Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Vem betalar för brudklänningen? (och andra saker)

Ett bröllop är en helig ceremoni med djupa rötter i gamla traditioner. Som många andra ritualer har den speciella klädselkrav (även för gäster). Om du föreställer dig ett bröllop som en pjäs, ser du att olika människor spelar olika roller. Du har bruden och brudgummen, de vi samlas för att fira. Det finns också brudtärnor, maid of honor (hedersbrudtärna), blomsterflickor och ringbärare. Så vem ska betala för brudklänningen?

Enligt tradition betalar brudens familj de mesta av bröllopskostnaderna, inklusive brudens klänning. Men vissa brudpar ignorerar traditioner och gör som de själva vill. Till exempel har vissa familjer sina egna traditioner där brudgummen står för brudklänningen.

VEM BETALAR FÖR BRUDKLÄNNINGEN?

Det är många som kommer att delta i ceremonin och det finns klädkoder för hur man ska klä sig rätt på den stora dagen. Om du fortfarande är nyfiken på fler bröllopsdeltagare, deras klädsel och vem som betalar för den kan du ta reda på mer nu.

Vem betalar för brudens klänning

Bruden är stjärnan i showen, och alla är där för att fira henne och hennes brudgum. Hon måste se helt fantastisk ut, attraktiv och magisk. Det är den största dagen i hennes liv.

Men bröllop är dyra för bruden, brudgummen, familjen och gästerna. Det är allt från att förbereda platsen, transport, DJ, till mat och dryck. Om du till exempel blev inbjuden till ett bröllop, måste du köpa en lämplig klänning om du är kvinna och kostym om du är man.

Brudklänningen är en av de stora kostnaderna vid ett bröllop. Brudklänningen är inte bara dyr, den är även känslomässigt viktig. Bruden väntade så länge på att få bära den vid detta speciella tillfälle, så den måste vara perfekt på alla sätt.

Dessutom är en brudklänning ett av bröllopets höjdpunkter. Alla på bröllopet kommer att undra över hur bruden kommer se ut och ha på sig.

Det genomsnittliga priset för brudklänningar kan börja från 5000 till 50000 kr. Det är inte ett enkelt beslut för alla inblandade. Dessutom är det en engångsklänning som bruden kommer att värna om för evigt, men aldrig bära igen. Kanske kommer den till nytta igen, om hon kommer att ge den till sitt barnbarn någon gång i framtiden.

Det är mycket press när du väljer brudklänning. Och mycket beslutsfattande och grupptänkande som gör att en viss brudklänning väljs. Vissa bröllop kommer att fördröjas tills den perfekta klänningen finns, och andra avbryts eftersom bruden inte kunde ta beslut om vilken som var rätt klänning.

Brudklänningen är något speciellt. Så vem ska betala för det? Är det bruden eller brudgummen? Eller någon annan?

Enligt tradition kommer brudens familj stå för en del av bröllopskostnaderna. De kommer även att betala för brudklänningen. Brudgummen och hans far kan vara frivilliga. Men traditionellt faller det på bruden och hennes familj att betala för brudklänningen.

Om du är bruden, betala för din brudklänning om du har råd. Traditionellt är det brudens far som betalar för klänningen till bruden. I själva verket betalar brudens far de flesta av bröllopskostnaderna. Brudens familj betalar också för brudklänningen, slöja och släp.

I vår moderna tid betalar bruden och brudgummen för hela bröllopet. Ibland får de hjälp av familjen att anordna bröllopet. Men oftast är de kapabla att finansiera sitt eget bröllop utan hjälp utifrån.

Vid vissa bröllop delas kostnaderna mellan de två familjerna. Och alla bidrar med vad de kan.

Vem betalar för brudtärnornas klänningar

När bruden bjuder in dig till att vara hennes brudtärna betyder det att du verkligen är någon speciell för henne. Men det är också ett stort ansvar. Som brudtärna hjälper du bruden med allt och fungerar som en pålitlig rådgivare.

Du hjälper bruden före, under och efter bröllopet. När du arbetar med de andra brudtärnorna förväntas du trösta bruden, ge råd och stödja hennes idéer. Ibland kommer du att få hjälpa till i nödsituationer. Det är ett heltidsjobb, men det kommer också vara roligt.

Om du är van att arbeta tillsammans med andra kommer inte rollen som brud tärna vara så betungande för dig. Men när det gäller din klänning finns det lite att tänka på. Brudtärnor bär ofta lika dana eller matchande klänningar.

Du ska betala för din klänning, accessoarer och smink. Om du har råd är det förstås inget problem. Ibland har bruden något speciellt i åtanke. I så fall är det inte ovanligt för bruden att betala för tärnklänningen med hjälp av brudgummen. Så det är ett gemensamt ansvar. Du bad inte riktigt att få vara hennes brudtärna, eller hur?

I så fall bör bruden (i hemlighet) hjälpa dig med att betala för din klänning. Om du inte har budget för en fin klänning, kan du helt enkelt avstå från detta ansvar, särskilt om bruden inte är villig att hjälpa till. (Hon behöver inte. Det är bröllopsetikett att du bör betala för din egen klänning).

Om bruden inte angav en ”klädkod” för sina brudtärnor, skulle det falla på dig att acceptera ansvaret. Återigen, att bli vald som brudtärna betyder att bruden litar mycket på dig. Och det är inte så bra att avvisa en vän.

Bröllopsadministratörsexpert Patricia Funderburk råder, ”en brud bör välja sina brudtärnor noggrant för att undvika pinsamma situationer och extra kostnader.” Var en riktig vän till bruden. Hon kan lika gärna vara din hederstärna när det är din tur att gifta dig.

Vem betalar för hedersbrudtärnans (maid of honor) klänning

Bröllopsexpert Donna Scott säger i USA att the maid of honor är ”brudtärnechefen.” Hon är vanligtvis ogift. Om hon är gift kallas hon för ”maid of the maid.”

Om brudtärnorna bildar brudens rådgivande styrelse, så är hedersbrudtärnan och chef för övriga brudtärnor. Hon är brudens BFF som stannar vid hennes sida 24/7. Hedersbrudtärnan leder också brudtärnorna och tar hand om möhippan och eventuell bridal shower.

Ditt uppdrag som hedersbrudtärna är att se till att bröllopet går enligt planen. Du är ansvarig för att lösa problem på plats, samordna brudtärnas arbete och ta hand om bruden. Kort sagt, du är navet i bröllopet.

Om bruden valde dig för den här hedersfulla rollen, kommer du veta det från det ögonblick som brudgummen friar. Bröllopsplanerare Sandra Philips säger om rollen som hedersbrudtärna, att ”Jag pratar med the maid of honor om bröllopsplanen mer än bruden.”

Ett uttalande som borde ge dig en aning om vikten av din roll som hedersbrudtärna på bröllopet. När hon frågades om vem som ska betala för hedersbrudtärnans klänning, sa Sandra:

Hedersbrudtärnan hjälper bruden med det näst viktigaste. När hon hjälper bruden att välja rätt brudklänning. Efter att bruden har sagt ”ja” till frieriet är det andra ”ja” till klänningen.

”Honor of maid betalar vanligtvis för sin egen klänning,” tillade hon. ”Men bruden köper ofta ett unikt smycke för att hjälpa henne att sticka ut från övriga brudtärnor..”

Med detta sagt är du som hedersbrudtärna tillräckligt nära bruden och hennes familj. Du kanske till och med är brudens syster. Om du inte har råd med det kan du be bruden eller hennes familj att hjälpa till att finansiera din bröllopsklänning. Tja, kanske inte betala det totala priset men bidra med en del.

Vem betalar för klänning för blomflickor

Blomflickan symboliserar bruden, från oskuld i ung ålder till hennes roll som fru och mor. Hon bär blomblad och sprider dem under brudprocessionen. Liksom sidpojken är hon mer närvarande i brittiska kungliga bröllop än moderna bröllop.

Eftersom blomflickan vanligtvis är släkting till bruden eller brudgummen förväntas hennes föräldrar betala för klänningen. Vanligtvis väljer bruden hennesklänning.

I de flesta bröllop är brudgummen ansvarig för att betala för blomsterarrangemang, buketter och blomsterdekorationer. Således är brudgummen den som betalar för blommorna som blomflickan kommer att använda under processionen. Vid judiska bröllop betalar brudens familj blommorna.

Blomflickans föräldrar tar hand om att skaffa en klänning som blomflickan kommer att ha på sig, inklusive skor. Men bruden eller brudgummen betalar vanligtvis för blomstertillbehör, korgar eller kronblad.

Enligt traditionen betalar blomflickans föräldrar för klänningen som en gåva. Förutom bröllopsgåvan. Som föräldrar till blomsterflickan är det en stor ära att delta i bröllopet på ett speciellt sätt.

Bruden eller brudgummen kan också betala för blomsterflickans klänning, som en gåva.

Vem betalar för ringbärarens kläder?

Ringbäraren i USA, sidpojken i Storbritannien, marskalk i Sverige spelar också en roll i kungliga bröllop. Man kan också ha en bestman som är ansvarig för de riktiga vigselringarna. Och man kan ha falska ringar, fastsydda på en kudde, som man låter brudnäbbar få bära in i kyrkan.

Ringbäraren kan bära ringarna istället för en bestman, om han kan förstå ansvaret. Ibland kan man även tilldela två ringbärare, som vardera bär brudparets vigselringar.

Din ringbärare är vanligtvis en släkting. Han kan vara din lillebror eller en släkting du har en speciell anknytning till, oavsett om du är bruden eller brudgummen. Det är inte absolut nödvändigt att ha en ringbärare när du har en bestman. Men när du har den speciella pojken som kan fungera som ringbärare kommer det definitivt att ge ceremonin något extra.

Så vem ska betala för ringbärarens outfit?

Pojken som är ringbärare klär sig vanligtvis som brudgummen. Han är ”minibrudgummen” på bröllopet. Naturligtvis kommer ringbärarens föräldrar att betala för kläderna. Men brudgummen kan vara ibland också göra det.

Du kan också låta ditt favoritdjur fungera som ringbärare vid bröllopet. Men ge inte heller husdjuret ansvaret för de riktiga ringarna!

Andra bröllopskostnader och vem som betalar för dem

Nu när du vet att du vet vem som betalar för vad när det gäller bröllopskläder måste du vara nyfiken på andra bröllopskostnader:

Vem betalar för bröllopslokalen?

Den här faller i brudens föräldrars knä. Av en enkel anledning är de huvudvärdarna för evenemanget. Om du var gäst skulle brudens föräldrar vara de första som hälsade och välkomnade dig och ser till att du njuter av din tid.

Vem betalar för bröllopsinbjudningar?

Återigen betalar brudens familj för inbjudningarna. Dessutom betalar de för anslagstavlor och skyltning som används på bröllopet. De är också ansvariga för att anställa bröllopsplaneraren, fotografering, porträtt och ceremoni.

Vem betalar för bröllopsinredning?

Brudens familj. De betalar för alla professionella tjänster, inklusive designers. De betalar också för maten, tårtan och drycken (inte alkoholen).

Vad betalar brudgummen?

Om brudens familj betalar för allt, vad betalar brudgummen exakt? Brudgummen betalar också för en del av bröllopskostnaderna. Brudgummen och hans familj kommer att betala för  rehearsal dinner (i sin helhet), brudgummens transport och hans släktingar.

Dessutom kommer brudgummen att betala för smekmånad, blommor och DJ. Brudgummen är också ansvarig för att ta med alkoholhaltiga drycker.

Slutligen kommer brudgummen att betala för sin egen kostym och accessoarer, inklusive blomma till knapphålet. Brudens bukett är också en av de viktigaste saker som brudgummen står för.

Ett sista ord

Numera är saker annorlunda. Traditioner kasseras och människor går sina egna vägar. Om du planerar ett bröllop behöver du inte följa reglerna. Gör vad du vill!

Men glöm inte traditionerna. De är bra att följa eftersom de uppstod av praktiska orsaker. Men tiderna har förändrats och våra omständigheter är olika.

Tips på fortsatt läsning

Vem betalar för brudklänningen? (och andra saker)
Rulla till toppen