Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Historien Bakom Fars dag

Att fira våra föräldrar och visa uppskattning för deras omsorg och uppoffringar är en tradition som finns i många kulturer runt om i världen. I denna artikel ska vi djupdyka i historien och bakgrunden till en sådan högtid – Fars dag – och se hur denna tradition har utvecklats i Sverige och internationellt.

Ursprunget till Fars dag

Fars dag har sina rötter i USA där det var Sonora Smart Dodd, en kvinna från Spokane, Washington, som kom på idén. Hon ville hylla sin far, en inbördeskrigsveteran och ensamstående pappa som uppfostrade sex barn. Dodd föreslog att Fars dag skulle firas den 5 juni, på hennes egen fars födelsedag. Dock beslutades det att dagen skulle firas den tredje söndagen i juni, vilket fortfarande är fallet i många länder, inklusive USA.

Fars dag i Sverige

I Sverige introducerades traditionen att fira Fars dag något senare jämfört med andra länder, nämligen under 1930-talet. Svenskarna anammade snabbt denna kärleksfulla tradition, och sedan 1949 har dagen officiellt firats den andra söndagen i november varje år. Medan Fars dag i USA betraktas som en officiell helgdag, med all den uppmärksamhet och festlighet som det innebär, har Fars dag i Sverige en något annan ställning. Här ses det snarare som en temadag, utan status som allmän helgdag, men det hindrar inte svenskarna från att fira dagen med stor entusiasm och hjärtlig uppskattning.

Att fira Fars dag: Svenska traditioner

I Sverige firas Fars dag med mycket värme och kärlek. Barn i alla åldrar tar tillfället i akt att visa sin uppskattning för sina fäder eller andra manliga förebilder. Det är vanligt att barn ger sina pappor små, men betydelsefulla, presenter som kan vara allt från blommor och handgjorda kort till små gåvor. En tradition som är särskilt omtyckt är att överraska pappan med frukost på sängen, ofta ackompanjerad av barnens glada skratt och leenden. Det handlar inte bara om materiella gåvor, utan snarare om att tillbringa tid tillsammans och visa sin kärlek och tacksamhet.

Fars dag internationellt: En mångfacetterad firande

Traditionen att fira Fars dag manifesterar sig på många olika sätt runt om i världen. I Tyskland, till exempel, är ”Vatertag” eller ”Herrentag” en dag då männen ofta samlas för att gå på vandringsturer. Dessa turer präglas av god stämning och inkluderar ofta att dricka öl och äta traditionell tysk mat utomhus. Å andra sidan, i Brasilien, firas Fars dag med stora familjesammankomster, där familjer samlas för att njuta av varandras sällskap vid rikliga grillfester. Oavsett var i världen man befinner sig, är Fars dag en dag dedikerad till att hylla och uppskatta de fäder och fadersfigurer som har en speciell plats i våra hjärtan.

Sammanfattning

Fars dag är en hyllning till fäder och fadersfigurer, oavsett om det är biologiska fäder, styvpappor, farfar, eller andra viktiga manliga förebilder. Traditionen har vuxit fram som ett sätt att visa uppskattning och kärlek, och den har anpassats och fått unika uttryck i olika delar av världen. Oavsett hur det firas, är kärnan i traditionen densamma: att uppmärksamma och tacka de män som spelar en viktig roll i våra liv.

Tips på fortsatt läsning

Fars dag 2023

Presenter första fars dag

Fars dag kort

Grattis på fars dag kort

Unika fars dag presenter

Historien Bakom Fars dag
Rulla till toppen