Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Hur man gör ett ordensband till födelsedagen

Jag är ett stort fan av födelsedagsfirande. Jag vet inte vad det är, men att anordna barnkalas ger mig en adrenalinkick. Jag tycker om konceptet att fira sin födelse och ha vänner och nära och kära runt för att få födelsedagsbarnet att känna sig speciellt. Detta fick mig att överväga en karriär inom födelsedagsplanering, men någonstans längs linjen antar jag att livet hände. 

Du kan göra en ordensband till födesledagsbarnet genom att klippa en bit tyg till önskad storlek, klippa eller tejpa kanterna för att ge ett mycket snyggt utseende och binda ihop båda kanterna genom att sy ihop dem eller använda nålar. 

Hur gör man ett ordensband till födelsedagen?

Ordensband är mitt favoritfödelsedagsobjekt. När födelsedagsbarnet väl har satt på sig sitt ordensband, födelsedagstårtan står uppdukad och det hänger vackra dekorationer i rummet, just det ögonblicket som endast kretsar runt födelsedagsbarnet, det är magiskt.

Du kanske undrar hur du gör ett eget ordensband? Hur mycket tyg behöver du för att göra ett? Hur många sätt kan ett ordensband göras på? 

Svaret ovan är ganska kortfattat, så i resten av artikeln kommer jag att ge dig svaren på dessa frågor i sin helhet.

Hur mycket tyg behöver du göra ett ordensband

Mängden tyg du behöver för ordensbandet beror på hur långt födelsedagsbarnet är och hur brett du vill att bandet ska vara. Den konventionella bredden är 12-13 cm, men längden kan vara vad du vill. 

Jag tycker att ordensbandet ska sitta ganska fast och inte vara för långt, det ska ju inte vara i vägen under kalaslekarna sedan. Därför använder jag gärna ett måttband. Det är svårt att säga några generella mått eftersom barn är olika stora. Men jag brukar utgå från att ett ordensband till en vuxen brukar 155 cm vara lagom. Det går runt kroppen utan svårigheter. Som jag nämnde tidigare är en faktor som avgör storleken på ordensbandet födelsedagsbarnets längd och hur tight du vill att det ska sitta. 

Andra faktorer som avgör mängden tyg du behöver för ditt ordensband

Vad födelsedagsbarnet bär för kläder

Åtsittande klänningar och vida klänningar känns inte likadana när man bär dem. Om födelsedagsbarnet har en tight klänning på födelsedagen, ska längden på ordensbandet inte vara lika långt som om hon har en böljande klänning.

När du väl har en bild av födelsedagsbarnets kläder i huvudet är det lättare att avgöra hur mycket tyg du behöver för ordensbandet. Om du har möjlighet testa gärna hur ordensbandet kommer se ut på födelsedagsbarnet, iklädd kalaskläderna. Ta bara ett klänningsskärp, ett måttband eller något som känns som ett ordensband och prova. 

Genom att göra detta skulle du få en uppfattning om hur ordensbandet kommer att se ut på.

Tygvalet

De flesta använder linne eller satin för att göra ordensbanden. Andra kan använda bomull eller kashmir till det. Allt beror på preferenser. Jag tycker det funkar bra med alla tyger. Allt jag bryr mig om är hur ordensbandet ser ut tillsammans med födelsedagsbarnets kläder. Det är viktigt att det får honom eller henne att känna sig speciell på sin födelsedag. 

Om du väljer linne eller satin skulle längden inte vara densamma som bomull eller kashmir eftersom linne inte sträcker sig, till skillnad från bomull som kan expandera när man bär det. 

Poängen här är att när du väljer en design på ordensbandet måste du vara uppmärksam på materialvalet innan du bestämmer hur mycket tyg du behöver. Det är tråkigt om du har en bild i huvudet hur perfekt det kommer att bli, men glömmer att ta hänsyn till tyget. Det kan sluta med ett ordensband som knappt går runt bröstet på födelsedagsbarnet.

Typ av ordensband

Detta är en annan viktig faktor som avgör hur mycket tyg du behöver när du gör ditt ordensband. Är det ett ordensband som inte behöver sys? Ska ordensbandet bara klippas? Är det ett ordensband som ska bindas ihop? Oavsett hur du tänker dig att det ska se ut, se till att du tänker på att det påverkar längden på tyg som behövs. 

Jag tänkte prata mer om tygerna i den senare delen av den här artikeln, så om du vill förstå processen för att göra ett eget ordensband, måste du stanna hos mig till slutet. 

Sammanfattningsvis behöver du bara cirka 2-3 meter tyg för att göra ett ordensband att ha på födelsedagsfesten. 

Hur man gör ett ordensband till födelsedagskalaset?

Nu har du en tydlig bild av vad ett ordensband är och hur du får exakt det tyg som behövs för att göra ordensbandet, nedan är en detaljerad process för att göra ett ordensband till födelsedagsfesten. 

Tänk på att du inte behöver vara en guru i tygtillverkning eller konstdesign. Allt du behöver är en grundläggande kunskap om hur sax fungerar, hur man använder ett måttband och att kunna navigera sig runt säkerhetsnålar eller nål och tråd. 

Så här gör du ett ordensband snabbt

  1. Skaffa ditt mönster: om du inte är den konstnärliga typen kan du behöva söka online efter mönster som ser ut som du tänkt dig. På så sätt behöver du inte bry dig om att skapa en design från grunden. 
  1. Välj ett tyg som passar dig: den vanliga tygstorleken du behöver är bara 2 eller 3 meter beroende på vem den är till och hur lös du vill att den ska vara. Se till att tygent bredd inte är mer än 12-13 cm. 
  1. Välj en färg som matchar födelsedagsbarnets outfit: ett ordensband, om det väljs rätt, kan göra födelsedagskläderna från bara ok till underbara. Om du inte vet så mycket om färger, välj bara neutrala nyanser. Det kan aldrig bli fel med svart, vitt eller grått. 
  1. Tejpa kanterna: anledningen till detta är att få ordensbandets kanter att se snygga och snygga ut. Om du använder ett band eller satin behöver du kanske inte göra detta eftersom deras kanter vanligtvis är snygga. 
  1. Fixa födelsedagsbokstäverna: ett ordensband är ofullständigt utan födelsedagsbudskapet. Om det inte finns något ”Fem år idag”, ”Födelsedagsbarnet”, ”It’s My Birthday” eller ”I’m A Year Older”, vad är då poängen med ordensbandet? 

Kom ihåg att det är helt normalt att inte ha designfärdigheter. Om du inte kan göra det själv, be någon att hjälpa dig med själva designen.

  1. Sy ihop båda kanterna på bandet: Det är här valet av tyg är avgörande för hur du ska sy ihop ordensbandet. Om gör det traditionella ordensbandet, sy bara i båda ändarna snyggt.

Om du tänker dig ett sömlöst ordensband kan du bara behöva klämma ihop ändarna med en säkerhetsnål. 

Hur gör du ett sömlöst ordensband?

Processen för att göra ett sömlöst ordensband liknar den för ett vanligt band som jag berättade om tidigare. Det smarta med det sömlösa ordensbandet är att du inte behöver göra några stygn. Det sömlösa ordensbandet är perfekt för dem som inte har alls kan sy.

För att göra ett sömlöst ordensband behöver du tänka på

  • Det valda tyget måste ha snygga kanter. Om du inte syr skulle jag rekommendera ett material som inte kräver att du gör något åt kanterna. Ett sidenband brukar bli perfekt.
  • För att sammanfoga kanterna kan du helt enkelt använda en säkerhetsnål. På så sätt behöver du inte be om hjälp med att sy.
  • Se till att du sätter fast det sömlösa ordensbandet ordentligt så det inte lossar när födelsedagsbarnet rör sig.

Hur gör du ett ordensband i papper?

Du kan faktiskt också tillverka ett ordensband i papper genom att göra som jag beskrivit tidigare. Enligt min erfarenhet är ordensband i papper endast gjorda för engångsbruk på grund av materialval och hållbarhet. 

Ett ordensband av papper kan inte jämföras med linne, bomull eller ens ett band av silke. Om du inte behöver ett speciellt hållbart ordensband kan papper vara något för dig.

Det är det enklaste ordensbandet att göra men också det svåraste när det gäller placering och funktionalitet. Varje rörelse du gör när du bär pappersordensbandet är känsligt eftersom materialet gör att det skadas lätt.

Om du planerar att ha dans eller vilda lekar på kalaset, rekommenderar jag att använder tyg, istället för papper för ordensbandet, eftersom det är hållbarast och kan uthärda långa timmar av hyperaktivitet. 

Hur sätter man fast ett ordensband?

När du har gjort ett fint ordensband måste du fästa båda kanterna för att göra den snygg och få den att sitta fast. Det är här säkerhetsnålen kommer in. Den gör att ordensbandet sitter fast, så länge du vill det.

Till skillnad från andra ordensband, gör säkerhetsnålarna att du kan fästa och lossa den enkelt. Behöver du förlänga ordensbandet tar du bara ut säkerhetsnålen och justerar länden lite på bandet.

Du måste vara försiktig när du sätter fast säkerhetsnålen på ordensbandet, eftersom det kan verka som en enkel uppgift, men väldigt ivriga födelsedagsbarn har en tendens att hoppa. Står man då där med en utfälld säkerhetsnål kan det inträffa en olycka.

Slutsats

Om du aldrig har funderat på att göra ett ordensband till barnkalaset, kan det här vara året att faktiskt göra det. Ett ordensband kommer få födelsedagsbarnet att känna sig väldigt speciellt. Det är hans eller hennes födelsedag och allt måste vara perfekt. 

Det senaste från bloggen

Hur man gör ett ordensband till födelsedagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen