också att konkreta gåvor är mer omtänksamma. Det kan inte förnekas att mycket tankar ofta går att välja en gåva till en älskad. När du tar med den tid du spenderar på shopping är det vanligtvis mycket.

Allt detta har dock börjat förändras de senaste åren. Människor vänjer sig vid tanken att du ger både pengar eller presentkort som gåvor. Naturligtvis passerar de inte som de mest typiska gåvorna att ge under julen eller firande av annat slag, men de är helt acceptabla.

Pengar eller presentkort har många fördelar jämfört med traditionella presenter. Du har ingen aning om att mottagaren kommer att tycka om det du köper i butiken. Varför inte ge dina nära och kära kontanter eller presentkort för att kunna köpa vad de än vill?

Även om det inte finns någon debatt om acceptansen av kontanter och presentkort, är frågan vilken som är det bättre alternativet. Svaret på det beror till stor del på den specifika situationen där du tänker ge någon av dem.

Varför det är bättre att ge pengar i present

Det är inte det bästa presentvalet för varje tillfälle. I vissa fall skulle du göra dig själv en stor tjänst genom att inte ge kontanter.

Till exempel kommer kontanter att vara en hemsk present att ge sin fru i bröllopspresent. En fint smycke passar bättre. När det gäller kontanter och presentkort finns det situationer där det senare är att föredra. 

Ditt barn har varit inlagd på sjukhuset och sjuksköterskans vård har varit fantastisk. Den dagen ditt barn ska lämna sjukhuset bestämmer du dig för att ge sjuksköterskan en tackgåva för den enorma vården. En massa kontanter kommer att vara en hemsk idé eftersom yrkesverksamma inte kan ta emot kontantpresenter. Så, vad gör du? Ett presentkort kanske?

Men du kan räkna på fingrarna om du söker scenarier där kontantpresenter är olämpliga. Det finns problem med kontantgåvor, till exempel att det inte är så kreativt. Din mottagare tjäna pengar var som helst och när som helst. Med presentkort är dina mottagare bundna till en enda butik eller en kedja där de kan köpa presenten, och det är allt. 

Nyligen tillåter vissa presentkort praktiskt taget användning i alla butiker där man kan handla med vanliga kort. Men du måste betala en avgift för dessa typer av kort. Men med kontanter däremot, behöver du aldrig oroa dig för det. 

Många människor skulle också hävda att kontantpresenter inte är lika säkra som presentkort. Det beror på att många butiker erbjuder någon form av skydd om du förlorar eller tappar presentkortet. Du får inte den typen av säkerhet med kontanter som saknas i fickan. Ändå finns det ingen garanti för utbyte om ditt presentkort försvinner.

Här är skäl till varför det är bättre att ge kontanter

1. Kontanter kan användas var som helst

Till skillnad från presentkort kan kontanter användas var som helst – förutom naturligtvis i butiker som inte tar emot kontanter. Det säkerställer att din mottagare inte är begränsad till en viss butikskedja. De kan handla var som helst de vill och att friheten är helt otrolig. Även om kontantgåvor ibland kan verka opersonliga, kommer mottagaren alltid att hitta en användning för dem.

2. Mottagaren väljer vad de vill

Med kontanter kan mottagaren få vad de vill. Presentkort tjänar samma syfte, men det finns ingen garanti att den anslutna butiken har den artikel som din mottagare behöver. Din mottagare av kontanterna kan gå till vilken butik som helst för att få den specifika artikel de verkligen behöver.

3. Mottagaren kan spara eller investera en kontantpresent

Det finns inget sätt man kan investera i ett presentkort! Mottagaren har kanske inte ett brådskande behov av extra pengar. Så de kan välja att spara kontanterna eller placera dem i aktier. Det här ger dem både bättre ekonomi och de kan använda pengarna vid ett senare tillfälle om de vill. Därför har kontantpresenter längre hållbarhet än andra presenttyper.

4. Inga avgifter

Till skillnad från presentkort behöver du inte oroa dig för avgifter när du ger kontantpresenter. Lägg bara pengarna i ett kuvert eller vilket paket du väljer, ge dem till mottagaren så är du klar. Du kan vara säker på att mottagaren får hela det monetära värdet.

När du inte kan ge en gåva i kontanter

Även om kontanter är en acceptabel gåva för det mesta, finns det vissa situationer du bättre kan undvika. En av dessa är att ge en avslutningspresent till ditt barns underbara lärare. Även om gesten kan vara helt ärligt ment är det olämpligt att ge ditt barns lärare en kontantpresent. Det uppfattas ofta som ett försök till muta och är inget läraren heller får ta emot.

En annan situation, som nämnts tidigare, är att ge gåvor till sjuksköterskor, läkare och andra vårdpersonal. Det är ofta emot yrkesetik för dessa individer att ta emot kontantpresenter från dig. Du kanske vill överväga andra bra presentidéer.

Varför ge presentkort istället för pengar?

Är det bättre att ge bort kontanter än presentkort, eller varför ger man bort presentkort istället? Hela presentkortsindustrin är enorm. Presentkorten omsätter stora pengar varje år. De är mer än färgglada kort som pryds i butiker. Det finns massor av virtuella och fysiska presentkort i världen idag. Tack och lov öppnar många varuhus och restauranger sina dörrar för dem.

Det här är ingen överraskning eftersom generation Y, med sin höga konsumtionsnivå, älskar att använda presentkort. Vad som är lite överraskande är att även äldre älskar absolut idén att använda dessa kort.

År efter år fortsätter statistiken för presentkortanvändare att öka. Fler än någonsin önskar ett presentkort i present. Enligt National Retail Federation (NRF) är presentkort den mest önskade presenten i mer än ett decennium i rad.

Människor delar ut presentkort under jul mer än någon gång på året. Det beror på att människor handlar mer under julen och de behöver allt ekonomiskt stöd de kan få. Presentkort är ett bekvämt sätt att hjälpa familj och vänner.

Förutom att vara en populär julklapp blir presentkort vanliga årsdagar, födelsedags- och bröllopsgåvor. Det kanske inte är det bästa valet för varje tillfälle, men absolut inte det värsta.

Saker att tänka på innan man ger ett presentkort

Även om presentkort fortfarande är ett bekvämt alternativ på de flesta människors önskelista, är det saker du kanske vill tänka på innan du ger bort ett. Dessa problem kan göra att du betraktar kontanter som ett bättre alternativ.

Ett av problemen är om mottagaren faktiskt kommer att använda presentkortet. Många väljer att inte köpa traditionella presenter på grund av att mottagaren har en tendens att inte använda dem. Men det samma gäller faktiskt för presentkort också. Det är massor av presentkort som fryser inne eft4ersom de inte utnyttjas i tid.

Det finns flera anledningar till att människor aldrig använder sina presentkort. Folk kan glömma att de till och med har dem, låta dem gå ut eller misslyckas med att använda hela beloppet på kortet.

Med tanke på de enorma totala utgifterna för presentkort som enskilda personer lägger ner är det en stor förlust. Men det faktum att företag fortsätter att göra anspråk på dessa oanvända presentkort gör det underskottet betydande. Vad det betyder är att dina pengar kan gå till dessa företag utan att mottagaren faktiskt får valuta för pengarna.

Du kanske också vill vara försiktig så du inte faller för presentkortsbedrägerier. Enligt Consumer Reports kan brottslingar använda dina presentkort online eller manipulera dem i en butik. Att köpa ett manipulerat presentkort innebär att dina pengar spolas ut i avloppet. Det finns en uppsjö av presentkortswebbplatser som faktiskt är bedrägerier.

För att undvika presentkortsbedrägerier, se till att du köper dem direkt från pålitliga återförsäljare och butikskedjor online.

Förutom kreditkortsbedrägerier och brist på användning, finns även andra problem så som stöld och att man tappar bort presentkortet. Du kanske vill ta hänsyn till alla dessa när du bestämmer dig för om du ska gå med kontanter eller kreditkort. 

Varför ger företag presentkort istället för kontanter?

Företag har länge valt att dela ut bonusar i form av pengar till sina anställda. Det var inte något fel i det. Men under de senare åren har många företag istället börjat ge presentkort för att belöna sina anställda.

Så varför ger företag presentkort istället för kontanter? Vi kommer att titta på några skäl som många chefer anser att presentkort är ett bättre alternativ än kontanter:

1. Viralvärde

I många företag kommer kontantbelöningar ofta med uppfattningen om kompensation. Av den anledningen vill de flesta anställda inte ens prata om det. Upplevelsen av presentkort är helt annorlunda. De flesta mottagare är mer än villiga att diskutera med andra anställda vad de gjorde med sina presentkort. Resultatet är att de anställda sannolikt kommer att motiveras att ge sitt bästa, med blicken mot nästa presentkort.

2. Trofévärde

Anledningen till att pokaler har en stark plats under prisutdelningar är trofévärdet de ger. Vinnare kunde visa dem i sina hem och komma ihåg ögonblicket för alltid. På arbetsplatsen har du inte pokaler på det sättet. Men ett presentkort skulle ha lite samma effekt. Föremålet de köper med presentkortet kan göra att företaget finns i deras hjärtan för alltid.

Naturligtvis kan du inte alltid garantera att det blir så, men det är mycket bättre än en kontantbelöning. En anställd kommer mindre ihåg en kontantbonus som spenderas på underhållning än ett presentkort de spenderar på en dator. Detta trofévärde som följer med presentkort är en av de största anledningarna till att företag väljer dem.

3. Gynnsamt för företag

Nu är det här vad arbetsgivarna står för när de delar ut presentkort. Kontantbelöningar kan orsaka många problem och arbetsplatser. Allt detta kan undvikas med ett mer acceptabelt alternativ som presentkort. Dessutom rapporterar många organisationer att det är mer kostnadseffektivt och mindre byråkratiskt att dela ut presentkort till anställda än kontantbelöning.

Intressant är att en studie rapporterar att över 95% av företagen som ger presentkort anser att de är lika effektiva som kontanter – om inte mer. Eftersom det inte finns något att förlora med dessa kort, varför inte välja dem?

Ett annat område som företag gynnar av att ge presentkort är varumärkesbyggande. De kan samarbeta med en sponsororganisation för att ge presentkort till sina anställda. Detta gör det möjligt för företag att bilda ett långsiktigt partnerskap med ledande varumärken som kan förstärka värdet för företaget.

4. Gratis shopping

Extra kontanter kan inte alltid översättas till gratis shopping. Även om företag förväntar sig att anställda spenderar sina kontantbelöningar på vad de behöver, kan de inte alltid garantera det. De kunde stoppa pengarna någonstans och inte få det värde organisationen förväntade sig. 

Ett presentkort ger dig dock friheten att spendera fritt. Kortet är redan finansierat av ditt företag och du kan inte spara eller investera pengarna på det. Du kan bara spendera det. Så anställda kan gå ut och ha roligt eller köpa det föremål de så väl behövde – utan att behöva betala en krona. Det bästa med det är att de kan göra det utan att oroa sig för hur mycket pengar de pungar ut med.

5. Presentkort är delbara

Det som är bra med presentkort är att de kan delas med mottagarens familj. Eftersom presentkort ses som riktiga utmärkelser, jämfört med kontanter, är de anställda bättre motiverade att prestera för att få dem. Alla vill vinna något för sina nära och kära.

6. Mer diskreta

Presentkort är ett mer diskret alternativ än kontanter. För de flesta är ett kontantbelöningar i arbetsmiljön oacceptabelt, även om många organisationer fortfarande utövar det. Ett mer socialt acceptabelt alternativ är att ge presentkort, som inte uppfattas som en kompensationsmetod.

Från flera studier lär vi oss att kontantbelöningar ofta hamnar i ett hål av behov och det är allt. Deras sannolikhet för att förbättra de anställdas prestationer är närmare noll. Å andra sidan har presentkort visat sig förbättra mottagarens arbetsinsatser.

Dessutom tenderar individer som får presentkort att utveckla långsiktiga och positiva känslor gentemot företaget. Alla arbetsgivare vill ha en personal som är helt dedikerad och motiverad för att ge sitt bästa för organisationen.

När du sätter ihop alla dessa är presentkort ett mer rimligt sätt att belöna utmärkta resultat i en organisation. 

Liknande inlägg

 • Swisha en present

  Swisha en present

  Att ge en present är ett sätt att visa uppskattning och omtanke till någon som står oss nära. Men ibland kan det vara svårt att hitta rätt present eller att logistiken inte fungerar med att överlämna den personligen. Här kommer då alternativet att swisha en present in i bilden. Att swisha en present innebär att […]

  Läs mer…


 • Är det en bra idé att ge pengar i present?

  Är det en bra idé att ge pengar i present?

  Oavsett om det är en födelsedagsfirande, examen i skolan eller jul, att ge bort presenter är ett trevligt sätt att fira. Pengar är en vanlig presentidé, men vi hamnar ofta i dilemmat om vi ska ge dem i gåva eller inte. Denna förvirring grundar sig ofta i påståendet att det finns bättre saker att ge […]

  Läs mer…


 • Är det bättre att ge bort kontanter än presentkort?

  Är det bättre att ge bort kontanter än presentkort?

  Vi vill alla ge den perfekta presenten. Med den önskan kommer rädslan för att få fel storlek eller att ge bort något som mottagaren redan har. Hur undviker vi allt detta? Kontanter och presentkort är ofta de bästa alternativen. Men är det bättre att ge kontanter än ett presentkort? Även om presentkort har ökat i […]

  Läs mer…


Är det bättre att ge bort kontanter än presentkort?
Rulla till toppen