Present till någon som sover dåligt

Känner du någon som sover dåligt, eller lider av Asperger, ADD, ADHD, Demens eller någon annan diagnos? Eller kanske är det du själv som ligger vaken natt efter natt. Kanske vill du hitta en present för att underlätta?

Så vad är då en bra present till någon som sover dåligt? Bra presenter till någon som sover dåligt är tyngdtäcke, svala lakan, tempurkudde en apparat med sovljud, badbalja eller en massagedyna. Det är saker som kan underlätta insomningen.

Bra presenter till någon som sover dåligt

Det här händer när du sover

När du går och lägger dig för natten och somnar kommer din kropp att varva ner och ditt blodtryck sjunka. Dina andetag blir färre, puls och kroppstemperatur sänks och musklerna i kroppen slappnar av. Även om aktiviteterna i din hjärna minskar så kommer den att bearbeta både ny kunskap och nya intryck som finns i ditt minne.

Det som är så fint med sömn är att immunförsvaret aktiveras och det bildas en hel del viktiga hormoner. Hormoner är en av orsakerna till att vi inte går ner i vikt och i sämsta fall också går upp i vikt vilket kan vara bra att tänka på om du slarvar med sömnen. Och för ungdomar och barn är tillväxthormonet som bildas under sömnen förstås viktig. Förutom att det gynnar vikten att sova så minskar det också risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och utmattningsdepression.

Om du sover dåligt någon natt då och då behöver du inte oroa dig, det är fullt normalt och inte speciellt farligt. Däremot så blir det ett problem om det återkommer natt efter natt. För kroppen och hjärnan behöver återhämta sig och bearbeta de intryck den fått under dagen.

Genom att kroppen får den vila den behöver klarar vi bättre av stress och påfrestningar som vi utsätts för under dagen. Bra sömn minskar också risken att drabbas av sjukdomar.

CBD Olja med melatonin

Om du letar efter en naturlig lösning för att hantera hälsoproblem, så kan CBD-olja fullspektrum vara det du söker. Oljan är gjord av högkvalitativ hampa och innehåller cannabinoider, terpener, flavonoider och melanin. Dessa ämnen arbetar tillsammans för att minska ångest, smärta och sömnproblem. CBD-oljan hjälper kroppen att må bra och melatonin är kroppens eget sömnhormon. Det är en bra present till någon som är intresserad av att förbättra sin hälsa och välbefinnande. Varför inte beställa en flaska åt dig själv också och upplev skillnaden själv. Du kommer inte ångra dig! Läs mer och beställ

Alla har vi olika behov av sömn

Det finns vuxna som klarar sig bra med bara sex timmars sömn medan andra tycker att de behöver nio timmar för att känna sig riktigt utvilade. Anledningen till att vi har olika behov handlar främst om hur effektiv sömnen varit, alltså hur mycket djupsömn vi fått under natten.

Att små barn behöver med sömn än vuxna vet nog de flesta. Det händer så mycket i deras kroppar med tillväxt, nya upptäckter så som att lära sig gå eller krypa. Och den som har en tonåring vet hur det är med alla hormoner som rasar runt i kroppen. Då behövs mycket vila och återhämtning.

Så här kan du få bättre sömn

Det finns många bra tips att ta till sig för den som vill sova bättre och förutsättningarna för att faktiskt få en skönare nattsömn är större än man kan tro.

Många har säkert hört det tidigare men det är värt att upprepa igen att vi bör undvika datorn, surfplattan och mobiltelefonen innan läggdags. Det handlar inte enbart om att vi utsätts för ljuset från skärmarna utan snarare att dessa enheter triggar igång hjärnans belöningssystem och kan faktiskt jämföras med en påse godis som frigör dopamin i hjärnan. Det kan räcka med att mobiltelefonen ligger i fickan eller blir liggandes på bordet bredvid sängen för att störa koncentrationen. Så lämna den utanför sovrummet.

Ett annat tips är att se till att skapa ett så harmoniskt rum som möjligt med bra gardiner eller liknande som håller ljuset borta så att det blir mörkt i rummet. Tjocka gardiner dämpar även ljud från omgivningen utanför. Se även till att inte ha för varmt där du sover. En temperatur runt 16 – 18 grader brukar anses vara idealtemperatur.

Apparat med ljud för att underlätta insomningen
Ett bad brukar de flesta tycka är väldigt avslappnande.

En bra metod är tyngdtäcken

Det ska till mycket för att en läkare ska skriva ut läkemedel till den som sover dåligt. Först efter att alternativa metoder provats kan det bli aktuellt och då först efter att man utrett vad orsaken till problemet kan vara. Men den som lider av dålig sömn kan lätt hamna i en känsla av att inte hitta några utvägar och därför ska du få tips på ett bra alternativ.

Tyngdtäcke
Tempurkudde
Lakan i satin brukar kännas svala, något som gör det lättare att sova för många.

Några av de vanligaste orsakerna till sömnproblem är oro och stress och där har täcken med tyngd så som Tyngdtäcket från Zenkuru och Tempurkudden visat sig vara ett mycket effektivt och bra hjälpmedel. Det fina med tyngdtäcket är att det både stimulerar frisättningen av oxytocin och serotonin som är så kallade må-bra-hormon. Samtidigt har det en förmåga att få stresshormonet kortisol att sjunka med den effekten att djupsömnen blir bättre. Det har också visat sig vara effektivt för barn, eller för den delen vuxna, som lider av motorisk och psykisk oro.

Det finns en teori om att kroppen har olika intrycksmottagare som vid till exempel syn, smak, lukt och hörsel men även andra sinnen som inte är lika kända så som det taktila sinnet som uppfattar beröring och tryck. En av anledningarna till att tyngdtäcket är så effektivt är att våra kroppsvävnader svarar på trycket från det, ungefär som när vi får massage eller en varm kram. Det har också visat sig att täcken som består av tyngder gör att det inte bara faller skönt runt kroppen, det följer även med när man rör sig under natten och byter ställning. 

Alla behöver en god natts sömn och ett tyngdtäcke passar lika bra, och uppskattas av den som redan sover någorlunda bra, som för den med dålig nattsömn. Oavsett ålder. Trycket från täcket gör oss både glada och lugna och påminner om tryggheten och lugnet vi kände som barn när våra föräldrar kramade oss. Även om vi inte riktigt minns hur det var så sitter minnena kvar i kroppen och vår hjärna kommer ihåg känslan.

Hitta det täcke som passar bäst

Det finns många förslag på nätet för den som vill sy ett eget vikttäcke men det tar både tid, kräver en hel del material och uträkningar för att få rätt tyngd. Då är det här tyngdtäcket från Coolstuff en smart investering och en uppskattad present.

Fyllningen i tyngtäcket består av små glaspärlor och polyestervadd som tillsammans skapar den där rätta tyngden. Man brukar rekommendera ett täcke med en vikt som motsvarar 10 – 15% av kroppsvikten och därför finns det flera olika täcken att välja mellan.

Alla trötta föräldrars dröm är nog ett barn som sover harmoniskt hela natten. Då kan det vara bra att veta att tyngdtäcket är så skönt att det lika gärna kan användas i soffan. Varför inte som ett effektivt sätt att lugna ner rastlösa och oroliga barn som behöver varva ner efter dagen och förbereda sig inför kvällsnattningen. Win – win!

När jag själv sydde ett kedjetäcke blev den totala kostnaden 856 kr. Hos Coolstuff kostar det billigaste tyngdtäcket (just nu) 1095. Så med facit i hand hade jag kanske lagt några kronor till och köpt ett färdigt.

Tips på fortsatt läsning

 • Present till någon som opererats

  Present till någon som opererats

  Det kan vara svårt att veta hur man bäst kan visa sitt stöd till en vän eller familjemedlem som har genomgått en operation. En välvald present kan vara ett underbart sätt att visa att du bryr dig och är där för dem under deras återhämtning. Men vad skulle vara den perfekta presenten till någon som […]

  Läs mer…


 • Present Till Någon Med Demens

  Present Till Någon Med Demens

  Dementa kan beröva en person av minnen, men det kan aldrig ta bort deras förmåga att känna. Även om de kanske inte minns exakt vad som hände, minns de känslorna som förknippas med händelsen. Det är här en meningsfull present kommer in, en symbol för vår omtanke och förståelse. Present Till Någon Med Demens: Varför […]

  Läs mer…


 • Present till någon som är utbränd

  Present till någon som är utbränd

  Att ge en meningsfull present till någon som kämpar med utmattningssyndrom eller utbrändhet är ett sätt att visa omtanke och stöd. En omtänksam gåva kan erbjuda tröst, lindring och en uppmuntrande boost i den drabbades återhämtningsprocess. I denna artikel kommer vi att utforska en rad olika presenter som kan hjälpa till att lugna sinnet, främja […]

  Läs mer…


 • Visa Omtanke med en Krya på dig Hälsning – Sprid Hopp och Stöd!

  Visa Omtanke med en Krya på dig Hälsning – Sprid Hopp och Stöd!

  En krya på dig hälsning är en första tanke som kommer upp när vi vill visa omtanke till någon som kämpar eller mår dåligt. Tanken bakom dessa hälsningar är att sprida värme och stöd, samt hjälpa till att förbättra mottagarens humör. Här är allt du behöver veta om krya på dig hälsningar, varför de skrivs […]

  Läs mer…


 • Present till någon som har cancer: Sprid hopp och omtanke

  Present till någon som har cancer: Sprid hopp och omtanke

  Att välja en present till någon som kämpar mot cancer är ett sätt att visa omtanke, sprida hopp och ge styrka. Det är en chans att visa att du finns där för dem och att du bryr dig om deras välbefinnande. I denna artikel kommer vi att utforska olika idéer på gåvor som kan hjälpa […]

  Läs mer…


 • Vad ska man säga till någon som mår dåligt

  Vad ska man säga till någon som mår dåligt

  Det är viktigt att visa omsorg och stöd till någon som mår dåligt. Ofta kan en vänlig och medkännande samtal vara till stor hjälp för en person i behov av tröst. Men vad ska man säga? Här är några tips på vad du kan säga till någon som mår dåligt. Vad ska man säga till […]

  Läs mer…


 • Värmenalle

  Värmenalle

  En värmenalle är en mjuk leksak som har fyllts med spannmål eller ris och som kan värmas upp i mikrovågsugnen. När nallen är varm kan den användas som en varm kudde eller ett tröstande sällskap vid sängdags. Värmenallen är också en populär produkt bland personer som lider av muskelvärk, ledsmärta eller andra hälsoproblem. Men värmenallarna […]

  Läs mer…


 • Text till någon som mår dåligt

  Text till någon som mår dåligt

  Behöver du skriva en text till någon som mår dåligt? Det är svårt att se någon vi älskar mår dåligt, och det kan vara svårt att veta vad man ska säga för att trösta och stödja dem. Men viktigast av allt är att visa att vi är där för dem och vill hjälpa till att […]

  Läs mer…


 • Present till vuxna som ligger på sjukhus

  Present till vuxna som ligger på sjukhus

  Vad är bra presenter till vuxna som ligger på sjukhus? Ingen vill väl hamna på sjukhus på grund av olyckliga omständigheter men det är inte alltid vi kan styra över situationen. Oavsett om det är på grund av olycka eller sjukdom som man hamnat där kan väntan på att få lämna sjukhuset bli långsam. Då […]

  Läs mer…


 • Present till någon som sover dåligt

  Present till någon som sover dåligt

  Känner du någon som sover dåligt, eller lider av Asperger, ADD, ADHD, Demens eller någon annan diagnos? Eller kanske är det du själv som ligger vaken natt efter natt. Kanske vill du hitta en present för att underlätta? Så vad är då en bra present till någon som sover dåligt? Bra presenter till någon som […]

  Läs mer…


 • Present till barn på sjukhus

  Present till barn på sjukhus

  Vill du hitta en krya på dig present till ett barn som ligger på sjukhus? Vad är en bra present till ett barn som ligger på sjukhus? För att veta vad som är en bra present till barnet i fråga behöver du förstås veta om barnet är sängbundet eller inte. Sedan beror det förstås på […]

  Läs mer…


Present till någon som sover dåligt
Rulla till toppen