Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

🎁 Julkampanj: 25% rabatt på upplevelser!

Bra Presenter till Alla ❤️ BraPresenter.nu

Hitta den perfekta presenten till alla!

Är det en bra idé att ge pengar i present?

Oavsett om det är en födelsedagsfirande, examen i skolan eller jul, att ge bort presenter är ett trevligt sätt att fira. Pengar är en vanlig presentidé, men vi hamnar ofta i dilemmat om vi ska ge dem i gåva eller inte. Denna förvirring grundar sig ofta i påståendet att det finns bättre saker att ge bort. Men är det oförskämt att ge pengar i present?

Pengar är en utmärkt presentidé. Det beror dock på situationen och ditt förhållande till personen du ger den till. För vissa människor finns det ett bättre bättre presenter än att dem pengar. Barn kanske tycker om att få pengar i present men andra presentidéer vara bättre för tex nygifta eller vid vissa tillfällen som bröllopsdagar.

Är pengar en bra present?

I den här artikeln ska vi ta reda på när du kan ge pengar i gåva och när du istället bör välja andra alternativ. Vi jämför också vanliga presenter med att ge pengar i present. Det kommer hjälpa dit att fatta rätt beslut när det är dags att ge dina nära och kära en gåva.

Pengar som en gåva

Barn älskar idén om att få pengar som present när de fyller år, men din fru kommer inte bli lika begeistrad om hon får pengar i present på bröllopsdagen. Att ge pengar som gåva är inte lämpligt för alla tillfällen. Du bör veta när du ska överväga idén och när du absolut inte bör göra det. För att vara på den säkra sidan, undvik att ge ekonomiska gåvor till din romantiska partner – vid något tillfälle. 

Dessutom kan du bespara dig mycket problem om du har samma policy när du ger presenter till vänner till familjen eller nära vänner – men då är skolavslutningar och bröllop undantagna.

En annan fråga som ofta kommer med penninggåvor är hur mycket man ska ge. Det enkla svaret på det är: gå aldrig utöver vad du har råd med. Naturligtvis kanske du vill göra ett intryck av att vara ekonomiskt stabil, men den fasaden blir meningslös när ekonomin tar stryk. Å andra sidan, om du har råd med mer, ge inte mindre för att du tycker att personen inte förtjänar det.

Är det en bra idé att ge pengar i gåva?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Allt beror på situationen, förhållandet mellan individerna osv. Även om det är en bra idé under vissa omständigheter, faller den helt platt i andra. 

Låt oss använda två scenarier för att illustrera hur jag tänker:

Scenario 1: Det finns två fantastiska vänner som har varit bästa vänner för alltid. Det är jul, och traditionen är att vänner och familj ska byta presenter. En av dem spenderar hela månaden på att tänka på vad hon ska få för den andra kompisen och så småningom väljer hon ut en. På julafton tar hon gärna fram sin gåva och ger den till sin vän. I gengäld överlämnar väninnan lite pengar till henne som hennes gåva.

Nu behöver du inte se det på film för att berätta förstå reaktionen från en vän som tänker mycket på att ge en gåva. Hennes väns gest att ge bort pengar visar den lilla tanken hon lagt på det. Det är därför tydligt att en penningpresent är olämplig i denna typ av situation.

Scenario 2: Det finns två vänner som har varit tillsammans ett tag. En av dem får ett jobberbjudande i en annan stad och måste resa ner. Den andra parten vet att hennes vän knappast har råd med den resan. Istället för att ge sitt presentkort till på butik kunde hon ge henne lite pengar. I det här scenariot är en penninggåva lämplig. Vännen som reser kommer att behöva det mer än någonting annat, med tanke på omständigheterna.

När ska man ge pengar som en gåva

1. Bröllop

Nya par behöver alltid lite mer pengar. Många kulturer runt om i världen marknadsför pengar som den perfekta presenten till nygifta. Du bestämmer själv om du vill ge pengar. Även presentkort är en god idé här. Kanske önskar sig paret pengar till en bröllopsresa och då kan det vara trevligt att bidra till den. Annars kan du överväga att få ett presentkort. Det gör det möjligt för dem att göra inköp av de föremål som de så mycket behöver.

2. Helgdagar eller resor

Även om det finns andra kreativa sätt att ge en pengagåva, kan du ge kontanter. Kanske behöver din vän åka på en utlandsresa; du kan ge lite pengar i valutan för deras resmål. Du kan också dela ut kontanter till barn under semestern och det kan hjälpa dem att lära sig mer om pengar.

För att göra kontantgåvan ännu mer omtänksam, lägg till lite känsla genom att presentera den kreativt. Du kan lägga kontanterna i en godislåda eller frysa in dem i isbitar. Det finns flera gör-det-själv-idéer på internet som du kan kolla in.

3. Examen

Oavsett om en tonåring bara går ut på högstadiet eller lämnar gymnasiet, kommer de alltid att behöva lite pengar. Pengar i present är lämplig för båda tillfällen. Det finns mycket de kommer att vilja göra för pengarna.

4. Kondoleansbesök

Det låter kanske inte så kul, men pengar är en acceptabel gåva under kondoleansebesök. Ibland befinner sig människor i utmanande ekonomiska situationer efter att ha förlorat en nära och kära. Du kan hjälpa till att lindra den bördan genom att presentera en kontant gåva i ett kuvert eller ett kondoleanserkort.

Att ge saker i present

Att ge ut gåvor i form av föremål kan ge vissa problem. Vad tycker personen om? Frågan uppstår eftersom det finns alla chanser att du inte vet vad de gillar. En annan stor fråga är, ”kommer personen någonsin att använda gåvan?” Vad är poängen med att ge dem gåvan om den hamnar i källaren eller till och med soptunnan?

Om du känner personen mycket väl, har du ett helt annat scenario. Du kommer att veta vad de gillar. På det sättet minskar du risken att objektet är värdelöst för mottagaren. 

I vissa situationer krävs att du lägger in tankar, omsorg och tillgivenhet. Naturligtvis kommer en pengagåva alltid att vara användbar, men vissa människor behöver mer än så. 

Det finns dock många människor som tror att presenter inte är ett bevis på hur mycket du bryr dig om någon. Om du älskar någon behöver du förstås inte presenter för att visa det. Om du vill visa din tillgivenhet mot någon är det bästa sättet alltid att göra gåvorna själv. Det är det absolut bästa sättet att visa både tillgivenhet och omtanke om någon.

Istället för att skynda dig till butiken för att köpa ett snyggt föremål, varför inte ta ett foto och skriva ett omtänksamt meddelande på det? Du kan också göra en kombination av en handgjord present och kontanter.

När ska man ge saker som gåva

Det finns vissa tillfällen där det inte är en bra idé att ge pengar i gåva. Att förstå dessa situationer kommer att hindra dig från att fatta dåliga och beklagliga beslut. Ett felaktigt steg kan misstolkas som brist på omsorg, respekt eller tankar. Det understryker vikten av att tänka på någon gåva du tänker ge.

Så vid vilka tillfällen ska du helt döma tanken på att ge pengar i gåva? Här är några av dem:

1. Dating eller bröllopsdagar

Det är ytterligare ett år av din otroliga relation och det är värt att fira. För att markera tillfället plockar du fram några hundralappar eller skriver en check? Aldrig! Ingen partner vill få kontanter på sina årsdagar. Du har hela året att ge dem så mycket du vill.

Ett årsdag är ett speciellt ögonblick och de förväntar sig en gåva med en tanke bakom. Så det bästa att göra är att få en annan gåva än pengar. Du kan ge en härlig bukett till henne eller en fin slips till honom. 

2. Present vid barns födelse

Vanligtvis kallas push-presenter, din fru förtjänar en efter ert barns födelse. Naturligtvis kommer det inte att vara kontanter. Ett fint smycke eller liknande är en mycket bättre present.

3. Kollegor och klienter

Det skulle vara konstigt om din kollega gav dig pengar i födelsedagspresent, eller hur? Det är ännu mer absurt om en klient skickar över en check som semestergåva. Vissa saker är helt fel – och det med rätta. 

Att ge pengar som en gåva i en professionell miljö kan verka vara ett försök att köpa dig in en plats. Det är inte den typ av relation du vill ha. Det är därför säkrare att köpa en enkel present – om företagets policy tillåter det.

4. Gåvor till en äldre person

Även om avsikterna kan vara rätta, verkar det bisarrt att fortfarande ge pengar som en gåva till en mycket äldre person. En sådan gest kan lätt tolkas felaktigt och det är bäst att undvika det. Välj istället för en trevlig presentartikel som du vet att de vill ha. Äldre människor skulle uppskatta gåvor som underlättar deras liv.  

Pengar eller en sak i present: Vilket är bäst?

Det är ofta svårt att bestämma vilken man ska gå till. Som vi har sett hittills bör ditt beslut bero på den unika situationen och förhållandet du har med den personen. Även om pengar kan vara lämpliga för ett tillfälle, kan det komma att vara olämpligt för ett annat tillfälle. 

Du kanske också vill överväga fördelarna med båda när du fattar ditt beslut. Många tycker att en kontantpresent är ett alternativ för många människor som inte vill göra något för att få en bra present. Även om du inte kan skräpa det helt, finns det mer giltiga skäl till att det är en bättre idé att ge pengar i gåva.

Varför ska du ge pengar som en gåva

Låt oss ta en titt på några av anledningarna till att en kontantpresent bara kan vara den bättre idén:

1. Mer praktiskt

Oavsett hur du ser på det, en kontantpresent visar sig aldrig vara slöseri. Människor kommer alltid att hitta ett sätt att använda de extra kronor de får. Å andra sidan kan en presentartikel börja samla damm så snart du lämnar över den. När människor får pengar i present kan de använda dem till saker de behöver, även livsmedel om de föredrar det.

2. Sparar dig mycket tid

Det kan ta mycket tid och vara svårt att försöka hitta en bra present till en vän eller din älskling. Vad kommer hon eller han tycka om? Hur mycket kostar det? Vart hittar jag saken? Ska jag slå in presenten eller inte? När du ger bort pengar i present behöver du förmodligen bara tänka på ett kuvert.

Det blir ännu mer problematiskt när du ska köpa presenter till många personer. Låt oss säga att du har totalt 20 vänner och familjemedlemmar att köpa en påskpresent till. Om du spenderar 20 minuter på att shoppa till var och en av dem är det totalt över sex timmar du lägger på att shoppa. Det kan man undvika om man bara delar ut pengar i present.

Varför ska du ge saker som present

I vissa kulturer, som i Ryssland, där det är förbjudet att ge pengar som gåva, har du inget annat val än att fortsätta att ge saker i present. Det är dock bara en extrem anledning att du borde få presenter istället för pengar.

Här är några skäl som du bör överväga att ge presentartiklar till dina nära och kära:

1. Visar eftertanke

Ansträngning och tid för att skaffa någon en gåva, är en demonstration av hur mycket du bryr dig om dem. Det är därför många människor sätter mer värde på gåvor än pengar. Om du vill att din gåva ska återspegla omtänksamhet, välj då en sak istället för pengar. Det finns många presentidéer att välja mellan och ditt eventuella val bör vara något mottagaren kommer att älska och uppskatta.

2. Hjälper dig att bli nära och kära något de behöver

Du vet att din lillebrorson har önskat sig en PS5 hela året. Du kan överraska honom med ett på hans födelsedag. Gåvor är ett utmärkt sätt att hjälpa våra nära och kära att få de saker de behöver. När du ger dem pengar kan du aldrig vara säker på att de skulle använda dem för att få den artikeln. Att gå till affären för att köpa det själv åt dem är ett bättre alternativ.

Hur man väljer rätt present

Enligt forskning kan det ge en felaktig gåva att skada din relation. Så hur ser du till att du får en bra present till mottagaren? Ett genomsnittligt hushåll i USA spenderar mer än 600 dollar på julklappar. I Storbritannien står siffran på $ 500. Det visar vilken prioritet människor lägger på gåvor, särskilt under julen.

Det råder ingen tvekan om att en bra present kan göra mottagaren lycklig, förbättra ditt förhållande och uttrycka hur du känner för någon. Men en dålig present kan kommunicera motsatta effekter. Som vissa forskare anser att det är en risk för relationer.

Du vill inte riskera att ge bort en dålig present! Här är förslag som hjälper dig att välja rätt present till dina nära och kära:

  • Det handlar inte alltid om priset – Medan många tror att ju dyrare en gåva är, desto bättre kommer mottagaren att uppskatta det, flera undersökningar visar på annat sätt. Att spendera mer på en gåva ger säkert omsorg och uppskattning, men det översätts inte ofta till högt värde av mottagaren. Det som är viktigt är att få en gåva som du vet att personen kommer att älska.
  • En långvarig gåva fungerar alltid – När du tänker förbi ögonblicket kommer du troligen att hitta en ovärderlig gåva. Att öppna en låda med en snygg present är alltid en spänning, men spänningen försvinner när presenten inte ger långsiktigt värde. Överväg att välja efter en gåva som mottagaren alltid kan ha nytta av. Det talar om din omtänksamhet under lång tid framöver.
  • Det behöver inte vara unikt – Vi vill alla vara unika, även med gåvan vi ger. Men det fungerar inte alltid. Om du hittar något du vet mottagaren kommer att älska och behöver, köp det. Det gör det inte om alla andra har det. Strävan att hitta en unik gåva får ofta människor att fatta dåliga beslut.
  • Fråga mottagaren vad de vill ha – Det kanske inte låter som det bästa förslaget, men du skulle bli förvånad över hur bra det fungerar. Enligt forskning tenderar människor att uppskatta gåvor de bad om mer än de de inte bad om. Naturligtvis vill du vara kreativ och ge mottagaren en present de blir överraskade av. Men att fråga dem vad de vill ta bort risken att ge en dålig gåva. Många anser det vara tabu att fråga människor vad de vill ha. När du ger vad mottagaren bad om är du 100% säker på att de kommer att gilla det. 
Är det en bra idé att ge pengar i present?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen