Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

DIY-födelsedagspresenter: Kreativa idéer du kan göra själv

Senast updaterad 19 december, 2023

Är du trött på att ge samma gamla köpta presenter på födelsedagar? Vill du lägga till en personlig touch på dina nära och käras speciella dag? Sök inte längre! I den här artikeln kommer vi att utforska en rad kreativa och unika DIY-födelsedagspresenter som du kan göra själv. Oavsett om du är en hantverksentusiast eller en nybörjare kommer dessa idéer säkert att inspirera dig. Så rulla upp ärmarna och låt oss dyka in i världen av DIY-födelsedagspresenter: Kreativa idéer du kan göra själv!

DIY födelsedagspresenter
DIY födelsedagspresenter

Introduktion

När det gäller födelsedagar kan det vara en utmaning att hitta den perfekta presenten. Istället för att nöja dig med något generiskt, varför inte skapa något speciellt som speglar mottagarens personlighet och er unika relation? DIY-födelsedagspresenter erbjuder en fantastisk möjlighet att låta kreativiteten flöda och visa dina nära och kära hur mycket de betyder för dig.

I den här artikeln kommer vi att utforska en mångfald av DIY-födelsedagspresenter som du enkelt kan göra hemma. Oavsett om du letar efter en sentimental gåva, en praktisk sak eller en rolig och udda present, har vi något för dig. Så låt oss kasta oss in och upptäcka några inspirerande idéer för att göra dina nära och käras födelsedagar oförglömliga!

Handgjort fotokollage

Ett foto sägs vara värt tusen ord, och ett handgjort fotokollage kan säga mycket om din kärlek och uppskattning för någon speciell. Samla dina favoritfotografier och gör dig redo för en nostalgisk resa ner längs minnesvägen.

Material som behövs:

 • Fotografier
 • Sax
 • Kartong eller tjockt papper
 • Limstift
 • Pennor, märkpennor eller färgpennor
 • Dekorativa föremål (t.ex. klistermärken, band, paljetter)

Instruktioner:

 1. Samla en samling fotografier som bär på speciella minnen med födelsedagspersonen. Välj bilder som framhäver betydelsefulla ögonblick, som semestrar, firanden eller delade upplevelser.
 2. Välj en stadig bit kartong eller tjockt papper som grund för ditt kollage. Klipp det till önskad storlek och form.
 3. Klipp fotografierna så att de passar i ditt kollage-layout. Testa olika former och storlekar för att skapa visuellt intresse.
 4. Arrangera fotografierna på kartongen och skapa en visuellt tilltalande komposition. Le på olika layouter tills du hittar den perfekta arrangemanget.
 5. När du är nöjd med arrangemanget, limma fast fotografierna på kartongen. Använd ett limstift för att få en snygg och säker fästning.
 6. Låt din kreativitet flöda! Lägg till personliga detaljer genom att använda pennor, märkpennor eller färgpennor för att skriva meddelanden eller dekorera kollaget. Du kan också dekorera det med klistermärken, band, paljetter eller andra dekorativa föremål som du gillar.
 7. Låt limmet torka helt innan du hanterar eller presenterar det handgjorda fotokollaget. När det är klart kan du rama in det eller lägga det i en fin bildram för att ge bort som en personlig och minnesvärd födelsedagspresent.

Personlig minnesburk

En personlig minnesburk är en underbar presentidé som låter dig samla och presentera viktiga ögonblick och minnen på ett unikt sätt. Det är som att skapa en tidkapsel fylld med kärlek och glädje. Låt oss ta reda på hur du kan skapa en sådan minnesburk för att överraska och glädja födelsedagspersonen!

Material som behövs:

 • En glasburk med lock
 • Papper eller kartong
 • Pennor, märkpennor eller färgpennor
 • Sax
 • Band, snören eller dekorativa band
 • Klistermärken, paljetter eller andra dekorativa föremål

Instruktioner:

 1. Börja med att välja en passande glasburk med lock. Det kan vara en klassisk inläggningsburk eller en vacker glasburk med dekorationer.
 2. Ta papper eller kartong och klipp ut små remsor eller fyrkanter. Antalet pappersbitar bör motsvara antalet dagar på året.
 3. Nu kommer den roliga delen! På varje pappersbit kan du skriva ett kort med en speciell händelse, ett minne, en inspirerande citat eller en personlig hälsning. Använd dina pennor, märkpennor eller färgpennor för att göra texten livlig och attraktiv.
 4. Vik ihop varje pappersbit och lägg dem i burken. Du kan använda band, snören eller dekorativa band för att fästa varje pappersbit och skapa en vacker presentation.
 5. För att lägga till extra flair, dekorera burken med klistermärken, paljetter eller andra dekorativa föremål. Använd din fantasi för att skapa en personlig och lockande design.
 6. När burken är fylld, sätt på locket och ge den till födelsedagspersonen. Berätta för dem att de kan öppna burken varje dag och läsa en liten överraskning eller minne. Detta kommer att ge dem något att se fram emot varje dag och sprida glädje under hela året!

En personlig minnesburk är en kärleksfull och tankeväckande gåva som kommer att väcka starka känslor och skapa varaktiga minnen. Ge det ett försök och se din födelsedagspresent bli något alldeles extra!

Hemmagjorda badbomber

Om du letar efter en avkopplande och lyxig födelsedagspresent är hemmagjorda badbomber ett utmärkt val. Dessa färgglada och doftande skapelser kommer att ge en spa-upplevelse direkt i badrummet! Så låt oss dyka in i processen att skapa dessa underbara badtillbehör.

Material som behövs:

 • 1 kopp bikarbonat
 • 1/2 kopp citronsyra
 • 1/2 kopp majsstärkelse
 • 1/2 kopp Epsom salt
 • 2 matskedar mandelolja eller kokosolja
 • 1 matsked vatten
 • Några droppar eterisk olja efter eget val (t.ex. lavendel, pepparmint eller ros)
 • Livsmedelsfärg (valfritt)
 • Formar för badbomber (kan vara specialgjorda formar eller enkla silikonformar)

Instruktioner:

 1. Börja med att blanda bikarbonat, citronsyra, majsstärkelse och Epsom salt i en stor skål. Se till att ingredienserna blandas väl för att säkerställa en jämn fördelning av ingredienserna i badbomben.
 2. I en separat skål, kombinera mandelolja (eller kokosolja), vatten, eterisk olja och eventuell livsmedelsfärg. Rör om väl tills alla ingredienser är ordentligt blandade.
 3. Gradvis tillsätt den våta blandningen till den torra blandningen. Var försiktig så att du inte häller i all vätska på en gång, eftersom det kan orsaka att blandningen börjar reagera och bubbla upp.
 4. Använd dina händer eller en sked för att blanda ingredienserna tills de är ordentligt kombinerade och bildar en formbar deg. Om blandningen fortfarande är för torr kan du tillsätta lite mer mandelolja eller vatten för att få rätt konsistens.
 5. När degen är klar, kan du börja fylla formarna med den. Tryck degen ordentligt i formarna för att se till att den håller ihop.
 6. Låt badbomberna torka i formarna i minst 24 timmar. Detta kommer att hjälpa dem att stelna och bli mer hållbara.
 7. När badbomberna har torkat, är de redo att användas eller förpackas som en vacker födelsedagspresent. Du kan dekorera dem med ett fint band eller en etikett för att ge dem en extra touch av elegans.

Hemmagjorda badbomber kommer att ge den perfekta avkopplingen och välbefinnandet till födelsedagspersonen. Ge dem möjligheten att skapa sin egen lilla oas av lugn och njutning i badrummet!

Anpassad tygväska

En anpassad tygväska är en praktisk och personlig gåva som kan användas i vardagen. Med enkla material och lite kreativitet kan du skapa en unik tygväska som kommer att vara både stilfull och funktionell. Låt oss ta reda på hur du kan göra en sådan tygväska som en födelsedagspresent!

Material som behövs:

 • En blank tygväska (du kan hitta dem på hantverksbutiker eller online)
 • Textilfärger eller textilmärken
 • Stenciler eller tryckmallar
 • Borstar eller svampar
 • Maskeringstejp (om du vill ha skarpa kanter)
 • Föremål för att skapa texturer (t.ex. löv, blommor eller snören)
 • Klädnypor (för att hålla tyget på plats)

Instruktioner:

 1. Börja med att bestämma vilket designkoncept du vill ha för den anpassade tygväskan. Du kan välja att skapa en textbaserad design med ett inspirerande citat eller en personlig hälsning, eller så kan du experimentera med mönster, geometriska former eller bilder.
 2. Förbered tygväskan genom att placera en bit kartong eller plast inne i väskan. Detta kommer att förhindra att färgen blöder igenom och fastnar på baksidan av tyget.
 3. Använd stenciler eller tryckmallar för att skapa ditt designelement på tygväskan. Du kan också använda maskeringstejp för att skapa skarpa kanter eller blocka av vissa områden för färgning.
 4. Om du vill lägga till texturer eller mönster, använd föremål som löv, blommor eller snören och placera dem på tyget. Fäst dem på plats med klädnypor för att se till att de inte flyttar på sig under processen.
 5. Nu är det dags att använda textilfärgerna eller textilmärkena för att färga tygväskan enligt ditt designkoncept. Använd borstar eller svampar för att applicera färgen på tyget. Var kreativ och experimentera med olika tekniker och färgkombinationer.
 6. Låt tygväskan torka enligt anvisningarna på färgförpackningen. Det kan ta några timmar eller upp till ett dygn beroende på vilken typ av färg du använder.
 7. När färgen har torkat, ta bort stenciler, tryckmallar och föremål som användes för att skapa texturer. Du kommer att se ditt unika designkoncept ta form på tygväskan!

En anpassad tygväska är inte bara en praktisk accessoar, utan också en personlig uttrycksform. Det är en gåva som kommer att vara användbar och samtidigt påminna födelsedagspersonen om din omtanke och kreativitet varje gång de bär den.

Vanliga frågor (FAQs)

1. Vilka är några andra enkla DIY-födelsedagspresenter som jag kan göra själv?

Det finns många andra enkla DIY-födelsedagspresenter som du kan prova på. Här är några idéer:

 • Gör en personlig scrapbook eller fotoalbum med minnen och bilder.
 • Skapa en handgjord ljuslykta eller ljushållare med material som glasburkar, snören och färgad papper.
 • Tillverka egna smycken, som armband, halsband eller örhängen, med pärlor, tråd och smyckesdelar.
 • Gör en egengjord kulram eller vävstol för att utforska kreativiteten inom vävning och trådkonst.

2. Vilka material behöver jag för att göra hemmagjorda ljus som födelsedagspresenter?

För att göra hemmagjorda ljus behöver du:

 • Vax (sojavax, bivax eller paraffin)
 • Veke
 • Doftolja (valfritt)
 • Färgpigment eller färgade kritor (valfritt)
 • En behållare att gjuta ljuset i, som en glasburk eller en form
 • En kastrull och en värmebeständig skål för att smälta och blanda vaxet
 • En termometer för att mäta temperaturen på vaxet
 • Klädnypor eller pinnar för att hålla veken på plats

3. Hur kan jag skapa en personlig presentförpackning för min DIY-födelsedagspresent?

Att skapa en personlig presentförpackning kan ge en extra touch av omsorg och kreativitet till din DIY-födelsedagspresent. Här är några idéer:

 • Använd återvunnet papper eller tyg för att skapa en unik och miljövänlig förpackning.
 • Dekorera förpackningen med handmålade mönster, stämplar eller klistermärken som passar temat eller personligheten hos födelsedagspersonen.
 • Lägg till personliga meddelanden eller citat på förpackningen med hjälp av pennor, märkpennor eller färgpennor.
 • Använd band, snören, rosetter eller naturliga element som löv eller blommor för att ge förpackningen en extra touch av elegans och skönhet.

4. Vad kan jag göra om jag inte är så kreativ eller hantverksintresserad?

Om du inte känner dig särskilt kreativ eller hantverksintresserad finns det fortfarande många sätt att skapa personliga och meningsfulla födelsedagspresenter. Här är några idéer:

 • Gör en personlig fotobok med favoritminnen och bilder av er tillsammans.
 • Ge en presentkort för en upplevelse eller aktivitet som födelsedagspersonen tycker om, som en middag på favoritrestaurangen eller en spa-dag.
 • Köp en bok eller film som födelsedagspersonen har uttryckt intresse för eller önskat sig.
 • Planera en utflykt eller en dag med aktiviteter som födelsedagspersonen kan njuta av, till exempel en picknick i parken eller en utflykt till ett museum eller en attraktion.

5. Kan jag använda återvunna material för att göra DIY-födelsedagspresenter?

Absolut! Att använda återvunna material för dina DIY-födelsedagspresenter är både miljövänligt och unikt. Här är några idéer för att använda återvunna material:

 • Gör en blomsterkruka av återvunna burkar eller glasflaskor genom att dekorera dem med färg eller tyg.
 • Skapa en unik nyckelring genom att återanvända gamla knappar eller smyckesdelar.
 • Gör en handgjord notisbok eller anteckningsblock genom att använda återvunnet papper och enkla bindningsmetoder som snören eller klammerklamrar.
 • Använd gamla tidningar eller tidskrifter för att skapa pappersblommor eller origamifigurer som en dekorativ present.

6. Vilka är några enkla DIY-presentidéer för barn att göra till sina vänner?

Om barn vill göra sina egna presenter till sina vänner kan de prova följande enkla DIY-idéer:

 • Gör egna armband eller halsband med pärlor och elastisk tråd.
 • Dekorera små träaskar eller askar av papp med färg, klistermärken eller glitter och fyll dem med godis eller små leksaker.
 • Skapa personliga kort eller teckningar som kan ge till varje vän som en speciell hälsning.
 • Gör egna doftande tvålar genom att använda tvålbas, färgämnen och doftoljor i olika former eller mönster.

Dessa DIY-idéer för barn är enkla och roliga att göra samtidigt som de främjar kreativitet och ger barnen möjlighet att visa omtanke och uppskattning för sina vänner.

Slutsats

Att ge DIY-födelsedagspresenter är ett fantastiskt sätt att visa din omtanke, kreativitet och personliga touch till dina nära och kära. Genom att skapa något unikt och meningsfullt visar du att du verkligen har lagt ner tid och ansträngning för att göra födelsedagen extra speciell.

I den här artikeln har vi utforskat olika kreativa idéer för DIY-födelsedagspresenter. Från handgjorda fotokollage och personliga minnesburkar till hemmagjorda badbomber och anpassade tygväskor, finns det något för alla smaker och intressen.

Så varför inte släppa loss din kreativitet och ge en DIY-födelsedagspresent nästa gång du firar någons speciella dag? Dessa presenter kommer att bli älskade och uppskattade för sin unika touch och personliga betydelse.

Tips på fortsatt läsning

50 års present kvinna

40 års present kvinna

 • Present 11-åring: Personliga och omtänksamma idéer

  Present 11-åring: Personliga och omtänksamma idéer

  Senast updaterad 28 februari, 2024 Att hitta den perfekta presenten till en 11-åring kan vara en utmaning. Därför har jag undersökt vilka presenter och leksaker som är populära bland 11-åringar. Vad önskar sig då en 11-åring? Vad är en bra presenter till en 11-åring? Populära presenter inkluderar Harry Potter-saker, Guinnes rekordbok, Rubiks kub, dinosaurieägg, köttätande…

  Läs mer…


 • Present 8-Årig Tjej

  Present 8-Årig Tjej

  Senast updaterad 27 februari, 2024 Det finns ganska mycket kul att köpa i present till en 8-årig tjej. De gillar både leksaker inredning och mycket annat. En perfekt present till en 8-årig tjej spänner från kreativa och vetenskapliga kit som LEGO Friends Emmas konstskola och mikroskopset, till utomhusaktiviteter som en stuntscooter eller en cykel. För…

  Läs mer…


 • Fantasifulla och kreativa bröllopspresenter som överraskar

  Fantasifulla och kreativa bröllopspresenter som överraskar

  Senast updaterad 26 februari, 2024 Att hitta den perfekta bröllopspresenten kan vara en utmaning. Det är inte bara viktigt att välja något som är personligt och minnesvärt, utan också något som brudparet faktiskt kommer att använda och uppskatta i många år framöver. En fantasifull bröllopspresent kan vara ett sätt att sticka ut från mängden och…

  Läs mer…


 • Personliga Bröllopspresenter

  Personliga Bröllopspresenter

  Senast updaterad 26 februari, 2024 När ett par gifter sig idag har de ofta bott tillsammans länge och traditionen med att ge hushållsartiklar i bröllopspresent har spelat ut sin roll. Idag är en bra bröllopspresent istället något unikt eller personligt. Här ska du få tips på bröllopspresent som kan passa. Så vad är en personlig…

  Läs mer…


 • TräLeksaker

  TräLeksaker

  Senast updaterad 26 februari, 2024 Letar du efter fina träleksaker att ge barnen i present? Kommer du ihåg träleksakerna från det du var barn? Brioskallran, taxen och vävstolen i trä. Det var hållbara, gedigna leksaker. Så vad är då bra träleksaker att ge barnen i present? Bra träleksaker är ju förstås alla de klassiska leksakerna…

  Läs mer…


 • Present till mamma 40 år: Det ultimata valet för din älskade mor

  Present till mamma 40 år: Det ultimata valet för din älskade mor

  Senast updaterad 24 februari, 2024 Föreställ dig att din mamma snart ska fira sin 40-årsdag, och du är på intensiv jakt efter den perfekta presenten som verkligen kan visa all den kärlek och tacksamhet du bär för henne. Det kan kännas som en utmaning att hitta något som riktigt uttrycker dina känslor. Lyckligtvis finns svaret…

  Läs mer…


 • Bröllopspresent Tips – Resor, upplevelser och annat kul

  Bröllopspresent Tips – Resor, upplevelser och annat kul

  Senast updaterad 24 februari, 2024 Tänk dig en dag som sticker ut mer än alla andra, en dag där två personers ja till varandra blir startskottet för ett gemensamt äventyr. Bröllopsdagen är den där speciella stunden som alla pratar om, där känslorna svämmar över och minnena skapas för livet. Och mitt i allt detta står…

  Läs mer…


 • Unik Present till Bröllopsgäster: Gör Ert Bröllop Oförglömligt

  Unik Present till Bröllopsgäster: Gör Ert Bröllop Oförglömligt

  Senast updaterad 24 februari, 2024 Att ge presenter till era bröllopsgäster är ett hjärtligt sätt att tacka dem för deras närvaro och bidrag till att göra er stora dag ännu mer speciell. Även om tanken på att köpa presenter till alla gäster kan verka överväldigande och kostsam, finns det många kreativa och budgetvänliga sätt att…

  Läs mer…


 • Presenter Till Henne – Perfekta Gåvan För En Speciell Kvinna

  Presenter Till Henne – Perfekta Gåvan För En Speciell Kvinna

  Senast updaterad 23 februari, 2024 Letar du efter presenter till henne, en tjej eller kvinna i ditt liv? Jag har många idéer och förslag på presenter du kan ge henne. Bra presenter till en tjej eller kvinna kan vara ett smycken, upplevelse, choklad, blommor, osv. Klicka dig vidare på länkarna här nedanför så ska jag…

  Läs mer…


 • Choklad Presenter – bättre än blommor

  Choklad Presenter – bättre än blommor

  Senast updaterad 25 februari, 2024 Tänk dig en värld där varje bit choklad berättar en historia, en saga som tar dig med på en resa långt bortom det vanliga. I denna värld finns choklad presenter som inte bara är gåvor, utan magiska nycklar till hjärtan. Fin choklad, från handgjorda praliner till lyxiga chokladaskar, blir mer…

  Läs mer…


 • Bonuspappa present

  Bonuspappa present

  Senast updaterad 21 februari, 2024 Att välja den perfekta presenten till bonuspappan är inte bara en utmaning – det är ett unikt tillfälle att uttrycka din tacksamhet och kärlek. Oavsett tillfället öppnar sig en värld av möjligheter, från personligt utformade gåvor till upplevelser som fördjupar er relation. En personlig mugg, vinkaraff, nyckelring, eller en bok…

  Läs mer…


 • Mors Dag 2024 – Fira din mamma med den perfekta presenten

  Mors Dag 2024 – Fira din mamma med den perfekta presenten

  Senast updaterad 22 februari, 2024 Letar du efter en annorlunda, kul eller kärleksfull mors dag present? Anna Jarvis, den som kämpade för att etablera en speciell dag tillägnad mödrar, skulle uppskatta att du vill göra denna dag extra speciell. I år, 2024 infaller det den 26 maj. Jag hjälper dig gärna att hitta den perfekta…

  Läs mer…


DIY-födelsedagspresenter: Kreativa idéer du kan göra själv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen