Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Vi kan få en liten del av försäljningen om du handlar.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Planera en Femkamp Utomhus för Midsommar och Andra Fester

Välkomna, festarrangörer och lekälskare! Letar du efter ett unikt och engagerande sätt att underhålla dina gäster under midsommar eller vid festliga tillfällen? Sök inte längre än femkamp utomhus – en underhållande kombination av lekar och tävlingar som alla kan njuta av.

I den här detaljerade guiden kommer vi att dyka djupt in i allt som rör femkamp utomhus – från traditionella lekar som säckhoppning och ägg-bärande på en sked till kreativa och roliga idéer för att göra ditt evenemang oförglömligt.

Femkamp Utomhus: En Traditionell Svensk Festlek

Femkamp utomhus har länge varit en populär aktivitet på svenska fester och särskilt under midsommarfirande. Men vad är det som gör det så älskat? Låt oss ta en titt!

De Fem Lekarna i Femkamp Utomhus

En klassisk femkamp utomhus består av fem roliga och engagerande lekar. Vad sägs om att vi går igenom var och en av dem, och kanske till och med införa några nya idéer?

1. Säckhoppning

Säckhoppning är ett traditionellt inslag i femkamp utomhus och en favorit bland barn och vuxna lika. Men har du övervägt att lägga till en twist till leken för att göra den ännu roligare?

För att göra säckhoppningen ännu mer spännande kan du också prova följande:

 • Skapa en hinderbana: Placera hinder som koner, hopprep eller tunnlar längs säckhoppningsbanan. Deltagarna måste hoppa över eller runt hindren samtidigt som de är i säcken. Detta kommer att testa deras koordination och snabbhet.
 • Flera säckar: Istället för att ha en enda säck per deltagare kan du använda flera säckar och organisera en tävling där deltagarna måste byta säckar på vägen. Detta kommer att skapa lite förvirring och spänning när deltagarna snabbt måste hoppa ur en säck och in i en annan.
 • Säckstafett: Dela in deltagarna i lag och organisera en säckstafett där varje lagmedlem måste utföra säckhoppningen innan nästa person kan starta. Detta kommer att främja teamwork och samarbete mellan lagmedlemmarna.

2. Ägg på Sked

Ägg på sked är en annan klassiker i femkamp utomhus. Det kräver balans och precision, men vad händer om vi lägger till en extra utmaning?

Ägg på Sked: För att göra ägg på sked ännu mer intressant kan du prova följande:

 • Tidsbegränsning: Inför en tidsbegränsning för varje deltagare att ta sig från start till mål med ägget på skeden. Detta kommer att öka spänningen och utmana deltagarna att hålla ägget balanserat samtidigt som de är snabba.
 • Förhindra ägget från att falla: Placera hinder längs vägen som deltagarna måste ta sig förbi utan att tappa ägget. Det kan vara koner, hopprep eller andra föremål. Detta kommer att testa deras koncentrationsförmåga och balans ännu mer.
 • Tvålags tävling: Dela in deltagarna i två lag och låt dem tävla mot varandra. Varje lagmedlem måste ta sig genom en hinderbana med ägget på skeden och överlämna det till nästa lagmedlem. Det lag som slutför banan snabbast utan att tappa ägget vinner.

3. Tre-benslopp


Tre-benslopp är en lek eller tävlingsgren där deltagarna försöker ta sig framåt genom att använda endast tre ben istället för de vanliga fyra benen. För att utföra tre-benslopp förbinder deltagarna ena fotleden på det ena benet med knäet på det andra benet. Detta skapar en situation där de måste samarbeta och koordinera sina rörelser för att kunna gå eller springa framåt. Tre-bensloppet kan vara en del av en femkamp utomhus eller en fristående aktivitet där deltagarna tävlar mot varandra för att ta sig snabbast från start till mål. Det är en rolig och utmanande aktivitet som främjar samarbete, balans och koordination. Tre-benslopp kräver samarbete och koordination. Hur kan vi göra denna lek ännu mer spännande för våra tävlande?

Tre-benslopp: För att göra tre-benslopp mer spännande kan du prova följande:

 • Två deltagare per lag: Låt två deltagare från varje lag förena sina ben och tävla tillsammans som ett par. Detta kommer att kräva ännu mer samarbete och koordination mellan lagmedlemmarna.
 • Hindertävling: Skapa en hinderbana med olika utmaningar som deltagarna måste ta sig igenom med sina sammankopplade ben. Det kan vara hoppa över hinder, krypa under hinder eller balansera på smala ytor. Detta kommer att testa deras balans och samarbetsförmåga ännu mer.
 • Begränsa antalet ben: För att öka svårighetsgraden kan du begränsa antalet ben som deltagarna får använda. Till exempel kan de bara använda en fot och en arm, eller kanske bara använda knäna som stöd. Detta kommer att kräva extra balans och ansträngning.

4. Hinkstafett

Hinkstafett kan bli ännu mer underhållande med ett par kreativa modifieringar. Är du redo att testa något nytt?

Hinkstafett: För att göra hinkstafett mer intressant kan du prova följande:

 • Vattenhindernis: Skapa ett vattenhindernis längs stafettbanan. Deltagarna måste bära hinken med vatten över en vattenspridare, en pool eller genom en balja med vatten utan att spilla för mycket. Detta kommer att testa deras balans och stabilitet samtidigt som de springer.
 • Baklängeslopp: Låt deltagarna springa stafetten baklänges, alltså med ryggen mot mållinjen. Detta kommer att utmana deras rumsuppfattning och göra loppet mer utmanande och underhållande.
 • Blindbock: Inför förbundna ögon för deltagarna och låt dem förlita sig på sin kommunikation för att guida varandra genom stafetten. Detta kommer att främja lagets samarbete och förtroende.

5. ???

Vad kan vara den femte leken i vår femkamp utomhus? Låt oss introducera en helt ny och rolig lek som kommer att överraska och underhålla dina gäster!

Kullerbytteleken För den femte leken kan du introducera en kullerbyttelek. Detta innebär att varje deltagare måste hoppa i säcken och sedan göra ett antal kullerbyttor innan de når mållinjen. Detta kommer att lägga till en extra twist och utmana deltagarna att kombinera balans och rörlighet i säcken. Du kan sätta en tidsgräns eller ge poäng baserat på antalet framgångsrika kullerbyttor.

Planering av Femkamp Utomhus

Nu när vi har våra fem lekar, är det dags att börja planera vår femkamp utomhus. Här är några steg för att säkerställa att allt går smidigt. Kom ihåg att anpassa svårighetsgraden efter deltagarnas ålder och förmåga för att säkerställa en säker och rolig upplevelse för alla.

Säkerhet är alltid viktig i femkamp utomhus. Se till att kontrollera området där lekarna kommer att äga rum för faror som ojämna ytor eller hinder. Ge tydliga instruktioner om säkerhetsregler och se till att alla deltagare förstår dem innan de deltar. Övervaka också leken noggrant för att undvika skador och ingrip vid behov.

Kom ihåg att ha kul och uppmuntra en positiv och inkluderande atmosfär under femkampen utomhus.

Tips på fortsatt läsning

Planera en Femkamp Utomhus för Midsommar och Andra Fester
Rulla till toppen