Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Lekar till fest utomhus: för alla åldrar

Att planera en fest utomhus innebär att du har möjlighet att dra nytta av det stora utrymmet och engagera gästerna i en rad roliga och kreativa lekar. Oavsett om det är en födelsedagsfest, en familjesammankomst eller en sommarfest med vänner, kommer dessa utomhuslekar att skapa minnen som varar länge. I den här artikeln kommer vi att presentera en samling lekar och aktiviteter som passar för både vuxna och barn, och som är säkra på att göra din fest utomhus till en succé.

Roliga utomhuslekar för en oförglömlig fest: aktiviteter för alla åldrar

Skattjakt

Skattjakter är en klassisk lek som kan anpassas för att passa alla åldrar och teman. För att organisera en skattjakt, göm föremål eller ”skatter” runt festområdet och dela ut ledtrådar eller kartor till deltagarna för att hjälpa dem att hitta dem. Du kan göra det mer utmanande genom att lägga till gåtor eller pussel som deltagarna måste lösa för att hitta skatterna.

skattjakter är roliga festlekar

Kubb

Kubb är ett svenskt träspel som går ut på att kasta pinnar för att slå ner klossar, kallade ”kubbar”, och slutligen kungen i mitten. Detta lagbaserade spel är enkelt att lära sig och kan spelas av både vuxna och barn. För att spela Kubb behöver du ett Kubb-set, som kan köpas eller tillverkas hemma, och ett öppet gräsområde.

deltagare får kasta pinnar för att få ner en kubb

Laserstrålebana

En spännande aktivitet där deltagarna navigerar genom en bana skapad av färgband som representerar laserstrålar. Målet är att ta sig igenom banan utan att ”röra” strålarna, vilket kräver smidighet och taktiskt tänkande.

Ägg-och-sked-lopp

Ägg-och-sked-lopp är en klassisk festlek som testar deltagarnas balans och koordination. För att spela behöver du en sked och ett ägg (antingen riktigt eller i plast) för varje deltagare. Deltagarna måste balansera ägget på skeden och springa en viss sträcka utan att tappa ägget. Den första personen som korsar mållinjen utan att tappa ägget vinner.

stafetter av olika slag brukar vara roliga lekar

Säckhoppning

Säckhoppning är en annan klassisk lek som är perfekt för utomhusfester. För att spela behöver du en säck (t.ex. en potatissäck eller en stor kudde) för varje deltagare. Deltagarna börjar vid en startlinje och hoppar framåt i sina säckar för att nå mållinjen. Den första personen som korsar mållinjen vinner.

deltagare får en varsin säck och ska hoppa snabbast över mållinjen

Tre-i-rad med frisbee

Tre-i-rad med frisbee är en innovativ twist på det traditionella spelet och kan spelas med endast ett rutnät. För att anpassa spelet, rita ett 3×3-rutnät på marken med krita eller använd tejp för att markera rutorna. Deltagarna delas upp i två lag, och varje lag tilldelas frisbees i olika färger. Spelarna turas om att kasta sina frisbees mot rutnätet, med målet att få tre i rad i någon riktning – horisontellt, vertikalt eller diagonalt.

deltagare får turas om att kasta frisbee och försöka få tre i rad

Stafettlopp

Stafettlopp är en utmärkt lek för att uppmuntra lagarbete och tävlingsanda. Du kan anpassa stafettloppet genom att lägga till olika moment, såsom att springa med en ballong klämd mellan knäna, hoppa över hinder eller bära en vattenballong utan att den spricker. Dela upp deltagarna i lag och låt dem turas om att slutföra banan. Det första laget som får alla sina medlemmar över mållinjen vinner.

stafett brukar vara roliga festlekar

Rundpingis

Rundpingis är en underhållande variant av bordtennis som kan spelas utomhus med en stor grupp människor. För att spela behöver du ett bordtennisbord, nät, racketar och en boll. Istället för att ha två spelare som tävlar mot varandra, deltar alla i leken genom att stå runt bordet och slå bollen över nätet i tur och ordning. Om en spelare missar bollen eller slår den utanför bordet är de ute. Leken fortsätter tills det bara finns en spelare kvar.

Lag-fotboll

Lag-fotboll är en enkel och rolig lek som passar för deltagare i alla åldrar. Dela upp deltagarna i två lag och använd koner eller andra föremål för att skapa mål. Lagen turas om att försöka göra mål på motståndarlagets mål. Du kan anpassa spelets regler och svårighetsgrad genom att införa begränsningar, såsom att bara använda en fot eller att inte röra bollen med händerna.

dela in alla i lag och spela fotboll tillsammans

Jättespelet Twister

För att spela jätteversionen av Twister behöver du en stor presenning eller plastduk och färgade papperscirklar i fyra olika färger. Fäst papperscirklarna på presenningen eller plastduken i ett rutnätsmönster och använd ett traditionellt Twister-spelbräde eller en app för att generera instruktionerna. Jättespelet Twister är en rolig och utmanande lek som garanterat kommer att få dina gäster att skratta och kämpa för att hålla balansen.

Mänsklig knut

Mänsklig knut är en lagbaserad lek som främjar samarbete och problemlösning. Be deltagarna att stå i en cirkel, skuldra mot skuldra, och be dem att sträcka ut sina armar och ta tag i händerna på två personer som inte står bredvid dem. Målet med spelet är att lösa upp knuten genom att krypa, klättra och slingra sig, utan att släppa taget om händerna. Det lag som lyckas lösa upp sin knut snabbast vinner.

blunda och ta någon i händerna deltagare får sedan försöka trassla upp knuten

Dragkamp

Dragkamp, är en klassisk lek som passar för både vuxna och barn. Allt du behöver är ett långt rep och en markering på marken för att indikera mitten. Dela upp deltagarna i två jämnt matchade lag och placera dem på varsin sida av markeringen. När spelet startar ska lagen försöka dra det andra laget över mittenmarkeringen. Det lag som lyckas dra det andra laget över markeringen vinner.

dragkamp är roliga lekar

Blindsmakning

Blindsmakning är en lek som testar deltagarnas smaklökar och förmåga att identifiera mat och dryck. Förbered ett urval av olika föremål för smakprovning, såsom frukt, grönsaker, kryddor eller drycker, och be deltagarna att sätta på sig ögonbindlar. Ge varje deltagare en provsmakning av varje föremål och be dem att gissa vad det är. Den person som gissar flest rätt vinner.

deltagare får smaka och gissa vad de smakade på

Vattenhinderbana

En vattenhinderbana är en perfekt lek för en varm sommardag och kan anpassas efter deltagarnas ålder och fysiska förmåga. Skapa en hinderbana med vattenspridare, halkiga presenningar, vattenballonger och andra vattenrelaterade utmaningar. Dela upp deltagarna i lag och låt dem tävla mot varandra för att se vilket lag som kan slutföra banan snabbast. Glöm inte att förbereda handdukar och extra kläder för deltagarna att byta till efter att de blivit blöta.

Frisbeegolf

Frisbeegolf är en utmärkt utomhuslek som kombinerar element från golf och frisbeekastning. Skapa en frisbeegolfbana genom att placera mål, som korgar eller träd, runt festområdet och märk ut startpunkter för varje ”hål”. Deltagarna tävlar mot varandra genom att kasta sina frisbees från startpunkten och försöker träffa målet med så få kast som möjligt. Den person som slutför banan med minst antal kast vinner. Läs mer och beställ

Potatiskastning

Potatiskastning är en rolig och enkel lek som passar för alla åldrar. Dela upp deltagarna i par och ge varje par en potatis. Paret börjar med att stå nära varandra och kasta potatisen fram och tillbaka. Efter varje lyckad kast tar paret ett steg bakåt och ökar avståndet mellan dem. Om en potatis tappas är paret ute ur spelet. Det par som lyckas kasta potatisen över det längsta avståndet utan att tappa den vinner.

deltagare får en potatis de ska kasta till varandra

Fotbollsbollong

Fotbollsbollong är en lek som testar deltagarnas fotbollsfärdigheter och samarbetsförmåga. För att spela behöver du en fotboll och ett antal vattenballonger. Dela upp deltagarna i två lag och låt dem ställa upp på varsin sida av en förutbestämd bana. Målet med spelet är att sparka fotbollen över banan och försöka spränga så många av motståndarlagets vattenballonger som möjligt. Det lag som spränger flest ballonger inom en viss tid vinner.

Tårtpromenad

Tårtpromenad är en lek som passar för både barn och vuxna och är en utomhusvariant av musikstolar. Rita en cirkel med numrerade platser på marken och spela musik medan deltagarna går runt cirkeln. När musiken stannar ropar en ledare ut ett nummer och den person som står på den numrerade platsen vinner ett pris, till exempel en tårta eller annan godis.

Lag-konst

Lag-konst är en kreativ lek som uppmuntrar samarbete och kommunikation mellan deltagarna. Dela upp deltagarna i lag och ge varje lag en stor duk eller pappersark, färger och penslar. Lagen får en viss tid på sig att skapa ett konstverk tillsammans, baserat på ett tema eller en instruktion. När tiden är ute presenterar lagen sina konstverk och en jury eller alla deltagare röstar på det bästa konstverket.

Hinderbana

Skapa en anpassad hinderbana antingen med naturliga element som träd och stenar eller med konstgjorda strukturer. Denna bana kan inkludera utmaningar som att klättra över hinder, krypa under nät, balansera på stockar eller hoppa över uppsatta hinder. Detta uppmuntrar till fysisk aktivitet och kan anpassas för olika åldersgrupper och färdighetsnivåer.

Stenmålning

Denna kreativa aktivitet involverar insamling av släta stenar som gästerna får måla och dekorera. Stenarna kan senare användas för att skapa en gemensam konstinstallation på festen eller ges bort som unika minnessaker. Detta ger en lugn och meditativ aktivitet som passar alla åldrar.

Glow-in-the-Dark-spel

När solen går ner kan festen liva upp med glow-in-the-dark spel som frisbee, boccia, eller en spännande skattjakt. Dessa spel använder föremål som lyser i mörkret, vilket skapar en magisk och spännande miljö för kvällsaktiviteter.

Mölkky

Mölkky är ett finskt träspel som kombinerar enkelhet och underhållning, idealiskt för utomhusfester. Spelare kastar en träpinne, ”mölkky”, för att välta numrerade träklossar, ”mölkkys”, i syfte att nå exakt 50 poäng. Poäng ges baserat på antalet eller numret på de nedslagna klossarna. Spelet kräver ett Mölkky-set och spelas på öppet gräsområde, antingen i lag eller individuellt. Spelet fortsätter tills någon når 50 poäng, med regler för poängjustering vid överskridande eller misslyckade kast. Mölkky främjar social interaktion, strategi och är en rolig aktivitet för alla åldrar.

Fotobingo

En modern twist på det klassiska bingospelet där deltagarna får en bingobricka med bilder istället för nummer. De ska sedan hitta och fotografera motsvarande objekt eller scener i festområdet med sina smartphones. Detta spel uppmuntrar till utforskning och observation.

Miljövänlig skattjakt

En skattjakt där deltagarna utforskar omgivningen för att hitta specifika naturliga objekt utan att störa eller skada miljön. Detta kan vara en utbildande och rolig aktivitet som även främjar miljömedvetenhet.

Vattenballongskrig

Vattenballongskrig är en lek som garanterat kommer att svalka och roa dina gäster under en varm sommardag. Fyll ett stort antal vattenballonger och dela upp deltagarna i två eller flera lag. Ange gränser för krigszonen och låt kampen börja. Det lag som har kvar flest hela ballonger när tiden är ute vinner.

kanske ett vattenballongskrig kan vara roliga lekar

Vattenballongspingpong

En lekfull variant av pingpong där deltagarna använder paddlar eller stora skedar för att slå vattenballonger till varandra. Detta spel är inte bara roligt utan också en välkommen svalka under varma dagar.

Fånga flaggan

Fånga flaggan är en lagbaserad lek som kräver strategi och snabbtänkthet. Dela upp deltagarna i två lag och ge varje lag en flagga eller liknande föremål att gömma inom sitt territorium. Målet är att fånga motståndarlagets flagga och föra den tillbaka till sitt eget territorium utan att bli tagen av motståndarlagets medlemmar. Om en spelare blir tagen på fiendens territorium måste de ”friges” av en lagkamrat innan de kan fortsätta spela.

dela in deltagarna i olika lag och de ska försöka hitta och ta motståndarlagets flagga

Trädgårdsspelet

Ett upptäcktsbaserat spel där deltagarna navigerar genom en trädgård för att samla specifika objekt, svara på frågor eller genomföra uppdrag vid olika stationer. Detta spel kan anpassas efter trädgårdens storlek och dess unika element.

Avslutning

Utomhuslekar och aktiviteter är perfekta för att skapa en levande och minnesvärd festatmosfär. Genom att välja lekar som uppmuntrar samarbete, tävlingsanda och kreativitet kan du se till att dina gäster blir engagerade och underhållna under hela evenemanget. Kom ihåg att ta hänsyn till åldersgrupper, intressen och fysiska förmågor när du väljer lekar för din fest utomhus, och var beredd att göra justeringar för att säkerställa att alla kan delta och ha roligt.

Tips på fortsatt läsning

Barnkalas och fest

Utomhuslekar vuxna

Roliga lekar till fest

Kalasaktiviteter för Vuxna

Lekar till fest utomhus: för alla åldrar
Rulla till toppen