När började man fira Halloween i Sverige?

Halloween är en högtid som har sitt ursprung i den keltiska traditionen och firas varje år den 31 oktober. Traditionellt sett är det en helg som firas med maskerad och bus eller godis-utdelning, men det har också en djupare historisk bakgrund som går tillbaka flera århundraden.

Historiskt sett var Halloween en tid för att hedra de döda och förbereda sig inför vintern. De gamla kelterna trodde att på denna natt skulle gränserna mellan den fysiska världen och andevärlden suddas ut, vilket möjliggjorde kontakt med de döda. Det var också en tid då skördarna skulle skördas och konserveras för vintern.

När började man fira Halloween i Sverige?
När började man fira Halloween i Sverige?

Halloween har sitt ursprung i Irland och har sedan spridits över hela världen. Det var inte förrän på 1800-talet som traditionen började bli populär i Nordamerika, där den blandades med andra traditioner och fick den form den har idag.

I Sverige har Halloween traditionellt inte varit en stor högtid. Det var inte förrän på 1990-talet som Halloween började bli mer populärt, särskilt bland ungdomar. Till en början var det vanligast att fira Halloween i större städer, men med tiden har högtiden spridit sig över hela landet.

Firandet av Halloween i Sverige skiljer sig något från hur högtiden firas i Nordamerika. Halloween-fester med kostymer och bus eller godis-utdelning har blivit alltmer populära, särskilt bland barn och ungdomar. Många affärer säljer också halloween-dekorationer och kostymer i dagarna innan högtiden.

Det har också funnits en debatt i Sverige om huruvida Halloween är en amerikaniserad högtid som inte har något att göra med svensk kultur. Men de senaste åren har det blivit allt vanligare att fira Halloween på olika sätt, och högtiden är nu en etablerad del av det svenska höstfirandet.

Sammanfattningsvis, Halloween är en högtid med ett långt historiskt ursprung som firas den 31 oktober varje år. Traditionen har sitt ursprung i Irland och har sedan spridits över hela världen, inklusive Sverige. Under de senaste åren har högtiden blivit alltmer populär i Sverige och är nu en etablerad del av höstfirandet.

Tips på fortsatt läsning

När ska man dekorera till Halloween?

Halloween en ny tradition i Sverige

Utklädningskläder för barn

Spökkalas

När började man fira Halloween i Sverige?
Rulla till toppen