Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Lucia är en av de mest kända jultraditionerna i Sverige. Den firas den 13 december varje år och är en hyllning till Luciadagen, som är helgad åt helgonet Sankta Lucia. I denna artikel kommer vi att utforska hur man firar Lucia i Sverige och vad som gör denna tradition så speciell.

Historia och bakgrund

Sankta Lucia var en kristen martyr som levde på 200-talet. Hon blev populär i Sverige under medeltiden och hennes dag firades med en fest där man tände ljus för att övervinna mörkret. På 1700-talet började man i Sverige fira Lucia genom att välja ut en tärna som skulle bära på ett ljus och sjunga luciasånger.

Firandet av Lucia

Luciafirandet börjar vanligtvis tidigt på morgonen den 13 december. En tärna, klädd i en vit klänning och med en ljuskrona på huvudet, leder en procession av andra tärnor och stjärngossar. Tärnorna bär på ljus och sjunger luciasånger medan stjärngossarna bär på en stor stjärna.

Luciafirandet fortsätter sedan på skolor, arbetsplatser och i kyrkor runt om i landet. En Luciatärna utses och leder sången, medan andra tärnor och stjärngossar sjunger i kör. Många skolor och företag väljer också att bjuda på lussekatter – en saffransdoftande bulle som är en annan del av Luciafirandet.

Traditionella aktiviteter

Utöver processionen och sången finns det några andra traditionella aktiviteter som svenskarna gillar att göra på Luciadagen:

  • Baka lussekatter och pepparkakor.
  • Lyssna på julmusik och tända adventsljusstakar.
  • Delta i julmarknader och köpa julklappar.
  • Titta på julfilmer och julprogram på TV.

Vanliga frågor om Lucia

Vad är Lucia? Lucia är en svensk jultradition som firas den 13 december varje år. Det är en hyllning till helgonet Sankta Lucia och firandet involverar en procession av tärnor och stjärngossar som sjunger luciasånger.

Varför firas Lucia den 13 december? Luciafirandet den 13 december har sitt ursprung i den katolska kalendern där det är Luciadagen, helgad åt helgonet Sankta Lucia.

Vad är en Luciatärna? En Luciatärna är den tärna som leder processionen under Luciafirandet. Hon bär på en ljuskrona på huvudet och sjunger luciasånger.

Vad är lussekatter? Lussekatter är saffransdoftande bullar som traditionellt bakas till Luciafirandet.

Vilka andra jultraditioner finns det i Sverige? Andra jultraditioner i Sverige inkluderar julmat som julskinka, Julafton och Julklappar, julmarknader, adventsljusstakar och julpynt.

Slutsats

Luciafirandet är en av de mest kända jultraditionerna i Sverige och det är en dag fylld med sång, ljus och gemenskap. Att delta i processionen och sjunga luciasånger är en fantastisk upplevelse och ett sätt att uppleva den svenska kulturen och historien på nära håll. Så nästa gång du besöker Sverige under julperioden, se till att delta i Luciafirandet och upplev allt som denna fantastiska tradition har att erbjuda!

Lucia 13/12
Rulla till toppen