Present till någon som sover dåligt

Känner du någon som sover dåligt, eller lider av Asperger, ADD, ADHD, Demens eller någon annan diagnos? Eller kanske är det du själv som ligger vaken natt efter natt. Kanske vill du hitta en present för att underlätta?

Så vad är då en bra present till någon som sover dåligt? Bra presenter till någon som sover dåligt är tyngdtäcke, svala lakan, tempurkudde en apparat med sovljud, badbalja eller en massagedyna. Det är saker som kan underlätta insomningen.

Bra presenter till någon som sover dåligt

Det här händer när du sover

När du går och lägger dig för natten och somnar kommer din kropp att varva ner och ditt blodtryck sjunka. Dina andetag blir färre, puls och kroppstemperatur sänks och musklerna i kroppen slappnar av. Även om aktiviteterna i din hjärna minskar så kommer den att bearbeta både ny kunskap och nya intryck som finns i ditt minne.

Det som är så fint med sömn är att immunförsvaret aktiveras och det bildas en hel del viktiga hormoner. Hormoner är en av orsakerna till att vi inte går ner i vikt och i sämsta fall också går upp i vikt vilket kan vara bra att tänka på om du slarvar med sömnen. Och för ungdomar och barn är tillväxthormonet som bildas under sömnen förstås viktig. Förutom att det gynnar vikten att sova så minskar det också risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och utmattningsdepression.

Om du sover dåligt någon natt då och då behöver du inte oroa dig, det är fullt normalt och inte speciellt farligt. Däremot så blir det ett problem om det återkommer natt efter natt. För kroppen och hjärnan behöver återhämta sig och bearbeta de intryck den fått under dagen.

Genom att kroppen får den vila den behöver klarar vi bättre av stress och påfrestningar som vi utsätts för under dagen. Bra sömn minskar också risken att drabbas av sjukdomar.

Alla har vi olika behov av sömn

Det finns vuxna som klarar sig bra med bara sex timmars sömn medan andra tycker att de behöver nio timmar för att känna sig riktigt utvilade. Anledningen till att vi har olika behov handlar främst om hur effektiv sömnen varit, alltså hur mycket djupsömn vi fått under natten.

Att små barn behöver med sömn än vuxna vet nog de flesta. Det händer så mycket i deras kroppar med tillväxt, nya upptäckter så som att lära sig gå eller krypa. Och den som har en tonåring vet hur det är med alla hormoner som rasar runt i kroppen. Då behövs mycket vila och återhämtning.

Så här kan du få bättre sömn

Det finns många bra tips att ta till sig för den som vill sova bättre och förutsättningarna för att faktiskt få en skönare nattsömn är större än man kan tro.

Många har säkert hört det tidigare men det är värt att upprepa igen att vi bör undvika datorn, surfplattan och mobiltelefonen innan läggdags. Det handlar inte enbart om att vi utsätts för ljuset från skärmarna utan snarare att dessa enheter triggar igång hjärnans belöningssystem och kan faktiskt jämföras med en påse godis som frigör dopamin i hjärnan. Det kan räcka med att mobiltelefonen ligger i fickan eller blir liggandes på bordet bredvid sängen för att störa koncentrationen. Så lämna den utanför sovrummet.

Ett annat tips är att se till att skapa ett så harmoniskt rum som möjligt med bra gardiner eller liknande som håller ljuset borta så att det blir mörkt i rummet. Tjocka gardiner dämpar även ljud från omgivningen utanför. Se även till att inte ha för varmt där du sover. En temperatur runt 16 – 18 grader brukar anses vara idealtemperatur.

Apparat med ljud för att underlätta insomningen
Ett bad brukar de flesta tycka är väldigt avslappnande.
Kanske en massagebädd kan göra det lättare att somna på kvällen.

En bra metod är tyngdtäcken

Det ska till mycket för att en läkare ska skriva ut läkemedel till den som sover dåligt. Först efter att alternativa metoder provats kan det bli aktuellt och då först efter att man utrett vad orsaken till problemet kan vara. Men den som lider av dålig sömn kan lätt hamna i en känsla av att inte hitta några utvägar och därför ska du få tips på ett bra alternativ.

Tyngdtäcke
Tempurkudde
Lakan i satin brukar kännas svala, något som gör det lättare att sova för många.

Några av de vanligaste orsakerna till sömnproblem är oro och stress och där har täcken med tyngd så som Tyngdtäcket från Zenkuru och Tempurkudden visat sig vara ett mycket effektivt och bra hjälpmedel. Det fina med tyngdtäcket är att det både stimulerar frisättningen av oxytocin och serotonin som är så kallade må-bra-hormon. Samtidigt har det en förmåga att få stresshormonet kortisol att sjunka med den effekten att djupsömnen blir bättre. Det har också visat sig vara effektivt för barn, eller för den delen vuxna, som lider av motorisk och psykisk oro.

Det finns en teori om att kroppen har olika intrycksmottagare som vid till exempel syn, smak, lukt och hörsel men även andra sinnen som inte är lika kända så som det taktila sinnet som uppfattar beröring och tryck. En av anledningarna till att tyngdtäcket är så effektivt är att våra kroppsvävnader svarar på trycket från det, ungefär som när vi får massage eller en varm kram. Det har också visat sig att täcken som består av tyngder gör att det inte bara faller skönt runt kroppen, det följer även med när man rör sig under natten och byter ställning. 

Alla behöver en god natts sömn och ett tyngdtäcke passar lika bra, och uppskattas av den som redan sover någorlunda bra, som för den med dålig nattsömn. Oavsett ålder. Trycket från täcket gör oss både glada och lugna och påminner om tryggheten och lugnet vi kände som barn när våra föräldrar kramade oss. Även om vi inte riktigt minns hur det var så sitter minnena kvar i kroppen och vår hjärna kommer ihåg känslan.

Tyngdtäcke för baby och barn upp till 6 år

Är det ett litet barn eller en baby som har problem med sömnen kan tyngdpåse vara en idé. Det är som en lugnande sovsäck med tyngder. De passar bra för bebisar som är oroliga och har svårt att sova. Den lätta tyngden över bröst och mage lugnar nervsystemet, och oroliga armar och ben kommer till ro.

Läs mer och beställ

Hitta det täcke som passar bäst

Det finns många förslag på nätet för den som vill sy ett eget vikttäcke men det tar både tid, kräver en hel del material och uträkningar för att få rätt tyngd. Då är det här tyngdtäcket från Coolstuff en smart investering och en uppskattad present.

Fyllningen i tyngtäcket består av små glaspärlor och polyestervadd som tillsammans skapar den där rätta tyngden. Man brukar rekommendera ett täcke med en vikt som motsvarar 10 – 15% av kroppsvikten och därför finns det flera olika täcken att välja mellan.

Alla trötta föräldrars dröm är nog ett barn som sover harmoniskt hela natten. Då kan det vara bra att veta att tyngdtäcket är så skönt att det lika gärna kan användas i soffan. Varför inte som ett effektivt sätt att lugna ner rastlösa och oroliga barn som behöver varva ner efter dagen och förbereda sig inför kvällsnattningen. Win – win!

När jag själv sydde ett kedjetäcke blev den totala kostnaden 856 kr. Hos Coolstuff kostar det billigaste tyngdtäcket (just nu) 1095. Så med facit i hand hade jag kanske lagt några kronor till och köpt ett färdigt.

Tips på fortsatt läsning

 • Konfirmationspresent till kille

  Konfirmationspresent till kille

  Ledar du efter en bra konfirmationspresent till en kille? Konfirmationen är en stor dag för en ung människa. Traditionellt är det här dagen då de tar sitt första steg in i vuxenlivet. Det är ungefär runt 15 års åldern, även om vissa kunde få vänta lite på att konfirmeras. Innan konfirmationen räknades de som barn. […]

  Läs mer..


 • Roliga juldekorationer

  Roliga juldekorationer

  Vill du hitta något riktigt unikt och spännande att dekorera med hemma eller på kontoret när julen står för dörren? Här har samlat de roligaste och finaste juldekorationerna jag hittat. Vilka är de roligaste juldekorationerna? Julgranståg En annorlunda juldekoration är det här tåget som du kan hänga högt upp i granen. Det är en jätterolig […]

  Läs mer..


 • Julklapp ett och ett halvt år

  Julklapp ett och ett halvt år

  Försöker du hitta en bra julklapp till en 1,5 åring? 1,5 åringar är jättelätt att hitta eftersom barn i den här åldern inte alls är kräsna. De kommer garanterat att ÄLSKA ALLT! Det brukar dessutom stå 18 månader på leksakerna. Även den fina kartongen, pappret och snöret de får av dig. Så glöm inte att […]

  Läs mer..


Present till någon som sover dåligt
Rulla till toppen