Balett-Kalas

Att dansa Àr nÄgot som smÄ barn brukar gilla, sÄ varför inte fixa ett balettkalas till födelsedagen?

Hur gör man för att ordna ett balettkalas? SÄ hÀr ordnar du balettkalas: Dekorera med konfettiballonger, serpentiner och balettservetter. Bjud pÄ balettkakor, vit tÄrta med rosa garnering. Bra klÀder Àr en tyllkjol. Hyr gÀrna in en balettinstruktör för att lÀra barnen nÄgra enkla steg.

Men fortsÀtt lÀsa sÄ ska du fÄ fler bra tips för balettkalaset!

Hur ordnar man ett balettkalas?

Hur gör man inbjudningskort till ett balettkalas?

Vill man göra egna inbjudningskort kan man vika lite tjockare fyrkantiga papper pÄ diagonalen. Inbjudan skrivs med rosa doftpenna eller en silvrig penna. Gör sedan hÄl med hjÀlp av en stans eller ett hÄlslag i tvÄ av hörnen som möts. Knyt ihop hörnen med ett rosa band. Eller sÄ klipper du ut rosa kort i form av balett skor och anvÀnder ett rosa sidenband som snörning. Vill man sÄ finns det faktiskt fÀrdiga inbjudningskort att köpa till ett balettkalas. SÄ hÀr kan du skriva pÄ inbjudningskortet till ett balettkalas:

”Du Ă€r hjĂ€rtligt vĂ€lkommen till ett ballerina-kalas för att fira Emmas födelsedag.”
Plats:
Tid:
KlÀ dig som ballerina!

Vad har man för klÀder pÄ ett balettkalas?

LÀmplig klÀdsel nÀr man gÄr pÄ ett balettkalas Àr förstÄs balettklÀder. Om ni inte redan har balettklÀder hemma Àr det lÀtt att göra egna! AnvÀnd en bad eller gymnastikdrÀkt, strumpbyxor och en tyllkjol. En tyllkjol Àr ganska lÀtt att sy sjÀlv. Man klipper bara ut en lagom bit tyll och syr en kanal dÀr man trÀr i ett resÄrband. Sedan Àr det klart.

Hur dekorerar man pÄ ett balettkalas

 • För att förbereda hemmet för det hĂ€r kalaset bör du förvandla det till en dansstudio. Flytta undan möblerna, stĂ€ll fram nĂ„gra stora speglar. Kanske kan du lĂ„na ihop nĂ„gra av vĂ€nner och bekanta och tillfĂ€lligt byta ut dina tavlor mot speglarna.
 • Bygg gĂ€rna upp en scen och gör en ridĂ„ av lakan eller billigt spetstyg frĂ„n till exempel IKEA.
 • Dekorera med rosa konfettiballonger, serpentiner och balettservetter.
 • En rosa bordsduk Ă€r perfekt!
 • Dekorera gĂ€rna bordet med balettdansöser. Det gĂ„r att göra egna ballerinor av barbiedockor som man gör tyllkjolar till och tejpar fast pĂ„ bordet.

Vad kan man bjuda pÄ pÄ kalaset?

 • TĂ„rta med vit glasyr och massor av rosa garnering i form av t ex blommor, strössel eller dekorationer.
 • Kopiera en bild av en ballerina eller ett par ballerina-skor och stĂ€ll pĂ„ tĂ„rtan.
 • Dekorera runt tĂ„rtan med rosa sidenband och rosa blommor (sidenblommor eller Ă€kta).
 • LĂ€gg upp en mĂ€ngd rosa frukter och bĂ€r pĂ„ ett stort upplĂ€ggningsfat och stĂ€ll en skĂ„l med vispad grĂ€dde i mitten att doppa frukterna i.
 • Jordgubbsglass.
 • Kakor med balettmotiv.
Kakformar för att baka balettkakor

Vad kan man stoppa i godispÄsen pÄ ett balettkalas?

 • Klistra fast en bild av ett par balettskor pĂ„ varsin rosa godispĂ„se.
 • Fyll pĂ„sen med rosa tuggummi, klistermĂ€rken, godis-halsband, rosa nagellack, sĂ„pbubblor, olika sorters rosa godis.

Lekar pÄ ett balettkalas

 • Balettstafett
  Dela upp barnen i tvÄ lag. Ge varje lag ett par balettskor. De ska sedan en i taget runda en pinne lÀngre fram pÄ banan. De fÄr inte springa utan ska dansa, snurra och hoppa. Spela klassisk musik under tiden. NÀr förste man Àr tillbaka hos sitt lag fÄr nÀsta person balettskorna och fÄr dansa ivÀg.
 • Följ ballerinan (följa John)
  LÀgg ut tygbitar eller bitar av papper pÄ golvet. Ge varje barn en scarf att vifta med och lÄt dem hoppa över tygbitarna, göra piruetter runt dem. LÄt ett barn dansa frÄn ena Ànden av rummet och till det andra. Sedan ska de andra försöka hÀrma dansstegen som ballerinan gjorde.

Bra aktiviteter pÄ ett balettkalas

 • Hyr in en ballett-instruktör som kan lĂ€ra barnen nĂ„gra danssteg och en dans. Till de yngsta barnen gĂ„r det kanske att hyra in en tonĂ„ring som uppskattar att fĂ„ en liten slant för uppdraget. Eller sĂ„ klĂ€r en förĂ€lder ut sig och agera som balett-instruktör. Det finns Ă€ven dansstudios dĂ€r man kan hyra in sig för ett danskalas.
 • LĂ„t barnen trĂ€ egna halsband att ta med sig hem av vita och rosa pĂ€rlor och paljetter.
 • LĂ€gg fram en rosa tyll-kjol, en rosa fjĂ€derboa och ev. andra accessoarer och ta ett fotografi av varje barn nĂ€r de gör en balett-posĂ©. Ta sedan en gruppbild, dĂ€r födelsedagsbarnet Ă€r utklĂ€tt och de andra barnen stĂ„r runt omkring i en förutbestĂ€md posĂ©.
 • LĂ„t barnen göra sina egna dansvĂ€skor. LĂ€gg fram tygkassar sydda av lakansvĂ€v, glittriga tyger, paljetter och pĂ€rlor. LĂ„t barnen klistra pĂ„ det de vill ha och lĂ„t kassarna torka under resten av kalaset.
 • LĂ„t varje barn dansa till musik och kasta sedan en rosa ros till dem som tack för uppvisningen. Videofilma gĂ€rna och lĂ„t barnen titta pĂ„ filmen efterĂ„t.

Vad kan man ha för musik pÄ ett balettkalas?

Spela klassisk ballettmusik eller popmusik som fungerar att dansa balett till.

Presenter till födelsedagsbarnet

NÀr ett barn som Àlskar balett fyller Är finns det mÄnga fina presenter att ge honom eller henne. Det finns Àven speciellt presentpapper att sÄ in födelsedagspresenterna i.