HUR PACKAR DU IN EN PRESENT I CELLOFAN? 3 ENKLA SÄTT

Cellofan Àr ett mÄngsidigt material som har sÄ mÄnga anvÀndningsomrÄden. Den designades ursprungligen som ett livsmedelspaket och sjÀlvhÀftande material. Men mÀnniskor har upptÀckt att det ocksÄ Àr ett utmÀrkt material för att förpacka blommor och andra presentartiklar. PÄ grund av detta har tillverkare till och med börjat skriva ut mönster pÄ cellofan för att göra dem mer lÀmpliga för anvÀndning vid speciella tillfÀllen. Hur anvÀnder man cellofan för att slÄ in presenter?

Du kan anvÀnda cellofan för att försköna presentförpackningar. Materialet kan ocksÄ anvÀndas som ett skyddsplast för matvarorna i en presentkorg, muggar, burkar och andra öppna behÄllare. Slutligen kan cellofanen anvÀndas som ett skydd för sakerna du ska ge bort i present.

Hur slÄr man in en present i cellofan?

NÀr du har vackra saker att ge till dina nÀra och kÀra vill du visa upp dem. Och vad kan vara ett bÀttre sÀtt att visa och fortfarande skydda föremÄl Àn att svepa in dem i cellofanplast? Till skillnad frÄn de flesta presentförpackningspapper tillÄter cellofanen dig att visa vad som finns i din gÄva eftersom den Àr genomskinlig. Problemet Àr att förpacka din gÄva med bara att plast kan fÄ den att se intressant ut. LÄt oss ta reda pÄ hur vi vackert kan förpacka presenterna med cellofan.

Hur packar du in en present i cellofan?

Det finns mÄnga sÀtt att anvÀnda cellofan för att packa in gÄvor. Det varierar beroende pÄ vilken typ av present du förpackar och om du vill anvÀnda cellofan som huvudförpackning eller bara en accentbit. 

Hur man packar in en presentkorg

Det kan vara svÄrt att packa in en korg med olika presentartiklar. Du startar processen genom att samla alla föremÄl som du vill lÀgga i din korg. Kontrollera om föremÄlen passar bra i behÄllaren. 

Kom ihÄg att du vill att korgen ska se ut fylld men inte för liten. Om korgen Àr för stor bör du övervÀga att lÀgga till fler godsaker eller nÄgon fyllning.

Steg 1: Ta din cellofanrulle. De flesta korgar Àr förpackade med vanlig, klar cellofan, men du kan ocksÄ vÀlja en mönstrad om det Àr din preferens. VÀlj en rulle i storleken som Àr tillrÀckligt stor för att tÀcka hela gÄvan med dess innehÄll. LÀgg rullen pÄ en plan yta. Placera din fyllda behÄllare i mitten pÄ plasten.

Steg 2: Kontrollera om cellofanen Àr tillrÀckligt stor för att tÀcka allt plus 30 cm extra innan du klipper. Lyft plastens hörn och för dem alla i mitten över behÄllaren. Detta kommer att bli fyra klaffar.

Steg 3: Vik de fyra klaffarna mot korgen. FÀst plasten med en tejp. Dra sedan hörnen tÀtt halvvÀgs ner frÄn toppen. Samla plasten och skjut den inÄt. Vrid den delen upp till tvÄ gÄnger för att skapa en fyrverkseffekt. AnvÀnd tydlig tejp för att sÀkra de utsvÀngda hörnen och eventuella besvÀrliga kanter av plast runt behÄllaren.

Steg 4: Dekorera korgen och dölj den tejpade delen av cellofanen med hjÀlp av band. En populÀr dekoration för presentkorgar Àr ett presentsnöre med lockiga band eller en rosett.

Steg 5: Ta fram presentsnöret. Skaffa en medelstor lÄda och linda bandet löst minst sex gÄnger runt det. Ju fler gÄnger du slingrar den runt lÄdan, desto fler bandkrullar fÄr du. Klipp av bandet i önskad lÀngd och skjut det försiktigt frÄn lÄdan. HÄll ihop öglorna . 

Steg 6: AnvÀnd en kort bit band, bind en tÀt knut i mitten av det samlade bandet. Ta tag i din sax och klipp öglorna. Detta kommer att separera dina band i separata strÀngar.  

HÄll tÀtt pÄ mitten av bandbunten. Med din andra hand, krulla sedan presentsnöret med saxbladet. Börja frÄn mitten och skrapa utÄt. 

Gör detta snabbt. Processen med att skrapa och strÀcka skapar lockarna pÄ bandet. Gör detta för alla bandbitar.

AnvÀnd en annan bit band och bind din samling presentband pÄ samlade delen av cellofanomslaget. Knyt en rosett ovanpÄ den för extra dekoration. LÀgg till andra tillbehör och presentetiketter.

SÄ hÀr förpackar du bakverk och andra livsmedel

Bakverk, choklad, godis och fÀrsk frukt ser bÀttre ut i transparenta behÄllare eftersom din mottagare direkt kan se det lÀckra godis som vÀntar dem. Om du inte har fÀrdiga pÄsar hemma kan du enkelt tillverka dem av cellofan. Kom ihÄg att om du ska anvÀnda materialet för att förpacka kakor och andra livsmedel, anvÀnd endast cellofan av livsmedelskvalitet. 

Steg 1: FÄ din cellofanrulle och rulla ut den pÄ en ren, plan yta. Rulla ut cirka 30 cm av materialet med ditt mÄttband. Klipp av biten.

Steg 2: Vik de tvÄ sidorna av plastarket mot varandra. LÄt de tvÄ kanterna överlappa varandra minst en 1,5cm och sÀkra den hÀr skarven med tejp. Vik den del av plastarket dÀr skarven Àr tvÄ gÄnger. Försegla det med tejp. 

Denna förseglingsmetod sÀkerstÀller att pÄsen förseglas tÀtt sÄ att myror och andra insekter inte kommer igenom materialet till dina hembakta matvaror.

Steg 3: Vik botten och försegla den med tejp. Vik den över ytterligare en gÄng och tÀta hela botten med tejp. Nu har du en pÄse för att visa upp maten du vill ge bort.

Steg 4: AnvÀnd en muffinsformar eller en pappersduk av matkvalitet för att lÀgga pÄ botten pÄ cellofanpÄsen och stapla dina bakverk eller andra matvaror inuti. 

Steg 5: NÀr du har lagt alla föremÄl i pÄsen och ordnat dem snyggt, försegla pÄsen helt genom att fÀlla den andra Ànden av behÄllaren. AnvÀnd genomskinlig tejp för att hÄlla ihop cellofanpÄsen. Vik Ànden ytterligare en gÄng och försegla den med ytterligare tejp. Nu har du en insektsskyddad behÄllare.

Steg 6: Dekorera din pÄse med band, klistermÀrken, en rosett och andra tillbehör som passar föremÄlen i pÄsen. Med denna typ av gÄva vill du hÄlla designen minimal eftersom stjÀrnan sammanhanget Àr maten inuti. För det mesta rÀcker det med en enkel rosett. 

Hur man anvÀnder krymplast-cellofan

Om du planerar att fÄ din presentkorg levererad, oavsett hur försiktig kuriren Àn Àr, kommer föremÄlen att röra pÄ sig och förmodligen hamna i en enda röra. För att förhindra att detta hÀnder kan du antingen tejpa föremÄlen pÄ botten av behÄllaren eller anvÀnda krymp-wrap-cellofan.

Krymp-wrap cellofan Àr en viktig del av en presentkorg. Det hÄller inte bara de enskilda presentartiklarna pÄ plats, utan ger ocksÄ presenten ett mer polerat utseende. 

Du kan köpa krympvÀska i olika storlekar. De Àr ganska billiga och mycket lÀtta att anvÀnda. De kan köpas frÄn lokala hantverksbutiker. 

Men om föremÄlen du ska förpacka Àr avsedda att Àtas, skaffa dina krympförpackningspÄsar av matkvalitet frÄn bakvaror eller nÄgon annan liknande butik. 

Steg 1: Ordna föremÄlen du ska ge bort i korgen, eller nÄgon annan behÄllare du planerar att anvÀnda. Ordna om sakerna tills det hela ser snyggt och balanserat ut. 

Steg 2: HÀmta cellofanpÄsen och öppna den. Placera presentbehÄllaren i mitten. PÄsens skarv ska sitta pÄ behÄllarens botten. 

Steg 3: Dra upp pÄsens sidor. Samla den antingen 1,5 cm frÄn korgens handtag eller 15 cm frÄn det högsta presentföremÄlet i den handtagslösa behÄllaren. SÀkra den delen med ett gummiband.

Se till att allt Àr sÄ smidigt som möjligt. NÀr du har börjat vÀrma och veck uppstÄr kan du inte ta bort den lÀngre, sÄ ta dig tid att ordna presenten, sÄ som du vill att den ska se ut i slutet.

Steg 4: NÀr du Àr nöjd med hur din presentkorg ser ut, skaffa ett varmluftspistol och börja vÀrma plasten. Börja frÄn botten och gÄ hela vÀgen. Arbeta dig lÄngsamt uppför korgen.

Om du inte har ett vÀrmeverktyg fungerar en hÄrtork ocksÄ. Se till att du hÄller den i lÀgsta lÀge sÄ att du inte brÀnner plastmaterialet. Om omslaget inte krymper ska du gradvis höja temperaturen. 

Steg 5: Ge din korg ett sista pass med vÀrmeverktyget för att sÀkerstÀlla att allt Àr tÀtt insvept överallt. Du kan nu sÀkra pÄsens öppning genom att binda ett band över det gummiband som du anvÀnde. Du kan ocksÄ lÀgga till andra tillbehör just nu.

Hur förseglar du ett cellofanomslag?

Cellofanomslag och pÄsar anvÀnds vanligtvis för att hÄlla flera smÄ presentartiklar. De kan vara pÀrlor för smycken, smÄ kakel, frön och naturligtvis mat som kakor och godis. 

Om du anvÀnder en cellofanfolie för mat Àr det viktigt att försegla förpackningen korrekt. Annars kan vatten och insekter komma in i den och förstöra föremÄlen inuti.

För att försegla pÄsen behöver du en vÀrmeförseglingsmaskin. Det Àr ocksÄ kÀnt som en impulsförseglare. Du kan köpa dessa i stora stormarknader och specialbutiker. 

Maskinen finns i olika storlekar, sÄ du mÄste vÀlja en som Àr tillrÀckligt stor för att rymma storleken pÄ den cellofanpÄse du brukar anvÀnda.

Det Àr ganska enkelt att anvÀnda en tÀtningsmaskin. Ta bara cellofanpÄsen som redan har fyllts med dina presentartiklar. Undvik överfyllning av din pÄse eftersom det blir för svÄrt att stÀnga om det finns föremÄl som nÄr den del dÀr du förseglar den. 

VÀlj rÀtt vÀrmeinstÀllning för din cellofanpÄse. Du kan antingen lÀsa instruktionerna för cellofanpÄsen eller göra nÄgra försök innan du försöker försegla dina gÄvor. Kom ihÄg att om instÀllningen Àr för hög smÀlter cellofanen.

Placera pÄsen över vÀrmeförseglingen. Se till att lÀmna nÄgra centimeter mellan den del dÀr du vill försegla pÄsen och föremÄlen i den. HÄll pÄsen stadigt och tryck ner pÄ förseglarens arm. HÄll den i den positionen i nÄgra sekunder och slÀpp sedan. 

Om du inte har en impulsförseglare hemma, hÀvdar vissa att ett bra locktÄng ocksÄ kommer att funka. NÀr du har lagt alla dina presentartiklar i cellofanpÄsen, placera plastarket mellan plattorna pÄ det uppvÀrmda locket och hÄll det dÀr i upp till 15 sekunder.

LocktÄngens vÀrme vÀrme ska smÀlta plasten tillrÀckligt sÄ att de tvÄ arken smÀlter ihop. Vissa föreslÄr att du kopplar ur locktÄngen nÄgra sekunder innan du förseglar plast för att förhindra att metallplattorna brÀnner plastmaterialet.

Om du inte har ett locktÄng kommer ett vanligt strykjÀrn att göra det. Följ samma process för att fylla cellofanpÄsen med dina gÄvor. Men innan du kör jÀrnet över pÄsens övre kant, linda först plasten med aluminiumfolie.

Folien skyddar jÀrnet om plasten smÀlter. SÀtt först ditt strykjÀrn i sin lÀgsta instÀllning och stryk den övre delen av cellofanpÄsen. VÀnta nÄgra sekunder innan du tar bort folien för att kontrollera om plasten Àr förseglad. 

Om inte, öka vÀrmeinstÀllningen och försök igen. NÀr du vÀl har förseglat öppningen pÄ din cellofanpÄse kan du anvÀnda band och klistermÀrken för att dölja skarven. 

Att arbeta med cellofan kan vara lite mer utmanande Àn att anvÀnda papper eftersom det inte kommer att stanna lika lÀtt. Men det hjÀlper till att hÄlla bort fukt och skadedjur frÄn presentartiklarna. Dessutom kan det förhindra att dina föremÄl flyttas inuti sin korg. NÀr du har förpackat din present med vanlig, fÀrgad eller tryckt cellofan kan du antingen stÀnga samlingen med gummiband och band eller försegla förslutningen med vÀrme. 

Tips pÄ fortsatt lÀsning